Nowe Prawo Jazdy - zasady przedłużania

Witam.

Mam takie pytanie odnośnie Prawa Jazdy wydanego po 21 stycznia 2013.

Próbowałem szukać informacji na ten temat, ale jakoś nie znalazłem dokładnie opisanej sytuacji. Wiem tylko tyle, że w wypadku posiadania kat. B prawko wydawane jest na 15 lat. Czy w wypadku kat. B potrzebne są potem badania lekarskie?

A jak sytuacja ma się odnośnie kategorii C i D ? Tam z tego co słyszałem, to niby ważność jest max 5 lat ( i tyle np. ja mam u siebie wpisane ).

A jak jest z badaniami? Czy w 2017 roku będę musiał przechodzić obowiązkowo jakieś badania?

Bo gdzieś pisało, że przechodzić je muszą jedynie ci, którzy już wcześniej mieli w zaświadczeniu lekarskim jakieś zastrzeżenia dotyczące stanu zdrowia.

A reszta składa tylko wniosek o nowe prawo jazdy i dostarcza świeże zdjęcie swojej mordki.

Jak ktoś jest obczajony w 100 % to chętnie wysłucham. Lubię być po prostu pewny, co mnie czeka.

Nowe prawka są od 19 stycznia. Oczywiście badania lekarskie są wymagane na B. Jeżeli jesteś zdrowy to dostaniesz bezterminowe. Nie wiem jak z C i D.

@ctr

Nie wiem czy wiesz ale bez terminowych praw jazdy już nie ma :frowning:

Ok jeżeli ja mam wydane bezterminowe to będę musiał wymieniać? Zdałem we wrześniu 2012

Są bezterminowe o tyle, że egzamin zdaje się raz i to wystarcza. Ale sam dokument wydawany jest terminowo. Nawet wydane na starych zasadach “bezterminowe” prawka czeka wymiana zgodnie z terminami określonymi w ustawie.

http://www.twojewiadomosci.com.pl/conte … Cy%C4%87-0

Chciałem powiedzieć, że badania lekarskie są bezterminowe (przynajmniej ja takie dostałem, a zdaję właśnie prawko na nowych zasadach).