Nowa polityka prywatności, kto musi ostrzegać przed cookie?

Czy wszyscy muszą ostrzegać na swoich stronach o ciasteczkach, nawet osoby, które nie mają ze strony WWW żadnych dochodów? Jaki jest czas na dostosowanie się do nowych przepisów?

To czy czerpiesz jakieś zyski ze strony czy nie, nie ma tu żadnego znaczenia.

http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2012/1445

Niestety każdy. Bez sensu trochę z tymi ciastkami. Trzeba informować o czymś co istnieje z 20 lat. Przepis trzeba stosować od 22 marca.

Może jeszcze o tym żeby ostrożnie pić kawę nad klawiaturą i żeby nie lizać monitora… Potem klikaj w 30 przycisków bo jacyś krawaciarze sobie tak zażyczyli, zapewnie świat będzie dzięki nimi lepszy.

@adpawl co do tego zysku kara za nie dostosowanie się, do przepisu to jakiś % rocznego dochodu. 3% z 0zł… raczej mało dotkliwa ta kara stąd to pytanie.

Musze powiedzieć, że wczoraj spotkałem się już z takim ostrzeżeniem na pewnej stronie. Lepiej zacząć się przyzwyczajać…

Ja chyba już prawie wszędzie.

No łatwiej się przyzwyczaić niż wmówić tumanom w krawatach że to jest potrzebne jak majtki pannie na usługach.

Durny przepis …ale przepis. Nie pierwszy bezsensowny i z pewnością jeszcze nie ostatni.

Ale też nie widzę jakiegoś większego problemu z dostosowaniem do niego - nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne.

Wszak nie musi być popup czy inny tego typu ekstra dodatek, a wystarczy najzwyklejszy link do polityki prywatności - której stosowanie należy po prostu do dobrych praktyk.

Skoro stać cię na kompa, neta, hosting, domenę …to chyba musisz osiągać jakieś przychody - no chyba że małolat i fundują rodzice - wówczas to oni jako prawni opiekunowie odpowiadają finansowo.

Szczerze? Nie wiem jak by miała wyglądać kwestia kar i nie specjalnie mnie to nawet obchodzi.

Jak jesteś zainteresowany tym czy i jak mogli by cie ukarać, to uderz z tym pytaniem do UKE.

Ale to chyba chodzi o przychody ze strony(np. sklepy internetowe), a nie dochody w ogóle. Czy ten przepis dotyczy też osób, które mają strony na zagranicznych serwerach, np. na amerykańskim?

@Violet tak, dokładnie, chodziło o przychód ze strony. Wydaje mi się, że przepis dotyczy nas jako obywateli i wtedy to gdzie strona jest hostowania nie ma znaczenia.

Witam, podłączę się pod temat.

Znacie może prosty, darmowy skrypt informujący o polityce cookies?

EDIT: Znalazłem prosty i bezpłatny skrypt informujący o Polityce Cookies do osadzenia na stronie. Ciasteczkowa Polityka

Znalazłem taki: http://cookiealert.sruu.pl/

Jeśli ktoś potrzebuje plugina do wordpressa, to można spróbować tego:

http://wordpress.org/extend/plugins/uk-cookie-consent/

Ciekawi mnie tylko co z tysiącami, ludzi którzy mają blogi na wordpress.com, tam nie da się instalować własnych wtyczek.

To jest dyrektywa unijna, obowiązuje wiec jedynie na terenie UE.

-to jest nawet logiczne …ale tez jest furtka do ominięcia tych przepisów.

wordpress.com jest platformą utrzymywaną w całości w USA i regulowany jest amerykańskim a nie unijnym prawem.

Według mnie, to jest zamieszane ostro, z tą całą polityką, admini stron dostaną po garach , ja przez pierwsze 4 godziny to nic tylko aktualizowałem serwisy wszystkich klientów

Na szczęście wklejałem im tylko kod JS zamiast cssów i innych bzdur

Podajcie dalej… tutaj można pobrać cookiesinfo.com

cookie_info_display();

Słabe to rozwianie. Skopiowanie skryptu (łudząco podobnego do innego serwisu) grozi karą 1000zł :wink: a Regulamin skopiowany z innego serwisu tego typu.

A co grozi za nie ostrzeganie przed cookie?

Chyba nakładają karę w wysokości 3% od uzyskanych przychodów ze strony.

I bardzo dobrze, że walą karę za skopiowanie skryptu, ktoś chyba włożył pracę w to, aby napisać taki skrypt.

Zresztą skopiowanie sobie takiego skryptu, to jest zwykła KRADZIEŻ !

Czytanie ze zrozumieniem.