Nowy dział na dobreprogramy.pl - Pendrive (ankieta)

Co myślicie o pomyśle nowego poddziału w dziale “Programy”, w którym to zamieszczane byłyby aplikacje przeznaczone na pendrive. Chodzi mi o programy typu portable i U3 do zainstalowania na nośnikach typu pendrive. Ilość tego typu aplikacji rośnie z dnia na dzień, a ich przydatność nie podlega dyskusji (z uwagi na mobilność). Byłoby to dobre gdyż istniałaby możliwość wystawiania komentarzy dla danego programu.

Pytanie to jest skierowane do użytkowników, chciałbym zobaczyć czy pomysł jest dobry.

Mail w tej sprawie wyśle do redakcji oddzielnie.

Uwagi, pomysły i zastrzeżenia/krytyka mile widziane…

szczerze: pomysł do kitu, aczkolwiek nie wiedziałem, że takie gry w ogóle istnieją :slight_smile:

Możesz zarzucić jakimś przykładem (chyba, że masz na myśli coś takiego jak sniper 3d czy inne small-graphic-mode)

A żeby nie było, że jest taki bee, bo piszę do kitu i tyle, to dodam, że jak dla mnie to i tak jest już za dużo działów. Kolejne powodowałby tylko zwiększenie motłochu.

Nie mówie o grach tylko o programach typu portable i U3, które instalujesz na pendrive i możesz je przenosić i odpalać na innym komputerze bez pozostawiania “śladów” na dysku, rejestrze… (np. kafejki, koledzy, rodzina).

Na przykład Opera Portable i Opera U3 - obie można instalować na pendrive. Przenosisz zakładki, hasła, konta mail itp. Drugi przykład to np. Testdisk i PhotoRec - nosisz na pendrive programy do odzyskiwania partycji i danych, bez ingerencji w dysk (nie pozostawiasz “śladów” i nie nadpisujesz danych).

to nie jest potrzebne ewentualnie mogła by być jakaś ikonka albo informacja

Dobry pomysł, o czymś podobnym pomyślałem, żeby był link/“guzik” przy danym programie do pobrania wersji na pendrive…(ale żeby można było wystawiać komentarze).

Idziemy w dobrą strone.

Czekam na inne propozycje/krytykę.

Jak dla mnie to pomysł jest dobry. Tylko kwestią jest, kto się tym będzie zajmował. Bo domyślam się, że moderatorzy i admini mają ręce pełne roboty przy tworzeniu działu linuksowego :wink: Gdyby się jednak nie udało stworzyć działu o programach typu portable, to zawsze można założyć temat na forum i tam wrzucać linki do takich aplikacji.

Tak tylko żeby każdy wstawiający dał jakiś sensowny komentarz (dotyczący instalacji i obsługi programu…chociaż)…a z tym bywa różnie.

Ale lepszy rydz niż nic… :smiley:

Wiadomo, że problemy z takimi aplikacjami mogą się zdażyć.

wygodniej poprostu na samym dole kategorii umieślić programy na pendrive napisać przy nim coś w stylu “program na pendrive”.

Dokładnie. Chodzi o to żeby mieć możliwość pobrania aplikacji danego programu na pendrive i przeczytania komentarzy (widze, że opcji już troche jest). Sam się nosze z zmiarem zakupu jakiegoś dobrego i pojemnego pendrive (nie wiem jeszcze czy w technologi U3) i wiem, że napewo zainstaluje na nim przeglądarkę i coś do ratowania dysku. Ocena innych użytkowników byłaby dobra. Ostatnio znalazłem nawet strony z dużą ilością tego typu programów (jest ich naprawdę dużo).

Nazwa to już kosmetyka, “Wersja portable”, “Wersja na pendrive”…coś w tym stylu…

Mało jest darmowych programów portable.

Przecież na vortalu nie ma samych darmowych programów, a napewno tych aplikacji z czasem będzię przybywać (tak mi sie wydaje).

Darmowe portable:

Portablefreeware

o fakt, sorry źle przeczytałem :oops:

Ale takie gry, byłyby genialne :wink:

Przydałby się chociaż link tak jak w przypadku spolszczenia do niektórych programów.

szczerze mówiąc pomysł do kitu

a może powiesz łaskawie wszystkim dlaczego?

użytkowników jest znikoma część lepiej wszystko instalować wszystko bo jak się zgubi takie użądzenie to co zrobisz.

ty chyba nie rozumiesz sensu tego oprogramowania portable przeciez tu nie chodzi o normalne uzytkowanie programów portable na swoim kompie codziennie tylko miec np. klienta poczty na pendrive żeby w razie czego poczte odebrać

Osobiście nie widze argumentów przeciw. Taki dział (czy to na forum czy na vortalu) mógłby tylko pomóc i ułatwić korzystanie z tego typu aplikacji (zaszkodzić by nie zaszkodził).

Krytyka jak najbardziej ale jakiś sensowny argument przeciw by się przydał.

Są to aplikacje “dodatkowe”, mobilne, które można ze sobą zabrać na przykład w podróż…(magazyn danych i aplikacji).

…zabierasz swoje zakładki, hasła i wszystko bezpiecznie (dostepne są mendżery haseł portable zabezpieczające przed niepowołanym użyciem pendrive), bez instalacji na dysku twardym, bez pozostawiania śladów na innym komputerze. Dostęne są przeglądarki, edytory tekstu (OpenOffice), odtwarzacze mp3 (np. Winamp - zabierasz ze swoją playlist’ą i z mp3), edytory graficzne (m.in. Gimp), narzędzia systemowe i wiele innych, a wszystko przenosimy ze swoimi ustawieniami z miejsca na miejsce.

a jak zgubisz i ktoś znajdzie to po prostu masz pecha będzie sobie robić co chce z twoim e-mail

wg mnie nie jest potrzebny ten dział… równie dobrze można utworzyć działy : Freeware, Adware, itp

jest od tego dział Oprogramowanie.