Witam. W piątek przyszedł do mnie w częściach komputer. Złożyłem go, zainstalowałem Windows 10 Home i zaktualizowałem bios jak i sterowniki i system. Problem jest taki że komputer co jakiś czas (losowy) zawiesza się, to znaczy obraz, dźwięk i mysz zatrzymują się na chwile do 10 sekund po czym komputer odwiesza się i działa poprawnie. Dzieje się tak przy oglądaniu filmów na YouTube jak i przy graniu. Sprawdzałem temperatury i wszystkie są poprawne. Czego to może być wina? Specyfikacja:
MOBO: Asrock H310M-HDV
CPU: Intel I3-8100
Chłodzenie: Boxowe
RAM: HyperX 8GB 2666MHz Fury Black CL15 (2x4GB)
GPU: Gigabyte RX 570 Gaming 8GB
HDD: Seagate Barracuda 2TB 7200rpm SATA 3
SSD: Biwin 120GB 2.5 SATA 3. A3 Series
PSU: SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
Z góry dzięki za pomoc
Na początek sprawdź wszystkie parametry (będzie tego sporo) np. programem Aida64 (do pobrania z portalu). Zrób test obciążeniowy. Wyniki podaj tu.
Sugeruję zacząć od testu dysku Biwin i testu pamięci RAM.
Ja bym sprawdził czy napięcia nie świrują.
Zacznij od dysku - wiem z doświadczenia.
@Aziczek @panicagaming @anon54006378 @anon423116 Zrobiłem test obciążeniowy w programie Aida64. Wyniki AIDA64
Wszystko wydaje się być okej. Czym może być spowodowane zawieszanie się komputera?
Sprawdź z użyciem HdTune dysk/dyski. Zrób test Benchmark oraz Error scan, a także zerknij do Smart. Jeżeli wyniki nic Ci nie będą mówić to wrzuć screeny.
@panicagaming @Aziczek @anon54006378 @anon423116 Dyski wydają się być okej. Screeny HD Tune SSD
HDD
Zauważyłem też coś ciekawego. W AsRock APP SHOP jest aktualizacja Intel ME driver. Gdy próbuję to zaktualizować komputer się zawiesza i muszę go restartować z przycisku. Po restarcie wyskakuje informacja że aktualizacja się udała a w programie ta aktualizacja Intel ME nadal jest dostępna czyli się nie zaktualizowało
Jestem w pracy więc dużo nie pogrzebię w sieci, ale może da radę aktualizację jakoś ręcznie pobrać ze strony asrock?
Ma ktoś może jakieś sugestie jaka może być przyczyna zawieszeń komputera?
W podglądzie zdarzeń jakieś błędy?
Płyta główna.
Uszkodzona/z wadą fabryczną płyta główna. Gdyby to nie był nowy komputer to bym powiedział, że płyta główna po prostu pada i trzeba ją wymienić na nową. Typowe objawy dla uszkodzonej płyty głównej. Przerabiałem już 2 razy uszkodzoną płytę główną, za każdym razem objawy inne, wszystkie testy wykluczały inne podzespoły, a objawy były dziwne nie wskazujące na nic nic konkretnego, a jednocześnie na wszystko (wszystkie podzespoły).
Pierwszy przypadek to PC. Objawy to randomowe freeze ekranu i zapętlona ostatnia sekunda dźwięku - pomagał tylko reset. Sprawdziłem wszystko niczego nie udało się ustalić, na pałę wymieniłem płytę główną i zero problemów.
Drugi przypadek to laptop. Objawy to między innymi to, że po wpisaniu poprawnego hasła do systemu, system twierdził, że jest niepoprawne. Trzeba było wyłączyć i włączyć system, ewentualnie odczekać chwilę i nie wpisywać hasła za szybko. Drugi objaw to, że czasami nie ładował się system i pomagał tylko reset. Teraz już wiem bo się dowiedziałem całkiem przypadkiem, że problemem z hasłem był najpewniej problem w złym odczytywaniu sprzętowego klucza szyfrującego przez system, który znajduje się na płycie. Klucz ten jest używany do zaszyfrowania hasła użytkownika. A brak startu systemu był spowodowany tym, że płyta w ogóle nie bootowała BIOSu, który dopiero bootuje system.
W obu przypadkach najpierw problemy były sporadyczne, raz na kilka miesięcy. Z czasem się nasilały aż nie dało się normalnie używać sprzętu (przypadek pierwszy) lub w ogóle komputer przestał się uruchamiać (przypadek drugi).
EDIT:
Oczywiście jest też opcja, że to problem z zasilaczem, ale wątpię by był to randomowy problem, raczej występował by podczas obciążenia i chyba by się po prostu komputer wyłączał całkiem. Osobiście jakoś tego nie widzę, ale jest to w jakimś stopniu prawdopodobne.
W zasadzie jak nie widać nic prostego to chyba skłaniałbym się do oddania na reklamację wszystkiego i niech sprawdzają, ew. wymiana.