Nowa strona www- jaki typ polecacie?


(RyleC) #1

Muszę zrobić stronę www koła naukowego i zastanawiam sie nad tym w jaki sposób mam to zrobić.

znam podstawy html'a i co nieco umiem w gimpie więc najprostszym rozwiązaniem byłaby strona oparta na czystym html'u ew z elementami javy ALE jako że mam obecnie trochę czasu wolnego to zastanawiam się nad wykożystaniem bardziej zaawansowanych rozwiazań- wyszperałem coś takiego jak jportal, mambo cz joomla więc może coś takiego?

i teraz pytanie:

  1. czy wymienione wyzej "platformy" czy jak to nazwac są do opanowania przez amatora w miare bez problemu?

  2. czy w ogóle jportal itp nadają się na prostą stronę www?


(Wojsmol) #2

Witam

  1. Jak często będzie aktualizowana strona?

  2. Tylko Ty masz prowadzić stronę, czy planujesz współpraca z innymi osobami?

Pozdrawiam


(adam9870) #3

ad. 1 Zależy co masz na myśli pisząc "czy są do panowania?". Moim zdaniem jak najbardziej tak ponieważ CMS'y są stworzone po to aby można było w łatwy sposób zarządzać treścią. Jeśli chodzi Ci tylko o łatwe zarządzanie treścią, dodawanie różnych bajerów etc. to powinienneś opanować go w miarę szybko.

Skoro masz mało czasu to oczywiście możesz zainstalować jakiegoś CMS'a a potem możesz zmodyfikować do własnych potrzeb dany styl (np. zmiana logo, przycisków, kolorów etc.). Jednak jest to trochę pochłaniająca czas praca a poza tym jeśli zechcesz pokombinować bardziej z wyglądem to będzie potrzebna znajomość styli CSS.

Ewentualnie możesz spróbować samemu połączyć kilka skryptów w całość (że tak się wyrażę) tak aby powstał z nich taki mały CMS.

ad. 2 jPortal na prostą stronę nadaje się. Jest to dosyć prosty CMS przez co wybierają go często początkujący do właśnie tego typu zastosowań.

Do wielu CMS'ów można znaleźć wiele hacków rozszerzających ich możliwości więc jeśli nie wystarczałby Tobie np. jPortal to mógłbyś poszukać odpowiedniego hacka i go wgrać.


(Skr3czu) #4

Jportal nadaje się do prosych stronek ,a jeżeli Ci nie odpowiada to tutaj masz inny CMS:

:arrow: http://hotscripts.pl/PHP/Skrypty-i-komponenty/Cms


(RyleC) #5
  1. pewnie raz na tydzień drobny news typu kiedy odbędzie się najbliższe spotkanie, natomiast znaczne zmiany będą raz na miesiąc(tzn nowe pliki na serwer będą dorzucane

  2. ja będę prowadził stronę


(system) #6

jPortal jest prosty w obsłudze, całkowicie nadaje się na proste strony. Niestety, obecnie jPortal nie ma oficjalnego wsparcia.


(Wojsmol) #7

Witam

W takim raziem polecam polską wersję Joomli.

Pozdrawiam


(Szuman) #8

wojsmol , popieram :slight_smile:

a co do jPortalu, to wie ktoś jak jest z licencją? Nadal obowiązuje, czy można np. usunąć "Engine by jPortal"? Z ciekawości pytam, bo nie mam zamiaru niczego stawiać na tym dziurawym skrypcie, którego w dodatku teraz nie ma kto łatać. Znajomy kiedyś o to pytał.


(RyleC) #9

mam problem:

ściągnąłem na próbę joomlę 1.0.11 ze strony joomla.pl i nie wiem co mam dalej zrobić.

ściągnąłem i uruchomiłem EASY PHP bo ma Apache, skopiowałem ręcznie folder z joomlą do folderu apache i gdy uruchamiam plik z folderu install index.php to w firefoksie wyskakuje mi taka strona:


(Wojsmol) #10

Witam

Z tego co widzę na scrinie to w pasku adresu FF masz ścieżkędo pliku na dysku a powinieneś mieć http://localhost .

Pozatym polecam założenie konta na jkakimś zewnętrzym serwerze, tutaj masz liste zarówno darmowych jak i płatnych serwerów.

Pozdrawiam


(JarekMk) #11

A ja Ci powiem ta, zrób strone w XHTML'u opartą na css i div'ach i będzie w pełni zadowolony :slight_smile:

Albo w XML'u jak umiesz :slight_smile:


(RyleC) #12

ok, wszystko się zaladowało. teraz mam problem przy wypełnianiu pól z kroku #1 ( http://www.joomla.pl/pomoc/content/view/325/28/)

zostawilem nazwę hosta i prefix bez zmian, ale gdy uzupełnię pozostałe pola to wyskakuje mi błąd "nieprawidłowy login lub/i hasło" i jakiś kod źródłowy php...

co się dzieje?

ps. wpisuje dokładną nazwę komutera a hasło i nazwe bazy danych sa wymyślam


(Wojsmol) #13

Witam

Przed instalacją joomli musisz stworzyć baędanych i użytkowmika i nadaću żytkownikowi pełne prawa dostępu do bazy, a jako serwer wpisz localhost.

Pozdrawiam