Nowy komputer i instalacja xp = blue screen 0x0000007


(Rafakoralowa) #1

witam, odebralem dzisiaj ze sklepu nowozłożony pecet, i zamiast się cieszyć nowym sprzętem zaczęły się problemy, żeby czasem nie było za łatwo..

po uruchomieniu płytki z instaka windowsach, po ładowaniu pierwszych sterowników wyskakuje następujący blue screen:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bc ... 19dcc.html

ramy i dysk twardy raczej są ok (ramy dzialają u brata, a to samo dzieje się ze sprawdzonym dyskiem)

zakupiony przeze mnie sprzet:

Płyta główna GIGABYTE GA-EP45-DS3L Intel P45 Socket 775

Procesor PROCESOR CORE 2 DUO E7400 2.80GHz LGA775 BOX

Pamięć RAM PDP Patriot 4GB DDR2 800 ELK CL5 2x2GB

Napęd optyczny LG DVD±R/±RW/RAM GH22NS40 SATA SecureDisc DL Bulk Black

Dysk twardy Dysk SEAGATE ST3500418AS 500GB 7200.12 16MB SATA

Karta graficzna VGA Gainward 9600GT z CUDA 512MB DDR3 256bit HDMI PCI-E

Obudowa CoolerMaster - ELITE 334 (RC-334-KKN1-GP) Czarna

Zasilacz Chieftec 400W

co robić?

może ustawienia w biosie są złe(na tyym to kompletnie sie nie znam, dlatego zalaczam ponizej screeny)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed2 ... 9786a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3e6 ... cc9be.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db7 ... eb0e1.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b1 ... df8a6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da9 ... cde69.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f3 ... ebc22.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c73 ... 96823.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2b ... 6fe53.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/414 ... 1d1bc.html

BARDZO PROSZE O POMOC, JUZ NIE WIEM CO ROBIC..


(PaPuX) #2

Sata port0-3 Native mode ustaw na - Enable


(JoteS) #3

Problemem jest wykrywanie dysku SATA przez Windę XP, czasem pomaga wyłączenie trybu AHCI (u Ciebie jest wyłączony). Zintegruj sterowniki SATA z Windowsem za pomocą programu nLite (opisy znajdziesz w necie) lub pożycz tak spreparowaną od kogoś. Powodzenia :slight_smile: