Nowy komputer i nie można zainstalować Windows 11

Dzień Dobry , przedstawiam problem w imieniu kolegi , kupił nowy komputer i nie może zainstalować Windows 11 . Komunikat że nie spełnia warunków do instalacji 11.
To taki komputer :
https://allegro.pl/oferta/komputer-do-gier-ryzen-amd-ryzen-5600g-3-9-4-4ghz-11460586980

To trza włączyć TPM 2.0 - ENABLE TPM 2.0 AND SECURE BOOT||GIGABYTE B450M DS3H||FIX ERROR WINDOWS 11 TPM 2.0||OFFICIAL METHOD|| - YouTube

Albo Pobrać Windows 10 i zastąpić w nim „install.wim” tym z pobranej 11.

Haha, to będzie windows 10.1.

Nie rozumiem. Windows 11 jest w „install.wim” i to ten jest instalowany przez okrojony Windows 10 z „boot.wim”. Żadnego Windows 10 tam na HDD nie będzie. Trik ten działa dlatego, że *.wim nie są podpisane i MS nie sprawdza póki co nawet nagłówków.

Jedyną konsekwencją mogą być potem problemy z aktualizacjami (tzn. ich brak) bo tak zapowiadał MS dla komputerów niezgodnych z tymi absurdalnymi wymaganiami -a tak ta jedenastka będzie traktować siebie na tym komputerze. Póki co działa. Dlatego jeśli ma możliwość włączenia tego TPM to oczywiście powinien zamiast grzebać w e-jelitach. Ale jeśli ta płyta tego nie wspiera, to zamiast kupować elektrośmieci lepiej zrobić ich w wuja. Taka przynajmniej moja filozofia.

Z tym Windowsem 10.1 żartowałem tylko. Ja bym tak nie grzebał… Przez takie modyfikowanie można „integrować” update’y w instalatorze właśnie…

• sprawdzić czy jest włączony TMP 2.0
  • zaktualizować BIOS

Jeszcze też warto sprawdzić czy to nie stare ≈40 GiB HDD lub „eMMc” jak z super tanich laptopów zamiast SSD na sata 3 (≈480 GiB).

Wtedy mimimum reklamacja u firmy „Fox”.

krystian3w nie bardzo rozumiem co masz na myśli , jestem laikiem .

żeby mieć Win 11 , trzeba zainstalować win 10 a później aktualizacja do 11

Ja bym koledze zasugerował zwrot tego komputera. Ma 14 dni, a ta oferta jest juz po opisie lipna, choćby opis zintegrowanej Vegi 7, która ledwie 30 klatek w najniższych w Wiedźminie wyciaga.

Odkryj na nowo świat GAMINGU ! Dzięki nowoczesnemu procesorowi wyposażonemu w świetną dedykowaną grafikę z własną pamięcią DDR5 będziesz mógł grać nawet w najnowsze tytuły. FOXKOMPUTER - tworzymy komputery z pasją.

No i najprawdopodobniej piracki, a przynajmniej niezgodny z jakąkolwiek licencją Windows 10 PRO.
Licencja na PRO kosztuje prawie 1000, 5600G to kolejne 1300 zł. Tym samym chyba nie trzeba nikomu wyjasniać, że za pozostałe podzespoły sprzedawca płaci z własnej kieszeni, bo zasialcz, buda dyski i świecąca buda też kosztuje. :wink: Uzycie natomiast „tańszej licencji, używanej” z firmowego pakietu zbiorczego, to też śliski i mało chwalebny proceder. Jednak inaczej bud zet sie nie zepnie i na sprzedanej sztuce sprzedawca traciłby koło 1000.

• GRATIS zainstalowany Windows 10 Pro 64bit - gotowy do pracy

marcin20000 Czyli co ten komputer nie jest wart tej kasy ?? Kolega nie gra w gry więc grafika nie musi być na najwyższym poziomie . W takim razie co kupić do tej kwoty którą zaplacil kolego ??

nie bardzo rozumiem co masz na myśli, jestem laikiem.

Pamięć masowa. W opisie masz 480GiB SSD. Ale może być też cokolwiek innego, np. na tyle mały HDD/SSD/eMMC, że „nie spełnia wymagań Windows 11” (ileś tam było minimum). Sam opis aukcji jest podejrzany, a jak jesteś jeszcze laikiem to można Ci wcisnąć każdy kit.

żeby mieć Win 11 , trzeba zainstalować win 10 a później aktualizacja do 11

„Piłeś? Nie pisz!”

Aktualizacje integruje się dism-em zarówno z „install.wim” jak i „boot.wim” (jeśli np. aktualizacja dotyczy czegoś czego akurat potrzebujesz w instalatorze).

Berion

Ja nie widze tam w opisie 480 HDD .

• Szybki dysk SSD: Kingston nv1 500GB To jest w opisie .

Już poprawiłem. Miałem w głowie SSD, a napisałem HDD.

W „Parametry” jest:
Dysk twardy, Typ dysku twardego: SSD (dżizas ;])
Interfejs dysku twardego: SATA III
Pojemność dysku: 480 GB

Opisu nie oglądałem bo oszczędzam „skróla” myszki.

Intela i5 10 generacji z integrą za 700 zł, lub bez i nawet 1050 używaną za pozostałe 600 zł, jak grafika lub gry jednak by wchodziły. Budowa składaka na 5600G za 1300 nie opłaca się, 2x droższy od Intela…

Tutaj nie chodzi tylko o grafikę, bo jeżeli tam dostałeś „aktywawowanego W10 PRO”, to nie wiesz czym, czy np. nie zniknie aktywacja z klucza firmowego, czy nie zrobiona aktywatorem z vitaminką etc. :wink:

Konkludując :
1 -ma zwrócić komputer ?? - dlaczego > merytoryczna odpowiedż .
2-co w zamian (że tak określę na kilka lat ) konkretne zestawy , bez systemu i gdzie kupić lub zamówić ?
3- komputer nie do gier
4- proszę o opinie koleżanki i kolegów znających temat .

Praktycznie tylko multimedia i proste gry.

I jednostka prawdopodobnie oplombowana, czyli do środka nie zajrzysz?