Nowy dział na dobreprogramy.pl - Pendrive (ankieta)

Przykładem może być:

SignupShield Passwords - zabezpiecza dostęp do pendrive hasłem.

Password

Menedżer haseł

a kase za Pendriva kto ci odda

Bądźcie tak mili i trzymajcie się tematu

no jak zgubisz to twój problem to sie zdarzy dla 0,01 % ludzie. tak samo można laptopa zgubić wiec po co je wynaleźli

Jeśli chodzi o forum to tak ale przydałoby się żeby programy te były dostępne na vortalu (przetestowane przez redakcje) i można było zobaczyć/dodać komentarze.

Osobiście uważam U3 za zło - cokolwiek dzieje się w systemie bez mojej wiedzy jest złe. Zamiast działu wystarczy info przy programach, że działają bez instalacji.

początkowo też myślałem, że to by wystarczyło, ale wtedy trzeba by przeszukać prawie 1500 programów w poszukiwaniu tych które są ‘portable’, albo umożliwić jakoś ich wyszukiwanie poprzez wyszukiwarkę w taki sposób który da w miarę jednoznaczne wyniki

Powinien taki dzial być.

Czy osobny dział powinien być ?

Nie wydaje mi się aby od razu robić nowy dział do w.w. kategorii programów… ale z pewnością jakieś oznakowanie w postaci dodatkowej ikonki byłoby wskazane :slight_smile:

Idąc twoim tokiem myślenia możnaby powiedzieć, że np. GParted jest “zły” albo Linux na LiveCD. Jedna z najwiekszych firm na świecie produkująca pamięci - SanDisk (jedna z dwóch, które posiadają technologie do produkcji dysków twardych flash o pojemności kilkudziesięciu GB) ma w swojej ofercie dyski Pendrive specjalnie przystowosone do U3 (z wgranymi już aplikacjami) i z logo U3. Są także progamy portable do instalacji na każdym pendrive…

Dlatego propozycje mile widziane.

Takie oznakowanie mogłoby być w miejscu, w którym jest umieszczony np. link do polskich lokalizacji (spolszczeń) i w dziale Programy -> Dodatki (podobnie jak spolszczenia).

Moim zdaniem poprostu kategoria “portable” i tam wszystko upchać a nie że pośród innych programów bo to traci sens bo trzeba szukać itd

Dodatkowo tak jak już wcześniej wspomniałem, link (np. “Wersja Portable/U3”) przy każdym programie do wersji portable/U3 (jeśli takowa istnieje).

Dokładnie, taki poddział mógłby być np. w dziale “Dodatki” -> “Wersje portable/U3”.

To moja propozycja.

PS Z tego co wiem narazie żaden vortal nie ma takiego dodatkowego działu.

(choć jak widze użytkownicy są podzieleni)

zgadzam się z bambo-5

jako kategoria byłoby najlepiej (przynajmniej dla mnie)

a nie tam po jakichś dodatkach szukać :wink:

pomysł ogólnie dobry

Chyba zabłądziłeś w moim toku rozumowania. :wink: LiveCD nie wkładam do cudzych napędów, USB z definicji przenosi dane. Podpinając USB z aplikacjami automatycznie uruchamiającymi się wchodzę z butami na każdy komputer, do którego podpinam USB. Nie chciałbym by ktoś tak ingerował w moją prywatność, chcę tego oszczędzić innym.

Super i mam taki właśnie pendrive. Generalnie jest fajny, pomijając właśnie upierdliwy autostart treści. Mnie już nie przeszkadza, ale życzając komuś muszę uczulać co się automagicznie stanie.

No comment 8)

Czyli lepiej pójść do kafejki i wpisać poprostu swój login i hasło do konta e-mail…(a 10 min wcześniej jakiś dzieciak siedział na stronach xxx).

Dla mnie (osoby która dużo podróżuje) takie aplikacje to coś genialnego (mówie tu głównie o przeglądarce internetowej).

Poza tym taki pendrive może być pomocny w przypadku odzyskiwania czy to partycji czy danych…ale to już inna bajka, nie będe się w to zagłębiać. Przekonywać Cię nie będe, dla mnie to dobra rzecz dla ciebie nie i tyle.

Na stronie producenta (Sundisk) jest soft do deinstalacji i reinstalacji U3 Launchpad. Aplikacje portable można instalować na każdym pendrive’ie.

PS Microsoft i Sundisk podpisały niedawno porozumienie w sprawie rozwoju tego typu aplikacji…zobaczymy co z tego wyjdzie.

Znalazłem kilka ciekawych linków do przydatnych programów (sprawdzone i bezpieczne). Jak uporządkuje to je zamieszcze…

Złączono Posta : 19.07.2007 (Czw) 21:57

Linki wersji portable:

7-zip 4.42 R2

CCleaner V1.41

ClamAv 0.90.2.1

Easy Cleaner 2.0.6.380

EssentialPIM Free Portable 2.01

FastStone Image Viewer 3.2

FastStoneCapture, FastStone Photo Resizer

GIMP 2.2.17

Hijackthis 1.99.1

jv16 PowerTools 1.3.0.195

KeePass 1.07

Miranda 0.6.8

Opera 9.21

Firefox 2.0.0.4

TestDisk & PhotoRec 6.7

OpenOffice2.2.1 (English)

PC Inspector File Recovery

Strony główne:

Portable Freeware Collection

Winpenpack

PortableApps.com

Ciekawostka:

MacMini

Pobieranie aplikacji ze strony winpenpack.com jest ograniczone - dzienny limit (bez rejestracji na stronie) to 5 pobrań.

Może się komuś przydadzą. Jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego to niech zamieści link i jak może krótki komentarz…(choć to nie ten dział chyba).

Przyszedł mi do głowy inny sposób wykorzystania tego typu aplikacji (portable/U3), a mianowicie instalacja na pendrive do własnego korzystania na codzień. Są przecież programy z których się codziennie nie korzysta, a jedynie gdy są potrzebne (choć można tu mowić także o takich z których się korzysta często - umieszczenie pendrive na “stałe” w porcie).

Pamięci pendrive są coraz tańsze (np. nośnik o pojemności 2GB można już kupić za ok 50 zł). Tak więc równie dobrze możnaby je umieścić na pamięci pendrive (oszczędzając tym samym dysk twardy). “Zrzucamy” na pendrive część aplikcji (np. niektóre z powyższych) oddziążając tym samym partycję systemową (wiadomo, po wielu instalacjach system się troche “zamula”). Przypomina to troche dyski hybrydowe (połączenie dysku z talerzami z pamięcią flash) stosowanymi już w nowszych laptopach. Najważniejsze/najczęściej używane pliki systemowe zapisywane są na pamięci flash pozwalając tym samym na szybsze “podniesienie systemu”.

PS Jeśli powyższy post nie “pasuje” do działu prosze o przeniesienie…(dział “Oprogramowanie”?)

Pozdrawiam

ja uważam że to dobre rozwiązanie ponieważ sam korzystam z pendrive i mam na nim kilka darmowych programów jest to dobre rozwiązanie ponieważ podczas instalacji nowego systemu, mamy zawsze “pod ręką” programy z pendrive (np Winamp, AllPlayer itp.)