Nowe odkrycia naukowe i ciekawe eksperymenty wykorzystujące aktualną wiedzę

Cześć, rozpoczynam temat, do którego można wklejać interesujące odkrycia naukowe oraz nowe mało popularne sposoby na wykorzystanie wiedzy, którą już mamy.

Oczywiście jestem pewien skutecznej krytyki z Waszej strony, w przypadku gdy „wynalazek” nie jest niczym niezwykłym a jedynie został oprawiony w efektowny materiał filmowy. Na początek dwie interesujące prezentacje

Drukowanie w powietrzu, którego rezultat wygląda nadzwyczaj solidnie
obraz
https://www.youtube.com/shorts/3_5KAutsNaw

Ta grupa naukowców twierdzi, o ile dobrze rozumiem, że wytworzyła światło, które w pewnych warunkach fizycznych zachowuje się jak materia. Prawda czy fałsz? Nie mam na tyle wiedzy żeby to stwierdzić.
obraz
Intagram - quantum supersolid

edit: niestety, ta prezentacja ze światłem i wodą nie ma nic wspólnego z samym eksperymentem. Jest zrobiona przez kogoś innego do social mediów. Niemniej jednak takie odkrycie zostało ogłoszone

→ I samo źródło nie przetworzone przez social media Emerging supersolidity in photonic-crystal polariton condensates | Nature

Ten pierwszy przypadek to tzw.Non-planar granular 3D printing.

Ten drugi to tzw. Supersolid.

Czy Zenek Martyniuk może wam popsuć truskawki? W pewnym sensie tak, ale też może przyspieszyć kompostowanie. link

Zenek. Czy ktos pytał o twoje zenkowe zdanie.
Twoje truskawki, twoje „grzybowo - radkowe IQ”. Twój problem.
:man_facepalming:

Kojarzy mi się podobna zależność, tzn krowy słuchające muzyki poważnej dają więcej mleka. Jednak wg tego artykułu to bardzo niewielki przyrost, 3% https://strefaagro.pl/10-ciekawostek-o-krowach-czy-potrafia-chodzic-po-schodach-i-gdzie-sie-ujezdza/gh/12940146/3

W przypadku tego grzyba sprzyjającego wzrostowi roślin to jest już znaczny przyrost o kilkaset procent. Nasuwa się na myśl zastosowanie w uprawie roślin, 8kHz jako nawóz. Tylko pytanie jak. Hodować w laboratorium i potem dawać do gleby czy zainstalować system głośników w glebie. Ktoś chętny na uruchomienie testowej grządki? ;D

Produkcja serów, kiełbas pleśniowych, niektórych antybiotyków, kompostowania, uprawa grzybów takich jak boczniaki. Tym bardziej, że to proste do wykonania i eksperymentów we własnym zakresie.

Ciekawe czy jest coś, co spowalnia rozwój grzybów. Np kapela metalowa, w lodówce.

W sumie dzwięki spowalniające lub najlepiej wstrzymujące rozrost grzyba byłyby idealne na problemy z wilgocią.

Buty z głośnikami. :joy: