Nowe głośniki są głuche


(grayna) #1

Witam,

podłączyłam dzisiaj nowe głośniki do mojego stacjonarnego komputera. Te stare (ponad 10-letnie) już brzęczały same w sobie. Były na jacka. Po podłączeniu nowych włączył się kreator i zostały poprawnie zainstalowane. Te nowe są na USB. Włączyła się dioda na głośniku i byłoby wszystko OK, gdyby nie komunikat, że ... brak przepustowości dla urządzenia... Głośniki są głuche. Co to znaczy brak przepustowości i co zrobić aby przepustowość wróciła.

Głośniki są małe, każdy po 0,5W.

Proszę o pomoc, chciałabym, żeby "odzyskały" głos.

Dziwnie pracuje się z głuchym komputerem.

Pozdrawiam

grayna


(Agatonster) #2

grayna ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(manieKMP) #3

Komputer też ma około 10 lat?

Z tego co piszesz, wynika (przynajmniej dla mnie) że głośniki mogą potrzebować/wymagać USB 2.0 (Hi-Speed), a w komputerze porty działają w standardzie 1.1 i przez to występuje problem.

Teraz czy istnieje rozwiązanie jest w sumie zależne od specyfikacji komputera, bo na chwilę obecną można tylko doradzić (re)instalację/aktualizację sterowników do płyty głównej…

PS. Co do pytania o przepustowość, w informacjach nt. USB, patrz w treść tematu “Standardy i przepustowość”.


(grayna) #4

Kochani,

zanim wzięłam się za sterowniki, przemieniłam wtyki USB. Zamieniłam miejscami z klawiaturą i … podziałało. Wszystko jest OK.

Niemniej wszystkim dziękuję za dobre rady.

Pozdrawiam

grayna