Nowy dysk twardy i tylko jedno podpięcie


(system) #1

Nowy dysk twardy i tylko jedno podpięcie... co zrobić?

a chce mieć oba dyski stary i nowy...


(andrzej928) #2

pójść do sklepu komputerowego i zakupić odpowiednią przejściówkę.


(Piotr24 Power) #3

Dysk jest ATA czy SATA ?

Wnioskuje, że ATA, bo w nowych płytach głównych ten standard ma tylko 1 port... Więc proponuje dokupić jakiś adapter lub kartę PCI...

Jednak mowa tutaj jest o "nowym dysku", więc prawdopodobnie to SATA, a na płycie głównej nie ma drugiego portu SATA... Tak samo jak w przypadku wyżej polecam kupić kartę PCI, ale z portami SATA (najlepiej taką z własnym BIOS`em, co pozwala na uruchamianie systemu z dysku podłączonego do tej karty)... :slight_smile:


(MaRa) #4

Taśmy ATA-100 mają dwa złącza na dyski.

Jeśli chodzi o zasilanie, to są rozdzielające przejściówki.

A ta w ogóle to nie wiadomo o co chodzi.


(Onegumas) #5

Być może chodzi o jeden kabel na zasilanie SATA... Ma MOLEX-y i jeden do SATA. Jest to możliwe. Tak jak wyżej - do sklepu po przejściówkę MOLEX-SATA


(system) #6

Dysk jest Sata

http://www.esc.pl/product_info.php?manu ... s_id=21885

link powyżej

w jednostce siedzi dysk starszy i są dwa kable do niego ten nowy na tej samej zasadzie sie podpina ale ani jednego kabla już do niego nie ma

dajcie link do rzeczy które mam kupić może z tej strony być albo co dokladnie mam kupić... #-o

-- Dodane 14.12.2009 (Pn) 12:58 --

no i ?

-- Dodane 14.12.2009 (Pn) 18:16 --

czy ten dysk trzeba teraz jakoś wyszukać gdzies bo go nie łapie automatycznie....????????


(Onegumas) #7

Może potrzebujesz takiego cudeńka? http://allegro.pl/item841595275_a1_adap ... ta_fv.html

Wszystko pojawi się automatycznie w biosie i zobaczysz go w systemie.


(system) #8

ja już to mam kupiłem i ten do płyty głównej też ale nie wyświetlił mi się automatycznie ;/


(Cedar) #9

To może teraz podasz dokładnie co to za dysk, jakie dyski i CD (ATA i SATA) masz w komputerze oraz symbol płyty głównej?


(system) #10

http://wklej.to/t96k

-- Dodane 15.12.2009 (Wt) 20:14 --

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=18779


(Onegumas) #11

Hm...na płycie masz z 8 złącz sata, masz wszystkie kable więc masz to podpięte. Jeśli dysk dział (jest sprawny) to powinien być widoczny w biosie -> jeśli nie to pobaw się w ręczne wykrywanie lub coś w tym stylu albo przywróć domyślne ustawienia biosu, bo może masz tam coś namieszane. Jeśli natomiast bios widzi twój dysk to wejdź do menedżera dysków i spróbuj sformatować swój nowy dysk, bo po prostu może nie ma formatu plików (nie pamiętam czy powinien być taki widoczny jako RAW czy nie) i go sformatuj w NTFSa. Jak na razie nie przychodzą mi do głowy inne rozwiązania.

Jeszcze sprawdź ustawienie na zworce swojego dysku ata, może gryzie się z SATA i przez to nie wykrywa ci go.

BTW: masz stery do grafiki w wersji 93 a są już w wersji 195. Uaktualnienie może dać kopa Twojej karcie w grach z ostatnich 2-3 lat :slight_smile: