Nowy dysk sata II problem z instalacją xp sp3

Kupiłem dziś nowy dysk SAMSUNG 322HJ i mam problem z jego instalacją. Jako że ost dysk uległ uszkodzeniu to będzie on dyskiem systemowym. Problem polega na tym, że windows przy instalacji w oknie wyboru dysku do zainstalowania systemu pokazuje że na do komputera niema podłączonych żadnych kompatybilnych dysków. Jest to windows sp3 który już niejednokrotnie instalowałem na dyskach SATA i nie potrzeba było sterów SATA.

Jeżeli chodzi o płytę główną to mam abit kv8 pro. Obsługuje ona SATA I. Nie wiem jak dysk przestawić na SATA I z SATA II. Szukałem na necie jak to zrobić jednak nie znalazłem zadowalających wyników.

W Biosie. Ustawić kontroler na ATA, AHCI Disabled, SATA Disabled, ATA-Compatible itd. Generalnie w Biosie szukaj opcji. Ewentualnie zintegruj z instalką XP sterownik SATA.

Miałem taki sam problem z dyskiem samsunga i płytą główną asus a7v880 która obsługiwała sata I.Niestety nowych dysków samsunga nie da się przestawić na sata I.Dysk wymieniłem w sklepie na seagata

jak już pisałem instaluje win xp sp3 który automatycznie wykrywa dyski sata…

CZy ktoś mógłby potwierdzić zdanie Cinio

Start-Ustawienia-panel sterowania narzedzia administracyjne-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami -znajdz nowy dysk i “zainicjuj” go-prawy klawsz myszy po zainicjowaniu mozna dysk podzielic na partycje i sformatować

tylko że ja nie mam żadnego dysku systemowego z którego mógłbym go zainicjowac…

można to samo zrobic na poziomie ubuntu bootowanym z płyty ?

i czy już samo zainicjowanie dysku zaowocuje tym że pomimo że jest jest on sata IIto będzie obsługiwany przez płytę główną obsługującą co najwyżej samo sata 150mb/s?

Po pierwsze primo, może on wykrywać kontrolery SATA (element na płycie głównej komputera), a nie dyski. Po wtóre, na rynku jest parę kontrolerów SATA i nie sądzę, że twój XP SP3 ma zintegrowane wszelkie sterowniki obecnych na rynku kontrolerów.

W twoim przypadku, jest dość rzadko spotykany kontroler VIA VT8237. Płytka, podejrzewam, że ładnie sprawdza się z intelowskimi kontrolerami ICH.

mam też dyskietkę ze sterami sata dołączoną do płyty głównej i ładowanie przy instalacji nie rozwiązuje problemu, tj dalej winda nie wykrywa dysku. Dodam że dysk po podłączaniu pracuje (wydaje sie pracować i jest ciepły).

musisz sciagnac nowsze stery do plyty glownej na dyskietke jak bys instalowal viste lub 7 to przy wgrywaniu systemu kozysta i neta i atomatycznie instaluje . robilem kumplowi kompa mial tak samo . :slight_smile:

1. Oczywiście klapiesz klawisz F6 od początku ładowania instalki WinXP?

2. Spróbuj podłączyć go do jakiegoś komputera z systemem jako drugi dysk, żeby sprawdzić, czy sprawny.

Oprócz sterowników do kontrolera dysków , trzeba przełączyć dysk [na zworce] na obsługę SATA 1.

VIA SATA Driver

http://www.abit.com.tw/page/en/motherbo … NFO=Driver

Kontroler nie będzie pracował na dysku SATA 2 .

ta standardowo ładuje stery SATA przy starcie instalacji windy cisnę f6 potem ładuje z dyskietki, ale nie wykrywa skurczybyka. Sam windows którego instaluje wykrywa kontrolery sata, bo już wcześniejszy dysk miałem sata i bez problemu nawet bez instalacji sterów wykrywał go.

na stronie producenta nic na ten temat nie ma. Pisze że trzeba to robić za pośrednictwem jakiegoś programu, ale nie znalazłem go na samsunghdd.com

Co do przełączania dysku w tryb sata to czytałem że jest taka możliwość w dyskach seagate i innych producentów, ale nowszych samsungów już nie…

Na dysku zazwyczaj powinna być instrukcja jak przepiąć zworkę żeby pracował w trybie sataI.Jeżeli tej instrukcji nie ma znaczy że dysk pracuje wyłącznie jako sataII.