Nowy blog czytelników - sugestie, uwagi, zgłoszenia błędów

Chrome 62.0.3202.84

Czy jest jakaś aktywna blokada u niektórych blogerów że nie można skomentować ich “wpisów” ?
Przykład - https://www.dobreprogramy.pl/Uwaga-Wyciek-danych-uzytkownikow-platformy-Ubisoftu-Uplay,Blog,84274.html

Niestety edytor na blogu jest jednym wielkim nieporozumieniem… Nie radzi sobie z formatowanie (nagłówki, punktowanie) nie można normalnie wstawić linka do wypunktowanego tekstu bo powoduje to rozjechanie się całego formatowania, i wyplucie tekstu łącznie z tagami HTML. Przesunięcie zdjęcia powoduje często po zapisaniu taki oto efekt jak na screenie https://i.imgur.com/g6uYu35.jpg i pieczołowicie przygotowywany wpis idzie w … i trzeba zaczynać od początku. Przydałby się jakiś bardziej przewidywalny edytor niż summernote np CKEditor, Tinymce lub inny. Tak to na prawdę odechciewa się cokolwiek pisać jak po godzinie lub więcej szlag trafia całą wykonaną pracę a odtworzyć nie ma jak :frowning:

Przeglądarka: Firefox
PS. opcja auto zapisywania i wersjonowania wpisów też byłaby ciekawa, a jakby można było np wrócić do wersji z przed kilku lub kilkunastu minut to już w ogóle byłoby super :wink:

@narandill śledzisz to? :slight_smile:

Działa.

A mi nie.
Opera 48.0.26
Internet Explorer 11.0.9

A co konkretnie, bo juz się pogubiłem? :slight_smile:
Mam nadzieję, że @narandill nadąża…

@tomekb tak, śledzę

@RolandPierzga tak jak pisałem już wielokrotnie - proszę o zgłaszanie bugów, a wszystkie będziemy sukcesywnie naprawiać. Zrozum proszę, że wymaga to czasu. Dodatkowo przy zgłoszeniach proszę o wersję przeglądarki.

@lordjahu sprawdzę co tam się dzieje.

Korzystając z okazji - w ostatnich aktualizacjach Edytora poprawiłem wklejanie tekstu bezpośrednio z innych edytorów: MS Office, Libre Office, Open Office, Pages i inne Rich Texty. Edytor dopasuje automatycznie formatowanie poszczególnych elementów :wink:

U mnie też działa

@tomekb nadążam z czytaniem :wink:

No w tym konkretnym wpisie nie widzę komentarzy.

1 polubienie

A gdybyś spróbował zmniejszyć wysokość okna o połowę i odświerzył ? :slight_smile:
Poprawimy to :wink:

Ewidentnie opera coś za dużo blokuje.
W slimjecie, w FF55, w FF51, w palemoonie 27.6.0 - wszędzie są prawidłowo komentarze w tym blogu.
Uruchomić operę bez dodatków i sprawdzać…

@narandill nie traktuj tego jako ataku, ale po prostu szlag mnie wczoraj trafił jak po chyba po dwóch godzinach pisania szlag trafił wszystko po kliknięciu zapisz. A że była to chyba 1 może 2 godzina to… sam rozumiesz :wink:
Cieszę się, że rozwijacie i poprawiacie, nie widziałem wcześniej wątku, bo na forum mało kiedy zaglądam. Zauważyłem = napisałem.
Wersja przeglądarki raczej nie ma znaczenia bo działo się tak pod FF56 i teraz pod ostatnią czyli FF57 ale pamiętam, że pierwsze wpisy też z Worda kopiowałem bo moje nerwy nie wytrzymywały tej nierównej walki :stuck_out_tongue:

Spoko, nic z tych rzeczy :wink: bądźcie tylko cierpliwi (ja i Lisek pracujemy nad wszystkimi błędami), wszystko idzie w dobrym kierunku, uwierzcie :wink:

I tak sobie myślę że może okno z edytorem/treścią posta powinno być dynamicznie skalowane do rozmiaru monitora/rozdzielczości, bo na większym monitorze to straszne marnotrawstwo miejsca na stronie :wink:

Ps. to jest w trybie pełnoekranowym, po obu stronach na 24" mam dokładnie 13cm wolnego nie wykorzystanego miejsca :wink:
rozdzielczość 1900x1200

Niby tak, ale popatrz – to jest Edytor WYSIWYG, wedle mojego wyobrażenia nie chciałbym spotkać się z sytuacją, kiedy to wiszące spójniki występują w innych miejscach podczas edycji i przy wyświetlaniu wpisu.

Gdybyśmy wykorzystali całą szerokość ekranu, to kolumna treści w edytorze byłaby szersza niż podczas przeglądania wpisu, co skutkowałoby wiszącymi spójnikami w innych miejscach niż podczas edycji.

Zasadą jest, że treści podczas edycji i wyświetlania powinny wyglądać identycznie.

1 polubienie

W sumie masz rację :wink:
Ale razi ten nieużytek, tak po prostu :wink: Może dodać tam np jakieś menu funkcjonalne, np z repo grafik, gdzie można wgrać kilkanaście obrazków i je przerzucać do wpisów w razie chęci wykorzystania, spis artykułów do “powiązany” żeby łatwo linki można było wstawiać?

Co do tagów, na pewno wariuje obsługa list numerowanych, po wstawieniu linka do zaczyna się rozsypywać kod i pluje znacznikami.

Można by było wstawić coś po bokach w trybie pełnoekranowym, ale jednak… urządzenia mobilne :slight_smile:

Proponuję potraktować tryb pełnego ekranu jako przestrzeń ułatwiająca koncentrację na samym tworzeniu treści. W założeniu miała to być alternatywa dla użytkowników, którzy mają w zwyczaju pisać w zewnętrznym edytorze tekstu.

Sprawdzimy wszystkie listy w połączeniu z linkami.

Na prawdę ktoś stosuje masochizm pokutny w postaci tworzenia na “mobilach” wpisów?? :crazy_face:
W trybie normalnym również jest tak samo miejsce do zagospodarowania :wink:
Zawsze można zastosować “on/off” dla panelu.

Żeby odwzorować problem z listami:

1. utworzyć nową listę
  2. skopiować tekst z podpiętym linkiem np: Zainstalowany program VirtualBox
  3. wkleić i popsuć :frowning:

dzieje się tak głównie przy kopiowaniu z innego wpisu, artykułu czy też MS WORDa.

@januszek - Ale nie jest problemem przecież ukrycie elementów strony w zależności od user agenta, rodzaju systemu (mobile/pc) itd :wink: sorry że przez edycję ale osiągnąłem limit odpowiedzi :D, zostałem zakneblowany i nie mogę odpowiadać :frowning: