Nowa płyta główna, No bootable device is detected

Siemka, zamówiłem sobie nową płytę główną ponieważ poprzednia się zepsuła. Wszystko złożyłem, podłączyłem, ale problem zaczyna się przy uruchamianiu. Gdy uruchamia komputer, na czarnym tle wyskakuje napis
Checking Media Presence…
Po chwili wyskakuję okienko z napisem “Enter Password”, klikam enter i wyskakuje mi okno z napisem “Warning!” (Zdjęcie), po kliknięciu OK przekierowuje mnie do BIOSu, tylko jest problem ponieważ są tam strasznie ograniczone możliwości. Ktoś spotkał się z czymś takim i jak postępować by komputer normalnie się uruchomił?
Płyta główna: GA-Q87M-D2M

Dysk poprawnie podpięty do płyty? Jeśli nic nie grzebałeś w środku komputera, to prawdopodobnie dysk siada lub padł Boot-sector, czyli obszar na dysku, w którym sa zawarte informacje o zainstalowanym OS i dane, które umożliwiają jego rozruch.
Spróbuj tak:
Przygotuj sobie - na innym kompie oczywiście - boot’owalnego pendrive’a z jakimś Linuksem na przykład Ubuntu, zabootuj komputer z pendrive’a i sprawdź, czy masz dostęp do danych na dysku twardym. Jeśli tak, to trzeba naprawić boot-sector i będzie OK. Jeśli jednak nie, to prawdopodobnie padł dysk twardy :frowning:

Uruchom i zatrzymaj start na BIOSie/UEFI, pukając podczas startu w klawisz Delete. Powinno się otworzyć okno pełnego, normalnego BIOSu. Przejdź w nim —> do zakładki Exit&Save, tam wybierz strzałką pozycję Load Optymized Defaults > Enter, potwierdź zmianę (Y)es i zrestartuj komputer. Daj mu się uruchomić. Jeśli będzie jakiś komunikat, podaj go tutaj.

1 polubienie

Chcesz uruchomić system instalowany na poprzedniej płycie głównej? Ogólnie powodzenia.

A co do istoty problemu, to pewnie BIOS jest w trybie UEFI i nie rozpoznaje partycji rozruchowej (jako bezpiecznej).

Może jeszcze być SATA/IDE/ACHI