Nowa strona html/css


(system) #1

(Drobok) #2

Obrazek jest za mały. Raczej radziłbym ci zrobienie 3 obrazków, jednego w 780x50 (górna linia), drugiego 780x50(środek, z powtarzaniem y), oraz trzeciego analogicznie do pierwszego z końcem ;]

I teraz dajesz sobie kontener margin: 0 auto, do niego te 3 divy z obrazkami (góra i dół na sztywno, środek tylko szerokość w px), i w środek dajesz jakiś tekst ;]

Ogólnie to jeszcze menu byś mógł wstawić, analogicznie do środka z tym, że dajesz sobie już zrobione na sztywno (czyt grafika z przyciskami).

ps zmień hosting na jakiś bez reklam


(system) #3

Ok dzięki za pomoc :wink:

Hosting to tylko do testów :wink:

A jest jakiś KOD HTML ze można wystawić obrazek w dowolnym miejscu i potem po nim pisać ?

Takie cos http://www.digit.pl/news/94825/Tekst.na ... .HTML.html


(Methylz) #4

Daj div o rozmiarach obrazka i wstaw mu background.


(system) #5

nie wiem jak wszystko kompletnie zapomniałem ;/


(Drobok) #6
<style type="text/css">#obrazek{width:x; height: y; margin: 0px auto; background-image: url(obrazek.png)}stylediv id="obrazek"mój tekst na obrazkudiv [/code]

gdzie x i y to rozmiary obrazka a obrazek.png to link do obrazka.

(system) #7

teraz jest tak http://www.kamil-ronek.yoyo.pl/ ;//

a jak umieścić ten obrazek w dowolnym miejscu ?


(Drobok) #8

Jeśli masz obrazek podzielony na 3 części tak jak wcześniej mówiłem robisz tak:

style type="text/css"#calosc{position: absolute; top:50%; margin: 0px auto;}

(system) #9

nie miałem obrazka podzielonego na 3 części.. miałem w calosci chyba sie nie rozumiemy trudno

dzieki za pomoc, pozdro


(Drobok) #10

Więc pomyliłeś szerokość z wysokością :P, daj na odwrót i będzie git ;]

<style type="text/css">#obrazek{position: absolute; top:50%px; width:x; height: y; margin: 0px auto; background-image: url(obrazek.png); background-repeat: no-repeat}stylediv id="obrazek"mój tekst na obrazkudiv[/code]

(system) #11

jest ok .

a jak teraz ustawić ten obrazek np : 50px od lewej strony i 200 od góry ?


(Drobok) #12

position: relative; left: 50px; top: 200px;

zamień position absolute z mojego przykładu ;]


(system) #13

ok dzięki bardzo :slight_smile:


(Kpc21) #14

Dodam, że powinno znajdować się wewnątrz znacznika . Ewentualnie jeśli korzystasz z zewnętrznego arkusza, możesz tam przenieść parametry CSS, a tutaj w ogóle pominąć - jest to lepsze rozwiązanie.


(floyd) #15

A,ja jeszcze dodam (żeby nie było zbyt łatwo), że należało by unikać instrukcji padding jeżeli strona miała by chodzić pod różnymi przeglądarkami albo tworzyć dwa arkusze styli dla różnych przeglądarek.

IE np liczy szerokość warstwy bez paddingu i obramowania(border), a inne przeglądarki z paddingiem+border. Czyli jeśli np. szerokość diva wynosi 400px w tym padding:10px i border:2px, to W IE ta warstwa będzie miała 412px szerokości. :frowning:

Jeżeli takie dwie warstwy umieścimy obok siebie i będą umieszczone w trzeciej warstwie zwanej kontenerem i szerokości 800px, to w Przeglądarce IE jedna z tych warstw poleci w dół. :frowning: