Nowo złożony PC łapie czasami mocneego laga

Złożyłem Pc

Ryzen 7700

Msi Rtx 2060 6GB

32 gb Ram G skill Gddr5

płyta główna Gigabyte miniitx B650I AX
Zasilacz be quiet! SFX-L Power 600W

Dysk SSD Samsung SSD 870 EVO SATA III 2.5 Zoll

Radiator CPU be quiet Dark Rock Pro slim

Windows 11

Witam złożyłem pc kilka tygodni temu, zainstalowałem windowsa 11 zaaktualizowałem, wgrałem wszystkie sterowniki, oprogramowanie, zaaktualizowałem bios i tak dalej…

Zrobiłem testy obciążeniowe wszystko okej !

Podczas gry w Ea Fc 25(dawniej fifa), raz na jakiś czas łapie takiego laga ze wszystko staje, i tak samo raz na jakiś czas nawet na pulpicie łapie takiego laga ze myszka ledwo chodzi, klawiatura wpisuje literke co 30 sekund mam wrażenie ze jest to ze sobą powiązane już nie wiem co mam zrobić prosze o pomoc!!!

Temperatury są OK? Może to zabrzmieć śmiesznie, ale miałem niemal identyczną sytuację. PC zawieszał się, a temperatury sięgały maksymalnych. I teraz można się śmiać - zapomniałem zdjąć folię ochronną z chłodzenia. Po usunięciu folii i nałożenie na nowo pasty problem zniknął.

Po prostu sprawdź jedno po drugim. FurMark i zostaw na godzinę, tak samo Prime 95 odpal torturetest i Core Temp, też godzinka, często dopiero tak po ok 40 minutach mielenia tym softem zaczyna się gotować. Zwykle ryzeny ogrzewają się powolutku, tak 1 stopnień, potem kolejny, a za godzinkę mamy 90 i freeze albo czkawka.

Możesz sprawdzić sobie, czy jak przestawisz w UEFI w tryb eko też będzie taka sytuacja, lub jeśli brak tej funkcji, wymuś na testy w ustawieniach podkręcania CPU limit na moc CPU (daj 4W mniej niż chcesz, bo i tak przekracza trochę potem).

Warto też sprawdzić dysk, scan VictoriąHD jak na dysku trafi się jakiś wolny sektor (tak, nawet na nowych się tak trafia, to normalne), to też mogą pojawić się takie objawy, wystarczy jeden.

Zobacz czy masz najnowszą wersję Biosu, skoro się nie wywala, to raczej nie RAM, ale wykluczyć się, nie da. Też możesz sprawdzić.

Problemy mogą też powodować programy w rodzaju MSI Afterburner i inne, które ingerują w pracę chłodzenia, karty, CPU itp.

@wasabi1084
Zrobię te testy obciązeniowe, ja robiłem jakieś krótsze to dochodziło do 86 stopni po ponad 20 minutach , wkleje ci screen z dysku, Bios mam najnowszy, nie mam msi afterburner, czy to może być wina tego że instalowałem sterowniki przez program Driver Booster ? na innym forum mi jeden gośc pisze ze koniecznie format i instalacja sterowników manualnie

ja zdjąłem bo pamiętam temperatury podczas gry do 72 stopni a podczas testu obciążeniowego FunMark 20=30 min 86 :slight_smile:

Dysk klikasz w Victorii zielony krzyżyk i skan. Potrwa chwilę.

Testy minimum 40 minut, sam kiedyś robiłem 20 minut, a potem jak już weszły 3 generacji, zwiększyłem i zanim dam klientowi to z godzinę leci.
Jak dochodzi do 90 to bywa, że dostaje czkawki albo się wywala. Nie na wszystkich płytach, ale czasami trzeba nałożyć ograniczenia na moc. Traci się z 1-2 klatki a pracuje to wszystko o wiele lepiej.

Jak temp. idą ponad 80 to warto zwiększyć obroty wentylatora w UEFI.Zwykle można ustawić ręcznie, albo chociaż jakieś turbo, czy speed. Najlepiej dać 100% przy ok. 80C.

podczas ostatniego laga takie cos pojawiło się w dziennikuhttps://ibb.co/hBCZq9T

zwiekszyłem działanie wentylatorów procesor ma 80 stopni jak gram np w fc 25 to jest jego max temperatura wtedy tez mi zlagowało ale w dzienniku mam jakis błąd od dysku chyba. a jeszcze jedno czy mozna instalwac sterowniki przez program driver booster ?

@wasabi1084

Przecież napisałem Ci jak zrobić skan Victorią. Masz dosłownie post wyżej, zrób i dowiesz się czy dysk nie posiada jakichś wolnych sektorów.

Przez driver booster to można reklamy głównie instalować. Zbyteczne, zwłaszcza przy tak standardowym kompie, gdzie wszystko jest na stronie producentów.

@wasabi1084

zrobiłem

Twoja płyta ma slot M2 Nvme, dlaczego zamontowałeś taki powolny dysk na S-ATA?

A dysk ma wolne sektory i przy nowym sprzęcie takie czasy dostępu świadczą o tym, że coś jest z nim nie tak. Dysk może być przyczyną problemu. Masz w tych zielonych miejscach czas dostępu ponad 1.6s czyli jak coś odczytuje z tego miejsca dane, to masz właśnie tyle czasu zatrzymania systemu.
Ja takie dyski już reklamuje.

Miałem po prostu ten dysk w domu więc go wsadziłem zmienię dysk mam nadzieję że to ta przyczyna wszystkiego, chociaż wczoraj pobrałem aplikację od Samsunga i włączyłem jakiś tryb najwyższa wydajność i mam wrażenie że jest lepiej ale musiałbym potestować trochę dłużej

Na bank ci naprawi dysk. A jeszcze sobie zainstaluj akcelerator złącza Ethernet i pobierz trochę RAMu z internetu. Bardzo to polecam.