Nowy GTX 1060 , nowy problem POMOCY


(Dygowski10) #1

Witam , otóż sytuacja wygląda następująco , wczoraj zakupiłem nowego GTX 1060 i zamontowałem go w komputerze . Przez pierwsze parę godzin było wszystko spoko , grałem na full detalach , nic się nie działo , lecz wpadłem na pomysł WINDOWS UPDATE  i po tym się zaczęło , nagle w czasie gry ekran zrobił się zielony a potem wyskoczyły białe kwadraty i komputer sie zawiesił i zrestartował , gdy chciałem go odpalić to już  przy ładowaniu WINDOWS`a ten problem powracał , więc dziś przeinstalowałem WINDOWSA  z myślą że to wina systemu , ale po instalacji wszystkich sterowników i odpaleniu gry mam ten sam problem . Białe kwadraty wyskakują nie zależnie od tego czy gram czy przeglądam internet.

gtx.jpg

Dodam że sterownik graficzny też wyrzuca przy tych kwadratach.


(MeHowG) #2

Zainstalowałeś najnowsze dostępne sterowniki?


(Domker) #3

Na systemowych sterownikach graficznych też masz te kwadraty?


(Longhorn2009) #4

Wygląda na uszkodzoną. Zasilanie podłączone?


(Dygowski10) #5

Najnowsze sterowniki ,a na chwilę obecną komputer się nie odpala bo na ładowaniu systemu zawiesza się i są białe paski .

Zasilanie przed chwilą sprawdzałem i jest ok , a tak jak mówiłem wcześniej grafika po włożeniu do kompa działała rewelacyjnie


(MeHowG) #6

Masz inną kartę, żeby sprawdzić z nią działanie. Niestety wygląda to na awarię samej karty i czeka Cię reklamacja.


(Dygowski10) #7

Mam radeona hd6950


(MeHowG) #8

Przepnij kartę, przynajmniej wyeliminujesz resztę, ale z tego co napisałeś to objawy są typowe dla karty graficznej, niestety.


(Dygowski10) #9

Sprawa wygląda następująco zamontowalem radeona i wstał komp na dysku ssd ,włożyłem gtx spowrotem i komputer się zawiesił na ładowaniu Windowsa i białe paski ALE właśnie instaluje Windowsa na dysku zwykłym i gtx wstaje normalnie więc już sam nie wiem. Może dysk?


(MeHowG) #10

Myślę, że karta znowu padnie, jeśli na innej wszystko jest ok w Twoim głównym zestawieniu. Sprawdzisz po instalacji, co się stanie.


(stan55) #11

pobierz i zainstaluj sterowniki z tej strony http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl. Nie instaluj programu do automatycznego ustawiania gier. Experiance czy jakoś tak

 


(Dygowski10) #12

Sterownik pobierałem że strony Asusa że strony NVidia i z płyty instalacyjnej z pudełka . Problem nadal ten sam


(MeHowG) #13

Sterownik dobrze jest pobrać najnowszy ze strony nvidia jak napisał stan55


(Dygowski10) #14

Komputer już działa około 3h bez żadnych problemów, więc co może być nie tak , wydaje mi się że gdyby grafika była uszkodzona to już by mi te kwadraty wywaliło


(adam9870) #15

Zerknij do Podglądu zdarzeń - poszukaj zdarzeń w momencie wystąpienia problemu.


(Dygowski10) #16

Do dziś jest wszystko ok ale na zwykłym dysku , zastanawiam się czy mimo wszystko nie zawieźć grafiki do komputronika bo kupiłem ją 20.01

Czym najlepiej ją obciążyć żeby było pewne że wszystko ok 3dmark09 idzie wporzadku


(Dygowski10) #17

To znowu ja . Więc sytuacja wygląda następująco . Podłączyłem znów dysk SSD  na którym Windows wieszał się przystarcie i były białe paski . Odpalilem windowsa w trybie awaryjnym (wstał normalnie) zainstalowałem sterownik od grafiki na nowo (ze strony nvidia) i zrestartowałem komputer . Po tej czynności system w trybie normalnym wstał bez problemów  i jest jak na razie wszystko ok ale zastanawia mnie jedna rzecz czy po odpaleniu przeglądarki taki skok taktowania i napięcia na grafice jest normalny.

gtx.png


(MeHowG) #18

To ją teraz używaj normalnie, jeśli problem się powtórzy/wróci to już będziesz wiedział co zrobić :slight_smile:


(Dygowski10) #19

Dziękuje wszystkim za pomoc . Komputer działa sprawnie , na 5 grach przetestowany , wydaję mi się że była to wina “oryginalnego” windowsa który był przekombinowany. Pozdrawiam