Cześć
Mam możliwość rozbudowania trochę sieci, w związku z tym chce kupić tak jak w temacie NAS, drukarkę i router. Jeśli chodzi o cenę to w każdym przypadku jest limit do ok. 1000 zł (przy czym będę kupował na raty, co np. miesiąc, czy jak mi się uda). Jeśli np. router byłby tańszy to mogę trochę pieniędzy “przerzucić” na coś innego ale bez szaleństwa. Może tak, nie chce kupować, tandety, która za rok się zepsuje i notorycznie będzie z nią problem ale sprzęt dla firm +100 osób też nie jest mi potrzebny (a nawet dla “super hiper profesjonalistów”, np router za 3 tys. do użytku domowego z załóżmy [przykład] dla 2 komputerów i internetu 10/100), a jest zbyt drogi a w przypadku pozostałego sprzętu dochodzi drogie utrzymanie (przynajmniej jeśli chodzi o potencjalne korzyści dla mnie). Chcę wycelować idealnie w ten poziom aby to działało, spełniało wszystkie potrzeby, ale też nie rujnowało budżetu poprzez zakup zupełnie zbędnych rzeczy, których nie wykorzystam. Mam nadzieję, że chyba jasno się wyraziłem i dalsza część też będzie jasna. Więc czego potrzebuję:
- Drukarka (czy może urządzenie AiO - drukarka, skaner i kopiarka)
- Obciążenie do 200 stron miesięczne.
Różnie bywa, mogę przez 2 miesiące drukować co najwyżej 5 stron miesięcznie a mogę puszczać za jednym razem 130 stron (załóżmy podręcznik z wikibooks) i może to nie być jedyny wydruk w miesiącu (choć już nie tak duże, to częste) - 4 oddzielne wkłady z tuszem (czarny i oddzielne 3 kolory). Jak będzie wyglądać kwestia opłacalności - na ile stron w praktyce wystarczą, w związku z tym jaki jest stosunek ceny?
- Druk dwustronny automatyczny.
- Faks nie jest potrzebny choć jak będzie to będzie.
- Obsługa sieci - co najmniej 2 komputery, być może ewentualnie komórki ale nie poprzez google iPrint (nie kojarzę teraz nazwy, ale to drukowanie przez “chmurę Google” ani żadną inną - jeśli to jest wymagane to odpuszczam w ogóle komórki/tablety). Najchętniej przez kabel, do wifi nie miałem szczęścia w drukarkach, a nie jest to konieczne - tzn. o ile ciąganie kabla do komórki jest śmieszne, a wręcz przeczy idei komórki, to urządzenie stacjonarne, stojące w jednym konkretnym miejscu, w którym jest sieć przewodowa, jest myślę sensowniejsze, np. stabilniejsze połączenie (a wręcz ma zalety, bo nie zabiera bez sensu pasma wi-fi i urządzenia bezprzewodowe mają “szybszy” internet).
- Mile widziany podajnik zamknięty, do którego się wkłada papier. chciałbym w miarę możliwości maksymalny rozmiar papieru mieć na A3 (przede wszystkim druk).
- Reszta opcji? Będą to będą, może się nawet ucieszę z np. obsługi USB ale nie mam presji i na innych rzeczach mi nie zależy.
Czy ta drukarka Brother MFC-J5330DW spełniła by oczekiwania, ma raczej dobre opinie? Czy może lepiej trochę droższą Brother MFC-J5730DW za to dwoma zamkniętymi podajnikami? Tak są tańsze, w tym HP, ale do HP się zraziłem, miałem tyle drukarek od nich, że chętnie zobaczę konkurencję.
- NAS
Jaka jest różnica między Synology a resztą np. Zyxell? Tak podobno synology ma “odjechany” software (i jest może nie królem ale mam takie wrażenie z tylu głowy, że “Synology to jest “coś”” - na podstawie tego co czytałem na przestrzeni lat), a zyxell ma dobry sprzęt (dobrze mówię?) ale czy to jest faktyczna różnica?
Czego potrzebuję:
- DLNA, mam dużo płyt i materiałów robionych przez rodzinę (są to filmy, muzyka i zdjęcia) i przerzucanie między komputerami nie jest wygodne (i często były problemy, że było kila kopii tego samego na kilku komputerach i pendrive, czyli strata miejsca - więc chce mieć jedną konkretna bazę multimediów), zwłaszcza, że chciałbym mieć możliwość puszczania na TV, który ma internet i obsługę DLNA.
- 2 dyski RAID 1 (czyli jak jeden padnie to zawsze mam dane na drugim). I to musi być, bo ok, wiele filmów (a nie wiem, czy nie wszystkie są gdzieś zarchiwizowane) ale po prostu nie chce mi się co 2 miesiące siedzieć i od nowa konfigurować NASa i zgrywać te dane bo trafiłem na “super trwały” dysk, który “kopnął w kalendarz”, bo mam co robić i NAS “ma po prostu działać”.
- Oczywiście serwer plików. Backup może być i fajnie by było aby NAS to obsługiwał ale nie mam “parcia” (przy czym, jaki jest mechanizm robienia kopii, tylko przyrostowy czy jakieś inne? Zakładam, że jednak są te wirusy typu ransomware i że “nie ma w 100% bezpiecznych systemów”, są luki w procesorach itd.).
- Serwer WWW, w Synology jeśli dobrze kojarzę jest możliwość podpięcia kilku stron WWW, dobrze doszukałem się opcji? Czy tak to działa na innych NASach?
- Wygodna obsługa, np. czytelny interfejs www.
- Aplikacje w sklepach, repozytoriach czy gdzie ona tam są, są przydatne, potrafią coś dawać? Na co w ogóle mogę liczyć? I czy w ogóle są? Przynajmniej poza Synology, które z tego co wiem, ma sklep z apkami.
- Samba, chciałbym mieć, na zasadzie aby tworzyć jedno konto użytkownika i każdemu przypisywać prawa do konkretnych usług lub do plików na serwerze plików. I jak to będzie wyglądać w praktyce, czy tak to będzie w ogóle działać? Tzn. na serwerze plików będzie to działać (każdemu się zmapuje na komputerze jego udział z danymi logowania i każdy będzie miał dostęp do tego, do czego ma dostęp jego użytkownik.). A jak ma się samba np. do stron, dlna i innych usług takiego NAS (w synology mam wrażenie, że widziałem że użytkownika można chyba sparować jakoś z dlna - nie pamiętam, co tam było ale była jakaś interakcja między SAMBĄ a DLNA)?
- VPN, czy jest sens tutaj pchania VPNa, czy tylko przez router?
- O czymś zapomniałem?
- I tak jeszcze z ciekawości. Jakie są możliwości pisania oprogramowania pod ten sprzęt, zarówno typowe programy, pokroju Abiword (pierwsze co przyszło mi do głowy), jak i sterowników (jest masa gotowych schematów urządzeń na USB i to nie tylko na elektrodzie z schematami i oprogramowaniem/sterownikami)? Czy w ogóle byłby sens myślenia w tą drogę, czy może są tak zabetonowane, że nie.
- Router.
Wolę unikać większości urządzeń pokroju najtańszy TP-Link, myślę raczej o Mikrotiku,w którym będę miał:
- Porządny Firewall, jeśli dobrze kojarzę to w przeciwieństwie do np. TP-linków będę mógł bardziej ingerować w niego [Firewall] i np. blokować nie tylko porty, strony ale także konkretne programy z danego komputera?
- VPN i vlany? O tyle te 2 rzeczy mnie kuszą, o ile nie wiem, czy się uda. Bo chciałbym zrobić podział sieci na jedną sieć z komputerami, drugą na NASa (i ewentualnie jakiś “serwer” itd.) i abym ja widział wszystko i mógłbym jednocześnie podłączyć komputer u rodziny, tak aby widział NASa z konkretnymi usługami np. serwer plików (i dlatego też interesuje się np. sambą i użytkownikami) abyśmy mogli się wymieniać, np zdjęciami, filmami i innymi tego typu danymi, a jednocześnie aby komputer u tej rodziny nie widział w żaden sposób moich komputerów.
- Wi-Fi, na tyle aby podłączyć kilka komórek i tym podobnych urządzeń. Przy czym chce mieć sieć dla Gości, z tych samych powodów, co wyżej, czyli ktoś do mnie czasem przychodzi i chce aby moje komputery były oddzielone od tych “niebezpiecznych” komórek. Mikrotik chyba ma sieć dla Gości, ale czy można zastosować oddzielne ustawienia sieci (czego nie ma w TPlinkach), czyli jak np. filtruje po adresach MAC swoje komputery (i kilka innych rzeczy) aby nikt mi się nie włamał, o tyle nie chce mieć tej opcji włączonej dla sieci dla gości, jest to możliwe, tak aby sieć dla gości była na hasło i nic więcej (co najwyżej obniżony priorytet aby moje komputery miały swobodny dostęp do Internetu)?
- Mile widziane USB dla modemu GSM (sieć zapasowa, gdy na głównej zabraknie internetu? I jak to będzie działać, czy będę mógł ustawić aby po GSM można było logować się tylko do banku lub oglądać same strony www, bez innych usług?
Czy wystarczy Router MIKROTIK RB951UI-2HND ROUTEROS L4, czy Router MikroTik RB951G-2HnD?
I troszeczkę poza głównym tematem? Jak to jest z zdalnym zarządzaniem pakietami typu “Internet Security”? Mam kilka komputerów, w tym laptopa, którego pożyczam rodzinie i chciałbym mieć możliwość zmiany ustawień (ktoś komu pożyczyłem np. zadzwoni, że mu za często program krzyczy z jakimiś głupotami) lub zaktualizowania antywirusa, ew puszczeniu skanowania. Czy jest możliwość zrobienia tego w domu, w “sensownym” przedziale cenowym? Czy może inaczej, czy ktoś poza podajże AVG udostępnia swoją konsolę za rozsądną (a w tym przypadku darmową) cenę? a jeśli nie to czy AVG jest sensownym programem typu Internet security?