Witam. Obecnie mam:
jako systemowy dysk C - ssd 720gb
jako dysk na dane D - zwykły 1TB 7200
Dokupiłem za parę złotych dysk ssd na M2 o pojemności 120gb. Chciałbym z tego nowego zrobić systemowy, z dużego ssd dysk na dane, gry itp. , a ten zwykły jako magazyn na zdjęcia, filmy. Jak to ogarnąć bez całkowitego formatu? Jak myślę muszę najpierw przekopiować z C na ten nowy (nie ma on na razie przypisanej żadnej litery) Jak to ogarnąć? Jakim programem? A może format i w RAID połączyć te dwa ssd? Potem ze zwykłego D przekopiować na goły ssd (duży) jak zmienić aby on był dyskiem D? Zostanie na końcu zwykły czysty 1TB zrobię jako dysk E.
Przy użyciu funkcji “Migrate OS”/ “Migracja systemu operacyjnego”. Osobiście używałem ostatniego z powodzeniem, ale zachciało mi się wyrównywania partycji i poszło wsio do piekła. Takie migracje mają zasadniczą wadę - gdy chcesz m. in. wyrównywać partycję to możesz skończyć z rozwaloną tablicą partycji. Wyrównywanie ma to do siebie, że korzysta z pierwotnych tablic i nadpisuje te stworzone przez program do partycjonowania.
Czyli jak rozumiem przy pomocy powiedzmy tego programu AOMEI muszę zmigrować z C na nowy dysk. W tej chwili nowy dysk nie ma przydzielonej żadnej litery (ma być nowe C). Czy ten program sam przydzieli mu odpowiednią literę? Trzeba później w BIOS zmienić kolejność rozruchu czy nie? Czy po skopiowaniu ze starego dysku D na nowy dysk D będą pasowały ścieżki dostępu? Mam tam gry STEAM, EPIC, UPLAY… W sumie to mógłbym zrobić nowy dysk np E ale nie bardzo wiem jak pozmieniać ścieżki do katalogów z grami…
Jaka powinna być kolejność działania? Migracja na nowy dysk -> format starego C czy najpierw zmiana w BIOS a później format starego C ?
Jak dobrze pamietam to właśnie tak wygląda - przypisuje odpowiednie litery, a starym partycjom przypisuje pierwsze wolne litery. W BIOS jak najbardziej trzeba zmienić kolejność Bootowania.
Wszystko robisz pod obecnym systemem na obecnym dysku. Program najpierw robi kopię partycji, potem restart i tam już przydziela litery po czym ponowny restart. Kolejność Bootowania zmieniasz dopiero jak wszytko się skończy - czyli do momentu albo ponownego startu Windowsa, albo informacji o braku systemu operacyjnego - jeżeli nowy dysk nie pojawił się w ogóle w boot sequence z jakiegoś powodu.