Nowy czy używka?

Poszukuję sprzętu typu laptop. Podstawowe wymaganie: dobry ekran (celuję w IPS w dobrej rozdzielczości), w miarę nowoczesny i “aktualny” - żeby dłuższą chwilę mógł ze mną wytrzymać. Kwota - no tak do 1500 zł…

Główne zastosowanie: obróbka fotograficzna (stąd taka matryca), tworzenie stron.

Dlatego rozpatruję: czy lepiej iść w używki z takiego czy takiego gatunku…

czy może lepiej dołożyć jeszcze ciutkę i kupić coś tego typu.

Co byście poradzili?

Używki poleasingowe serii biznesowych, HP, Dell, oby nie lenovo. Rozmiar matrycy będzie głównym czynnikiem wpływającym na cenę. W tym budżecie spokojnie jakiegoś 15" i5 2-3 generacji dostaniesz. Lepiej brać z SSD i 4 albo 8 GB RAM, bo od razu wiadomo że albo jest ulepszony przed sprzedażą, albo pro od nowości (chociaż wówczas lepiej sprawdzić stan SSD). Często gratis do takich lapków jest też dock - urządzenie, które trudno przecenić. Warto też rozważyć np. lapek 12" z dockiem + porządny monitor.

Przy takim kryterium zakupu laptopów mam 100% zadowololonych użytkowników.

Ja bym używki nie brał, poleasingowe są często źle oceniane przez użytkowników. IPS  ma chyba większość thinkpadów lenovo, może poszukaj jakiegoś taniego modelu w digitmedia, z tych tańszych serii, może z serii E.

2049 podobny do wymienionego wcześniej lenovo ma ips fhd 13,3 8 giga ram dysk SSHD

A powiem Ci, że ogólnie masz rację, ale warto szukać bo aukcje poleasingowe to często kopalnia rewelacyjnego sprzętu za bezcen. Sam ostatnio na jakiś aukcjach raiffeisen leasing widziałem zestawy PC za bezcen (parametrów nie pamiętam ale latały na i7 chyba poprzedniej generacji) więc warto czasem zaryzykować.

A powiem Ci, że ogólnie nie nasz racji :wink:

Załatwiałem juz bardzo dużo używanych komputerów, rownież poleasingowych, dla moich klientów. Żaden nie wrócił z pretensją, czy reklamacjaą. Natomiast wielu wróciło po więcej. :slight_smile:

W tej chwili sam korzystam z takiego sprzętu od dłuższego czasu. Niedawno zakupiłem również poleasingowego Della dla córki.

Kupując komputer używany dostajesz średnio dwa razy lepsze parametry za te same pieniądze. Czasem więcej. Jak dobrze poszukasz, to kupisz sprzęt w idealnym stanie. Jest tego cała masa. Jest w czym wybierać. Dodatkowo bardzo często dostaniesz rok gwarancji, co również świadczy o tym, że sprzęt nie jest zajeżdżony jak stara kobyła.

Trzeba tylko poświęcić trochę czasu na wyszukanie tego jednego jedynego :wink:

Zalety nowego są oczywiste i nie trzeba o nich pisać. Natomiast oczywistym jest również to, że otrzymasz sprzęt o sporo gorszych parametrach.

Do grafiki szukaj czegoś z i5/i7 nie schodź poniżej. Polecam jednak 8GB RAM zdecydowanie. I chyba raczej nie upierałabym sie nad SSD. Wolałbym w to miejsce lepszy procesor. Potem możesz dokupić hybrydę (dostępne już od 150 zł) i będzie bardzo przyjemny sprzęt.

Z poleasingowywymi bywa różnie wiesz, ale muszę się z Tobą zgodzić, bo wiadomo, że co nówka to nówka. Te thinkpady które ma digitmedia do pracy są bardzo dobre, ale zależy też o jakim modelu mowa, te z serii E to niedrogie modele, takie solidne laptopy, bez kolosalnie wypasionych parametrów, jak ktoś szuka niedrogiego mobilnego sprzętu do pracy to się dobrze nadają.