Wejdź do biosu, poszukaj tam trybu pracy dysków. Powinieneś mieć IDE, AHCI, i RAID. Ustaw na AHCI i zobacz, czy odpali system. Oczywiście dysk HDD, wraz z SSD (systemowy jak domyślam się), musi być wtedy podłączony, inaczej to nie ma sensu.
Dzięki spróbuje wlaśnie próbuje zrobić pendrive bootowalnego. Niestety nie mam sprzetu żeby go zrobić:) Stacjonarka padla a laptop firmowy ma ogranicznienia. Bez admina nawet nic nie zainstaluje:) Nie wiesz czy tamte dane na dysku SS pozostaną. Bo mam plan żeby na nowym dysku zainstalować na chwile windowsa żeby odzyskać dane z ssd a pożniej wyczyścić nowy dysk hdd i zainstalować sytem na nowo na ssd
Nie mam pojęcia. Do bootowania pendrive, użyj program Rufus. Główny dysk to SSD, zamierzasz podpiąć HDD (obok), więc zazwyczaj trzeba robić nową instalację systemu, jeśli nie masz dostępu do systemu.
Dziękuję miałeś rację. Podczas instalacji windowsa zobaczyłem że dysk SSD który już miałem wcześniej po podłączeniu drugiego został wyczyszczony (dobrze że zdjęcia trzymam na zewnętrznym i w chmurze). Po zainstalowaniu działają już dwa dyski. Ale szkoda że utraciłem trochę danych. Na szczęście tydzień temu zrobiłem backup ważnych plików:) jeszcze raz dziękuję za pomoc. Zmyliło mnie to że byłem pewny że mam windows na dysku i nie wiem czemu go nie bootuje…