Cześć, rozpoczynam temat, do którego można wklejać interesujące odkrycia naukowe oraz nowe mało popularne sposoby na wykorzystanie wiedzy, którą już mamy.
Oczywiście jestem pewien skutecznej krytyki z Waszej strony, w przypadku gdy „wynalazek” nie jest niczym niezwykłym a jedynie został oprawiony w efektowny materiał filmowy. Na początek dwie interesujące prezentacje
Ta grupa naukowców twierdzi, o ile dobrze rozumiem, że wytworzyła światło, które w pewnych warunkach fizycznych zachowuje się jak materia. Prawda czy fałsz? Nie mam na tyle wiedzy żeby to stwierdzić.
→ Intagram - quantum supersolid
edit: niestety, ta prezentacja ze światłem i wodą nie ma nic wspólnego z samym eksperymentem. Jest zrobiona przez kogoś innego do social mediów. Niemniej jednak takie odkrycie zostało ogłoszone
W przypadku tego grzyba sprzyjającego wzrostowi roślin to jest już znaczny przyrost o kilkaset procent. Nasuwa się na myśl zastosowanie w uprawie roślin, 8kHz jako nawóz. Tylko pytanie jak. Hodować w laboratorium i potem dawać do gleby czy zainstalować system głośników w glebie. Ktoś chętny na uruchomienie testowej grządki? ;D
Produkcja serów, kiełbas pleśniowych, niektórych antybiotyków, kompostowania, uprawa grzybów takich jak boczniaki. Tym bardziej, że to proste do wykonania i eksperymentów we własnym zakresie.
Ciekawe czy jest coś, co spowalnia rozwój grzybów. Np kapela metalowa, w lodówce.