“Do tej pory, w przypadku płatności powyżej 100 zł w Polsce, musieliście podawać kod PIN Waszej karty płatniczej. Dzięki wprowadzanym właśnie przez nas zmianom, nie będzie już to konieczne”
Słabo. W ogóle: zmiana limitu z 50 na 100 PLN to krok w złą stronę. A nowe posunięcie to w ogóle porażka. Użytkownik sam powinien decydować jaki próg kwotowy (i czy w ogóle) jest skłonny “autoryzować” bez PIN.
Ja kompletnie nie rozumiem idei płatności telefonem bez potwierdzenia. Czemu to ma służyć? Dzisiaj każdy smartfon ma zabezpieczenie kciukiem czy twarzą więc to żaden problem.
Odblokowanie to jedno, a autoryzowanie większych kwot do drugie. W omawianym przypadku wystarczy odblokowane urządzenie, żeby zapłacić rachunek np. na 2,5k.
W japku działa to tak, że wywołujesz kartę, autoryzujesz ją gębą i możesz płacić jaką jedną kwotę chcesz (a w zasadzie jaki sobie limit ustawiłeś na karcie).
Rozumem, że w androidzie nie trzeba autoryzować do kwoty 100zł, tylko nie wiem czemu to ma służyć, żadne z tego ułatwienie, a tylko zagrożenie jak ci ktoś zwinie telefon.
Jak sięgnę pamięcią, to tylko jeden z moich smartfonów pozwalał na płatności bez odblokowania ekranu - reszta nie aktywowała anteny NFC, dopóki ekran nie był odblokowany. Więc to na plus. Ale z racji tego, że uwielbiam 2FA, dodatkowa konieczność akceptacji płatności PINem jest zawsze mile widziana.
Że nie można płacić z zablokowanym ekranem, to trochę kiszka, ale że można płacić z odblokowanym ekranem to jeszcze większa kiszka
Może źle cię zrozumiałem, że po odblokowaniu ekranu włącza się NFC i można płacić do woli, wykonać dowolną ilość transakcji?
To akurat bardzo dobrze.
No taka polityka Visa/Mastercard. Dla mnie każda płatność powinna być autoryzowana. A przynajmniej powinienem mieć możliwość określenia kwoty, od której terminal zacznie domagać się PINu. Aktualnie jest to wspomniana stówka.
Jeśli NFC zostało włączone w opcjach, to tak - odblokowanie ekranu uaktywnia antenę.
Visa/MC twierdzą, że po iluś tam razach poproszą o PIN bez względu na kwotę. Mnie się to jeszcze nie zdarzyło.
Co piąta powinna wymagać podania, może limit resetuje zatwierdzanie po płatności na 100,01 zł i więcej i od nowa system liczy.