Nowe chłodzenie procesora i5 760

Witam czy mógłby mi ktoś pomóc w wyborze chłodzenia do i5 760, boxowe chłodzenie staje się uciążliwe, zależy mi przede wszystkim na ciszy, procesor nie kręcony i nie zamierzam go podkręcać. Moja płyta główna to Gigabyte P55A-UD3. Czytałem troszkę na temat Mugen 2 i nie którzy piszą że może przeszkadzać jak się ma wysokie radiatory RAM-u, mój ram to Patriot Sector5 VIPER II DDR3 2x2GB 1600mhz Cl8 Dual, XMP,i5. Obudowa komputera to Cooler Master Gladiator 600, z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Ile masz do wydania ?

Od siebie polecam prolimatech mega shadow

dscn2918z.th.jpg

Hmm, a nie lepiej wymienić sam wentylator? Mam u siebie wentylator na CPU Qoltec-a (nie pamiętam jaki model) i sprawuje się znakomicie.

Wymienic wentylator na boksowym chłodzeniu ?? LOL… co to da ? nic

Ile będę musiał dać tyle dam na coś wydajnego , więc cena, aż tak bardzo nie gra roli ale też bez szaleństw proszę :slight_smile:

Zalman Performa wystarczy, ciche, mniejsze od Mugena (Mugen 158, zalman 153mm wysokości). Świetna pasta w zestawie, bo do mugena dają jakąś kiepską i wiele osób zmienia. Kosztuje poniżej 150zł.

Tak jam mówiłem, jeżeli nie szkoda Ci kasy to prolimatech mega shadow, Corsair H70 z tym jedni mówią że głośnie jedni że ciche, zawsze można wymienić wentylatory, cooler master v8 lub v6gt jeżeli chcesz aby się ładnie prezentowało, Wszystkie z tych są porównywalne ze sobą.

http://www.esc.pl/product_info.php?manu … s_id=32704 to chłodzenie nawet w pasywie ma szanse poradzić sobie z tym i5. Z wolnoobrotowym “zefirkiem” byłoby idealnie.

W chłodzenia wodne typu Corsair H50/H70 nawet sie nie mieszaj w tej cenie, bo H70 jest co prawda bardzo wydajne ale pod względem głośności trudno szukać bardziej hałaśliwego od niego. Jak LC to tylko za ok.1000zł.

A i jeszcze zanim kupisz chłodzenie które ma 160mm wysokości to zmierz swoją obudowę najpierw, bo jak ma łącznie 180mm szerokości to boczna ścianka może sie nie zamknąć z takim kolosem na procku.

Dziękuję wszystkim za sugestię, co do obudowy łącznie ma 200mm, więc chyba nie będzie problemu z zamknięciem obudowy? Mam jeszcze jedno pytanko, co do tych chłodzeń , jest napisane że trzeba wyciągać płytę główną z obudowy, jednak u mnie chyba nie będzie takiej potrzeby, ponieważ po ściągnięciu drugiej ścianki obudowy widzę dziurki na nakładkę do mojej płyty, i mam wycięty duży kwadrat.Więc chyba nie będę musiał wyciągać płyty?