"Nowe" procesory Intela

Jeden obraz wart tysiąca słów…

… i kilkaset złotych :wink:

obraz

Zmienili tylko nazwę. Mają rozmach skurczybyki :smiley:

Po premierze i3 gen10 wszyscy co mają na obudowie naklejkę z “intel inside i7 gen7” powinni ją zdrapać i nakleić sobie naklejkę “intel inside i3 gen10” :smiley:
Taki trochę downgrade intelowi nieświadomie wyszedł. :smiley:

Nie no, różnice są. i3 obsługuje więcej RAMu, za to i7 ma vPro. Niemniej polecam zerknąć na Allegro, po ile chodzą używane 7700. Janusze będą kwiczeć, jak i3 pokaże się na rynku :smiley:

1 polubienie

Jak będzie dobra cena to ten procesor znajdzie swojego jelenia.

Przy dobrej wycenie nada się pod maszynki do użytku domowego czy jako emu z tym że mobasy mają nie być tanie… do gier, no cóż 4 jaja i 8 wątków trochę to obecnie za bidnie.

Ale marudzisz. Dali przecież 50 Mhz do GPU w turbo.

Czemu tak uważasz? Jak nie celujesz wyżej niż RTX 2060 to wystarczy w zupełności.

Jak kupowałem phenoma II X4 to też mnie przekonywano że 2 rdzenie wystarczą do wszystkiego, a znacznie lepszą alternatywą dla X4 będzie E8400.

Po premierze 6 generacji intela (czyli po ponad 8 latach sprzedawania 4-rdzeni) słyszałem te same historie.

A jak ktoś myśli o zakupie nowy procków, to polecam poczekać na kolejną generację…

… socket LGA 1700 już w 2021 r. :rofl:

Ja maiłem i7 3820 4 jaja 8 wątków i rtx 2070 super chodził aż miło…
Do grania zupełnie wystarczy i dla średni zaawansowanych grafików - choć to też zależy co z tym sie wiąże :slight_smile:

Nie mogłęm znaleść filmiku 3820 z zrt 2070 ale jest 3770 to jeszcze starszy model, ale o zbliżonych parametrach. Goscu gra w 4k :smiley:

Oczywiście nie twierdzę że się nie da, ale przy multi ze sporą ilości graczy to 4 wątki to już lekka kulawka. Osobiście wolę 8 fizycznych rdzeni niż 4 i HT. Jak wspomniałem przy dobrej wycenie te procki to będzie dobry deal z tym że znając pazerność Intela nie obstawiałbym tego scenariusza (dobrze by było w tym temacie się “rozczarować”). Mnie czeka wymiana całej konfiguracji i raczej pójdę w przyszłe Ryże a obecny sprzęt na i5 pójdzie do budy z arcade.

Moim skromnym zdaniem nie do końca liczy się ilość rdzeni ale ich wydajność. Historia już to udowodniła . Słynna architektura buldożerów z ośmioma rdzeniami została pokonana przez intelowską z czterema. Nie samymi rdzeniami procesor stoi.
Co z tego, że procesor będzie miał 8 rdzeni gdy na przykład procesor konkurencji będzie miał tylko 4 rdzenie ale jeden rdzeń konkurencji będzie wydajny tak jak łącznie 4 rdzenie rywala.

Ja to już omawiałem wiele razy przy składaniu nowego kompa…

Wszystko zależy na jakim silniku gre odpalisz(z jakiego korzysta)

Directx 4-6 rdzeni(MAX) więcej rdzenie wątków nie robi różnicy
Vulkan sytuacja jak w obróce grafiki silnik na tyle dopracowany że wszystko sie liczy i potrafi wyciągnąć pełny potenciał z procka ( no chyba że ktoś naprawdę tak ch** gre napisze to nawet na dx dużo nie podziałasz ^^)