Nowy Komputer nie wlacza sie


(Oglocha) #1

Witam

Dzisiaj zlozylem komputer. Wszystkie cześci podlaczyłem i sprawdziłem zgodnie z instrukcja. Mój problem polega na tym iż komputer nie raguje na włączenie... Gdy podłączam go do sieci zapala się lampka na płycie głównej i świeci się dioda oznaczająca prace dysku się świeci a oraz wszystkie wentylatory dostaja jeden impuls... ledwo sie ruszą i wszystko pada... komputer juz na nic nie raguje. Pare dni wczesniej sprawdzalem ram, dysk, płyte główną. Dzisiaj dodałem tylko zasilacz i karte graficzną. Specyfikacja komputera:

-Karta graficzna Gainward GeForce GTX 465 1GB DDR5 PCI-E BOX

-Zasilacz OCZ Fatal1ty 550W SLI

-plyta główna DP 965 lt intera

-RAM 2x1GB kingstona 800

Osobiście wydaje mi sie że to jest zasilacz choć wolałbym aby to były złe ustawienia gdyż azpłaciłem 300 a nawet nie odpalił...

Prosze o jak najszybsza pomoc i z góry dzięki


(ADR1991) #2

a procesor?


(Oglocha) #3

soryy zapomniałem

-Intel Core 2 Duo 3.0 Ghz E8400

Ale tez byl odpalany i wszystko bylo w porzadku


(Eses007) #4

Też miałem taką sytuację, okazało się, że zrobiło się zwarcie przez... zbyt mocne dokręcenie płyty do obudowy.

Jeżeli to nie pomoże, sprawdź jeszcze czy dobrze podpiąłeś kable z obudowy do płyty.


(Oglocha) #5

niestety poluzowanie srubek nic nie pomoglo... a kabelki sa podpiete na pewno dobrze (z reszta tylko pod takim podlaczeniem daje jakie kolwiek oznaki zycia)


(Mfp) #6

lepiej sprawdz paste na procku, ale jesli twierdzisz ze wentylatory zwalniaja znaczy malo zasiłki - czyli bedzie to problem z zasilaczem. przypominam ze niektore plyty glowe potrzebuja dodatkowego 12v zasilana, czy na twoim zasilaczu jest taki kabelek?


(Oglocha) #7

procek byl sprawdzany pare dni wczesniej i trzymal bardzo dobra temperature od tego czasu nie byl ruszany, a co to kabelkow do plyty glownej podpiete sa dwa jeden do głownego zasilania a drugi duzo mniejszy z czteroma gniazdami ale ciezko mi powiedziec o jakiej mocy


(Johny) #8

Możesz mieć nawet zwarcie na usb,tak samo zasilacz może być padnięty


(Mfp) #9

spróbuj jeszcze może pobawić się resterem biosu na płycie głównej, możliwe ze ma to twoja płyta w postaci zworki (trzeba ja przestawić do np. 10sek w jedna pozycje aby zresetować do ostawień domyślnych bios) - zobacz w instrukcji

poza tym ten z czterema gniazdkami może być tez dla karty graficznej, spróbuj go odłączyć od płyty i zobacz

zresztą zrób tak:

niestety musisz powyrzucać wszystko oprócz procka; - zostaw procek sam na płycie z podłączonym radiatorem na nim - odpal komputer, jeśli nadal będzie chodził, załóżmy do 30 sekund (na pewno wykryje błędy typu brak ramu itp., którymi na razie nie musisz się przejmować) - odłącz go ponownie i podepnij ramy (po jednej kości w dobry slot) itd... tak dojdziesz najszybciej, może grafika coś źle podaje nie wiem, odłącz wszystko i krok po kroku podłączaj elementy przed ówczesnym odpaleniem swojego komputera


(Oglocha) #10

Właśnie mam wyjętą baterie żeby zrestartować ustawienia biosu ale jesli to nie pomoże to sprbuje wszystko odłączyć i sprawdze po koleji. Tylko dziwi mnie bo to jest nowy sprzet i cieszy sie nienajgorsza opinia... nie mam pojecia co moze byc nie tak...


(Db2524) #11

Skoro wszystko sprawdzałeś prócz grafy i zasilacza, to może właśnie grafa powoduje problem. Zasilacz ma pewno zabezpieczenie przeciwko zwarciom i wszystko odcina.


(Oglocha) #12

Sprawdzałem wszystkie zwarcia oraz podzespoly i nic to nie zmienilo wiec postanowilem sprawdzic ten zasilacz na innym koputerze, wiec podlaczylem pod moj stary komputer i tez nie dzialal. Od razu mysle ze to zasilacz ale podlacz stary i tez nie chodzi... Przez chwile pomyslalem ze juz spalilem dwa komputery... Ale jak zaczolem kombinowac to okazalo sie ze kabel zasilajacy jest je... i dla tego nie dzialalo. Dzieki wszystkim za pomoc ale takiej usterki w zyciu bym sie nie spodziewal... Juz odsylalem go na gwarancje gdyby nie to ze sie pomylilem i wziolem nie ten kabel.

Jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc


(Johny) #13

To ten czarny kabel ? - mały koszt od 10 do 12 zł za nowy kabel


(Oglocha) #14

no tak, a najlepsze jest to ze to nie gniazdo tylko kabel.... a miałem podpiete pare i przez przypadek wlaczylem ten dobry i tak znalazlem usterke.... w życiu bym nie pomyslal ze wszystkie prpblemy wynikały z kabla...