Stworzyłem na nowo; przebudowałem “starą” stronę www. I umieściłem na nowym adresie. Stworzyłem “nową” stronę z taką samą treścią co stara strona (kopiuj - wklej). Przy pomocy WordPress dodałem do nowej strony nową grafikę i zmieniłem adres strony. Jestem 100% autorem merytoryki zawartej na obu stronach.
Na starym adresie zachowałem Stronę Główną na której umieściłem link do nowego adresu nowej strony; “słowny” NIE - 301 (bo nie wiem jak to zrobić). Ręcznie zmieniłem/usunąłem linki w starych podstronach.
Nowy adres i budowę strony sporządziłem dlatego, że stara strona, miała bardzo małą ogladalność. Prawie zerową (1-2 odwiedziny/dzień).
Uprzejmie proszę o informację:
czy Google nie uzna nowej strony jako plagiat? Co zrobić aby nie uznało?
czy usunąć wszystkie treści ze starej - złej - strony a zachować tylko Stronę Główną z linkiem i info o nowym adresie?
czy JUŻ teraz zgłosić do Google adres i info Nowej strony? Jeśli NIE to kiedy?
czy - i kiedy - usunąć z rejestru Google (Narzedzia dla Webmasterów) całą starą stronę?
jak bezboleśnie i fachowo przeprowadzić te przenosiny?
Nie mam pojęcia jaką wartość mają katalogi WP czy Onet. Byle by nie wrzucać linków byle gdzie, w jakieś chińskie czy amerykańskie marne katalogi, bo efekt będzie odwrotny.
Pytasz o bezpładne/odpłatne reklamy stron, a potem, że nie chodzi o odpłatne pozycjonowanie - to się zdecyduj
Odpłatnie możesz sobie zareklamować stronę przy użyciu googlowego AdWords. A z innych metod np. reklamy w mniejszych portalach internetowych.
Jeżeli już raz wpisałeś swoją firmę do onetu, to nie będziesz mógł zrobć tego po raz drugi. Najlepiej jak zedytujesz stare wpisy. Pytanie dlaczego miałeś słabą oglądalność? Bo jeśli dobrze zrozumiałem, to ta stara strona nie była pozycjonowana, więc nie wiem czemu miałaby być bardziej popularna. Czy robiłeś coś aby tamta stara domena miała większy zasięg?