Nowe szaty dla forum DP

Style utworzone pod oryginalny “Zielony”. Jeśli po zastosowaniu któregokolwiek, wygląd forum się wyświetla niewłaściwie, należy przejść do panelu użytkownika i w karcie “Ustawienia forum” sprawdzić, czy nie ma w “Styl forum:” ustawionego innego motywu

Forum DP Dark Theme

image_id: 5131

Info o aktualizacji (11.07.13):

- dodani nowi moderatorzy

Forum DP Light Theme image_id: 5130- Forum DP Light Theme do pobrania Info o aktualizacji (11.07.13):

- to samo co w "Dark Theme"

Wersja Blender.

Instalacja:

Po pobraniu pliku (przycisk “Download” na stronie)…

Firefox

a. Przy pomocy dodatku Stylish:

• klikamy na ikonę dodatku, z menu wybierając kolejno Napisz nowy styl-Pusty styl…

• w nowo-otwartym oknie “Nowy styl”, w polu “Nazwa” wpisujemy Forum DP Dark Theme (lub co kto woli ;)), a zawartość pobranego pliku wklejamy w największe pole tekstowe

• klikamy zapisz i to wszystko, nowy wygląd zostanie natychmiast użyty na stronie forum

b. Przy pomocy pliku userContent.css:

• pobranemu plikowi zmieniamy nazwę na userContent.css i kopiujemy/przenosimy go do katalogu profilu* przeglądarki, do podkatalogu chrome (jeśli go nie ma, to utworzyć)

• uruchamiamy ponownie przeglądarkę dla efektu

* aby się dostać do katalogu “najszybciej”, kombinacja Win+R, w polu “Otwórz” wpisać %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles i walnąć w enter. Eksploatator otworzy się na katalog z profilem o nazwie kończącej się na .default. Dwuklik w ten katalog i jest się w katalogu profilu :wink:

Google Chrome **

Do tej przeglądarki stworzono dodatek o identycznej nazwie jak w przypadku Fx’a, można go pobrać stąd.

• klikamy w ikonę Stylish, z menu wybieramy “Manage installed styles”

• klikamy w przycisk “Write new style”, w pole “Name” wpisujemy tytuł stylu (czyli cokolwiek lub Forum DP Dark Theme ) i zaznaczamy “Enabled”

• w pole “Code” wklejamy skopiowaną zawartość stylu, następnie klikamy w “Specify”

• w liście rozwijanej, gdzie będzie widnieć “URL”, zmieniamy na “URL’s on the domain”, a w sąsiednim polu wpisujemy forum.dobreprogramy.pl

• klikamy w “Save”, następnie w “Back to manage”…

Opera **

• pobrany plik wrzucamy gdzieś do katalogów przeglądarki (by go potem przypadkowo nie usunąć, bo i na pulpicie może zostać ;)), np. do styles

• przechodzimy na stronę forum

• klikamy na stronie LPM (Lewy Przycisk Myszy) i wybieramy “Preferencje dla witryny…”

• wybieramy kartę “Wyświetlanie”

• w polu “Mój arkusz stylów” podajemy ścieżkę do pliku, wraz z nazwą i rozszerzeniem pliku (albo klikamy “Wybierz…” i przechodzimy do miejsca, gdzie mamy plik ze stylem).

• zatwierdzamy zmiany i (chyba) odświeżamy stronę dla efektu

** w obu przeglądarkach, dla poprawnego działania stylu, należy usunąć albo pominąć pierwszą i ostatnią linię kodu. Są one oznaczone komentarzem /*Usunąć dla GC i O*/

PS. Propozycje i błędy zgłaszać w tym temacie.

Linki nieodwiedzone mogłyby się bardziej wyróżniać, obecnie jest tylko underline, można by dorzucić jakiś kolor :slight_smile:

Temat przyklejam (przynajmniej na jakiś czas), żeby nie zniknął za chwilę.

Jak dla mnie, to trochę za ciemne tło i mniej wyraźne pismo. Odwróciłem kolory w paincie i wyszło mi coś dla mnie wyraźniejszego, lżejszego dla oczu. Mam silne okulary i trochę mażą mi się te białe literki.

http://vpx.pl/image/mWS

@libros, jaśniejszy motyw jest w planach, najprawdopodobniej zaraz po zakończeniu “dopieszczania” tej wersji (“podstawka” sumie już istnieje).

Chyba że ktoś jest chętny rozpocząć własny pomysł na zmianę wyglądu forum, może wykorzystać to co jest w temacie… wtedy temat będzie wspólny dla każdej zamieszczonej wersji, do wyboru w jednym miejscu :slight_smile:

@semtex, linki dostały kolorowanie dla odwiedzonych i nieodwiedzonych :wink:

Ps. Poprawki będą zamieszczane w pierwszym poście.

Nom, gra i buczy :piwko:

Trzeba coś wymyślić na info z update w pierwszym poście, pół biedy jak będziesz mógł dać info, tak jak teraz po moim poście, jednak jak Twój będzie ostatni to lipa :slight_smile:

EDIT. Nadal skłaniałbym się na rozjaśnienie koloru hover dla działów i tematów w działach :slight_smile:

Jeszcze tylko brakuje aby książki były drukowane z ciemnym tłem i białymi literami. W PRLu tablice rejestracyjne miały czarne tło i białe litery, ale jakoś nie przyjęło się na dłuższą metę. Jeżeli ktoś indywidualne sobie tak przerobi, to jego sprawa, ale nie chciał bym aby to był standard na tym forum.

Podobno biały tekst na czarnym tle jest niezdrowy dla wzroku. Nawet na monitorze.

Według mnie to co jest, jest dobre i nie ma sensu tego zmieniać. Tekst na szarym tle na monitorze czyta się chyba najlepiej.

Panowie, przecież to jest opcja, styl napisany przez Usera dla userów, którzy chcą mieć ciemne forum…

Nikt nikogo nie zmusza do używania, jednak miło by było docenić pracę kolegi Autora :slight_smile:

PW ma białe tło :slight_smile:

Dzięki za update Maniek, dobra robota

Mały bug w SB i pod replay box w tematach, ta zieleń jest nieczytelna :slight_smile:

Nie ma potrzeby na drukowanie książek w taki sposób, tym bardziej, że wzrosłaby -nie tylko- cena detaliczna, ze względu na ilość tuszu zużytego na książkę ;).

Z tablicami “PRL-owskimi” się nie przyjęło po -większej- części na małą czytelność w nocy, poza tym w UE, większość jest z tekstem czarnym na białym tle… więc byłoby głupio by nasze były odmienne ;).

Ale jakby nie patrzeć, pierwszy i drugi “przykład” nie jest trafiony, jeśli weźmie się pod uwagę to, że ani książki, ani tablice nie mają “podświetlenia” (w taki sposób jak ekrany/monitory).

A obawy co do takiej standaryzacji, nie masz się co martwić, ten temat nie ma na celu jakiegokolwiek “wymuszania” zmian na kimkolwiek… bardziej jest propozycją dla indywidualnego użytkownika, który chce, czy “potrzebuje” czegoś odmiennego od tego co jest, a nie ma z jakichś względów “możliwości” na zmiany.

Poza tym styl nie ingeruje w wygląd forum u osób, które go nie zastosują, więc nie wiem w czym problem… Chyba jedynie w tym, by określić swoją dezaprobatę do inicjatywy, pomimo wolnego wyboru.

Co do “zdrowotności” są różne opinie, osobiście “słyszałem” odmienne, w szczególności na temat koloru/jasności/kontrastu między tłem a treścią, a czasem “wpatrywania” się w “obraz” na monitorze w różnych porach doby, ale nie będę się o tym rozpisywał, bo to nie temat na takie zagadnienia… choć można byłoby zadać pytanie, dlaczego “konsole poleceń” od lat są domyślnie “w negatywie”? :wink:

Nie potwierdzam i nie zaprzeczam, kwestia gustu i uznania… i jak to starzy górale mówią “it’s your free choice” :wink:

Przecież wyraźnie napisałem że jest to kwestia wyboru indywidualnego użytkownika i nie mam nic przeciwko temu.

A, co do standaryzacji, to nie jest to kwestia lubienia lub nielubienia jakiegoś tam stylu. Przeprowadzono już wiele badań i napisano tysiące opracowań na ten temat (także np. rodzaju czcionki czy jej wielkości) i trudno to ignorować jeśli chcemy dotrzeć z informacją do jak najszerszego kręgu odbiorców.

Są różne usterki wzroku z czego być może osoba o zdrowych oczach i poprawnym widzeniu nie zdaje sobie sprawy. Ja np. jestem daltonistą i nie widzę albo widzę bardzo słabo czerwoną piłkę na zielonej trawie. Tekst i tło w takich kolorach były by dla mnie całkowicie nieczytelne (widziałem już takie amatorskie strony na których nic nie widziałem, choć przypuszczalnie ich twórcy uważali że są super). Jest wiele innych wad wzroku i poważne portale robione przez profesjonalistów biorą to wszystko pod uwagę, co nie trudno zauważyć.

Może by to wprowadzić jako 1-dna z opcji wyboru (wyglądu) na forum z obecnych zielonych i w chmurach ?

Bo na monitorze kineskopowym czarny obraz to “wygaszony” piksel. Czyli oszczędność. W dobie monitorów LCD żadną oszczędnością to nie jest, bo one podświetlane są stale. Ktoś na blogu dowodził nawet, że LCD wyświetlając czarny obraz prądu pobiera minimalnie więcej.

Bardzo ładne, tylko popraw białe pole przy niektórych emotikonach :smiley:

Troche Minecraftowo, gdyby cytaty były innym kolorem, bo sa za jasne do pracy w nocy… :frowning:

Ale tak to super, dużo fajniejszy niż normalny :slight_smile:

@miki120xD, będziesz mi to musiał zobrazować, bo u siebie tego nie widzę, może to jakiś błąd w “rysowaniu” emotek. Chyba że chodzi Tobie o białe piksele przy niektórych, ale tego “raczej” nie będę poprawiać, kod zbyt ciężki by się zrobił (z tego względu, część graficznych rzeczy również pozostała domyślna…), chyba że emoty zrobiłoby się jako oddzielny fix.

@GuiiHz, jakieś propozycje… chodzi o tło, treść, czy o jedno i drugie? Sądzę że akurat cytaty są “optymalne”, jaśniejsze są pola z kodem…

PS. Tło strony możesz usunąć (wiersz 110) lub “odznaczyć” (przeciągając */ z linii 109 do 111)

Tak, to http://forum.dobreprogramy.pl/gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=5106

@miki120xD, fix emotek w pierwszym poście… :wink: