Nowe pliki/foldery pojawiają się w złych miejscach na pulpicie

Witam, czy zna ktoś sposób naprawy tego buga (istniejącego co najmniej od Win 7) z pojawiającymi się nowymi ikonkami plików/folderów w dziwnych miejscach na pulpicie?
Ustawienia menu Widok i Sortuj pokazane. Nie chcę zmieniać ustawień z Widok. Nowe ikonki mają się pojawiać zawsze na końcu, chyba, że przenoszę/kopiuję daną w konkretne miejsce pomiędzy innymi.

I nie chodzi mi o niezapamiętywanie pozycji ikon po zmianie rozdzielczości, wyłączeniu monitora, dodaniu drugiego, restarcie windowsa itp, więc odpadają wszystkie aplikacje do zapisywania „sesji” ikonek bo one tego nie naprawiają.

Cześć. Wyłącz „AUTOROZMIESZCZANIE IKON” i będzie po sprawie. Pozdrawiam.

To nie zaden bug. Albo masz Autorozmieszczanie gdzie System decyduje albo je wyłaczysz i Ty decydujesz
P.S.
Być moze sa jakies aplikacje gdzie będzie wiekszy wybór automatycznych zachowań. Szukaj.

Ale mając Autorozmieszczanie włączone system pokazuje poziomą kreskę w miejscu wstawienia ikonki, tylko, że to nie działa. Kopiowany plik/folder zawsze przeskakuje jedną ikonkę wyżej.

Nie zwróciłem uwagi ze masz W 11. Nie mieszam sie do wersji alfa
Mam W 10 a to przynajmniej już beta.
P.S. Zarejestruj sie tu i pytaj.

To samo miałem pod 7 więc ten problem jest od dawna. W 10 u ciebie kopiuje w dobre miejsce czy też przeskakuje ikonka?

U mnie róznica pomiedzy Auto a jego brakiem polega na tym ze nowo utworzony folder, plik lub przesunięty z innego folderu pojawia się jako ostatni w kolumnie po lewej stronie pulpitu. W przypadku braku Auto pojawia sie w miejscu w którym go utworzyłem lub do którego go przeciagnałem z innego folderu.