Czy wszyscy muszą ostrzegać na swoich stronach o ciasteczkach, nawet osoby, które nie mają ze strony WWW żadnych dochodów? Jaki jest czas na dostosowanie się do nowych przepisów?
Niestety każdy. Bez sensu trochę z tymi ciastkami. Trzeba informować o czymś co istnieje z 20 lat. Przepis trzeba stosować od 22 marca.
Może jeszcze o tym żeby ostrożnie pić kawę nad klawiaturą i żeby nie lizać monitora… Potem klikaj w 30 przycisków bo jacyś krawaciarze sobie tak zażyczyli, zapewnie świat będzie dzięki nimi lepszy.
@adpawl co do tego zysku kara za nie dostosowanie się, do przepisu to jakiś % rocznego dochodu. 3% z 0zł… raczej mało dotkliwa ta kara stąd to pytanie.
Durny przepis …ale przepis. Nie pierwszy bezsensowny i z pewnością jeszcze nie ostatni.
Ale też nie widzę jakiegoś większego problemu z dostosowaniem do niego - nie jest to ani skomplikowane ani czasochłonne.
Wszak nie musi być popup czy inny tego typu ekstra dodatek, a wystarczy najzwyklejszy link do polityki prywatności - której stosowanie należy po prostu do dobrych praktyk.
Skoro stać cię na kompa, neta, hosting, domenę …to chyba musisz osiągać jakieś przychody - no chyba że małolat i fundują rodzice - wówczas to oni jako prawni opiekunowie odpowiadają finansowo.
Szczerze? Nie wiem jak by miała wyglądać kwestia kar i nie specjalnie mnie to nawet obchodzi.
Jak jesteś zainteresowany tym czy i jak mogli by cie ukarać, to uderz z tym pytaniem do UKE.
Ale to chyba chodzi o przychody ze strony(np. sklepy internetowe), a nie dochody w ogóle. Czy ten przepis dotyczy też osób, które mają strony na zagranicznych serwerach, np. na amerykańskim?
@Violet tak, dokładnie, chodziło o przychód ze strony. Wydaje mi się, że przepis dotyczy nas jako obywateli i wtedy to gdzie strona jest hostowania nie ma znaczenia.
Według mnie, to jest zamieszane ostro, z tą całą polityką, admini stron dostaną po garach , ja przez pierwsze 4 godziny to nic tylko aktualizowałem serwisy wszystkich klientów
Na szczęście wklejałem im tylko kod JS zamiast cssów i innych bzdur