Ostatnio przeszukując internet natrafiłem na bardzo przydatną modyfikacje Exploratora Windows. Co to? To okienko które pojawia się po podwójnym, lewym kliknięciu na folder. Umożliwi nam komfortową obsługę znaną z przeglądarek internetowych.
Co potrafi?
-Foldery w kartach! (Jak strony w przeglądarkach (poza IE6)) Czyli porządek przy dużej ilości folderów.
-Nowe przyciski na pasku.
-Szybkie i łatwe odnajdywanie często używanych folderów czyli-Zakładki!
-Historia zamkniętych folderów.
-Siatka i kolorowanie co drugiego wiersza w widoku szczegółowym.(na ilustracji)
-Skróty klawiszowe
-Możliwość całkowitej zmiany koloru elementów.
-Oraz naprawdę wiele innych opcji i modyfikacji.
Oto jak wygląda nowy explorator! Chodź tu widać tylko cześć opcji.
System Kart - ramka zielona
Nowe przyciski (niektóre) - ramka czerwona
Naprzemienne kolorowanie wierszy - ramka niebieska
Co jest nam potrzebne?
1. Windows XP lub Vista
2. Biblioteka .NET Framework 2.0 lub nowsza
Uwaga możliwe że już masz tę bibliotekę(przeszukaj dyski (start-wyszukaj) za folderami o nazwie “.NET” ja tak zrobiłem i okazało się że mam).
(przydatna przy niektórych programach zrobionych przy pomocy M Visual Studio)
3. Instalator QTTabBar
http://qttabbar.wikidot.com/download
4. Oraz Spolszczenie
http://qttabbar.wikidot.com/local–files/userpages:language-files/Lng_QTTabBar_Polish.xml
Instalacja i spolszczenie:
1. Instalujemy Bibliotekę aż 22mb ale przyda się w przyszłości.
2. Rozpakowujemy archiwum i klikamy na plik “QTTabBar” i zaczynamy instalacje.
3. Po zakończeniu reset kompa. Po ponownym uruchomieniu włączamy jakiś folder, klikamy prawym na pasek i zaznaczamy dwie pozycje z QT Tab oraz odznaczamy “Zablokuj paski narzędzi” oraz “Przyciski standardowe”
4. Przesuwamy paski odpowiednio do naszych wymagań (pasek kart proponuje pod pozostałe tak jak na screenie )
5. Klikamy prawym na pasek kart i wybieramy opcje. W oknie które się pojawi, w pierwszej karcie szukamy przycisku z trzema kropeczkami i z dysku wybieramy wcześniej ściągnięty plik spolszczający.
6. Zamykamy folder i uruchamiamy go ponownie. Mamy teraz niemal wszystko spolszczone. Od tego momentu myślę że każdy sobie poradzi z przystosowaniem modyfikacji do własnych potrzeb.
P.S. Wszytko jest bardzo proste, intuicyjne i można to edytować w opcjach. Po klikaj trochę prawym przyciskiem po nowych elementach a zobaczysz sporo przydatnych opcji.
************************************Uwaga*************************************
Zastanawiam się czy podoba się wam ta porada. Może podzielicie się opiniami?