Nowy komputer nie wyświetla obrazu

Dziękuję Wam za tak liczne odpowiedzi.

Próbowałem wszystkich Waszych porad - montowałem ponownie procesor (bez skutku), podłączałem głośniczek (nie wydawał żadnych dźwięków, diod ta płyta albo nie miała, albo się nie świeciły). Też myślałem, że może to być wina BIOS-u (nie była). Chciałem go zaktualizować, mimo tego, że wersja była niby aktualna, bo sprawdzałem na naklejce jak poradził kolega wyżej, ale ta płyta nie miała funkcji aktualizacji BIOS-u przez przycisk i pendrive, a skołować procesor starszej generacji to nie takie proste, zwłaszcza, że w komputerach nie siedzę. :slight_smile: Z tym kablem VGA również próbowałem, ale efekt ten sam. Kabel zasilający CPU oczywiście podłączyłem, mam w zasilaczu i na płycie złączkę 8-pin. Czekałem również około godziny z nadzieją, że odpali sam z siebie, ale nic to nie dało.

Przechodząc do meritum. Problemem było gniazdo procesora. Zamówiłem drugą płytę, tym razem ASRock, porównałem gniazda i zauważyłem, że styki były pokrzywione, co ciekawe w środku socketa, jakby ktoś coś na niego upuścił. Gdy pakowałem płytę do pudełka, zauważyłem, że też swoje ono przeszło, podejrzewam, że płytę mógł ktoś po prostu uszkodzić i jakby nigdy nic zwrócić do sklepu… Także winowajcą płyta główna.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Dawno mnie tu nie było, a moje konto na dobrychprogramach osiągnęło pod koniec sierpnia pełnoletniość, ale widzę, że przez te wszystkie lata nic tu się nie zmienia i można liczyć na pomoc. :slight_smile:

Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy warto to wysyłać do serwisu ASUS-a? Domyślam się, że gwarancja tego nie obejmie, ale czy wymieniają oni same gniazda procesora czy to nieopłacalna sprawa?

No faktycznie trudna sprawa, bo jak udowodnić, że to nie samemu się uszkodziło, a taka już przyszła.
A to jest płyta ze sklepu, czy od kogoś prywatnego (np. z Allegro)? Bo jak ze sklepu, to najlepiej jednak ją zareklamować, a nuż uznają. Ewentualnie zwrócić, jeśli można. Natomiast jak od kogoś prywatnego, to też chyba można żądać zwrotu.

To może kupię i podłączę. Pytanie, czy gry przez DosBox będą tak pierdziały przez ten Speaker.

Sadzę, że nie.
To emulacja i raczej wygeneruje tak brzmiący dźwięk ale na głośnikach.
Choć wcale mnie by nie zdziwiło, że potrafi, był kiedyś sterownik pod Windows dla pc speaker ale czy dziś w w10/11 jest i działa to nie mam pojęcia.

Bardzo często trafiają do mnie płyty z pokrzywionymi pinami. Najczęściej dzieje się to, podczas czyszczenia, ludzie traktują płyty pędzelkiem i po temacie. Ale też nieuważne zakładanie CPU może być przyczyną, chęć wyczyszczenia pasty, której nadmiar dostał się do gniazda itp.

Czasami udaje się wyprostować, kamerka z mikroskopem, igiełki lekarskie, i trochę cierpliwości. Czasami nie.
Nowa płyta powinna mieć zaślepkę na gnieździe. Podczas reklamacji też jest ona wymagana, inaczej potrafi się uszkodzić gniazdo w trakcie transportu, wystarczy, że coś na nie upadnie, wkręt, zaślepka obudowy, kabelek s-ata czy nawet róg instrukcji.

Gwarant Ci do odrzuci, jednak jeżeli jest tak jak napisałeś i zarówno płyta jak i pudełko nosiło ślady użytkowania, a sprzęt był kupiony jako nowy wówczas korzystaj z rękojmi i reklamuj towar u sprzedawcy jako niezgodny z umową. Oczywiście o ile płytę zakupiłeś jako nową w jakiejś firmie.

1 polubienie

Pod linuxa też mamy DosBox.

Uruchomiłem Dyna Blaster i dźwięk w moich kolumnach. Podobnie z Mario. Pierdzi, ale na głośnikach.

Ajajaj, nie temu odp. Sorry.