Złożyłem dziś nowy komputer i niestety nie działa. Po wciśnięciu włącznika uruchamiają sie wszystkie wentylatory, ale nic więcej się nie dzieje, obraz się nie wyświetla, komputer się nie ładuje. Wyjmowałem pamięć RAM, baterię BIOS-u, jednak bez skutku. Czy macie jakies pomysły? Może ta płyta główna potrzebuje aktualizacji BIOS-u, ze względu na nowy procesor, żeby odpalić?
AMD Ryzen 5 8600G
ASUS PRIME A620M-K
Chieftec GPS500-A8
Kingston Fury Beast Black 16GB [1x16GB 5200MHz DDR5 CL40 DIMM]
Kingston NV2 M.2 Pcie 4.0 NVMe 500GB (nie jest założony podczas odpalania PC)
Grafika zintegrowana, więc łącze monitor przez port HDMI w płycie.
Ten procesor płyta obsługuje od wersji BIOS 1807, która datowana jest na dzień 2023.10.02. Sprawdź jaka wersja jest fabrycznie na płycie zainstalowana:
Wersja oprogramowania BIOS znajduje się na dole etykiety kodu kreskowego — są to ostatnie 4 cyfry etykiety kodu kreskowego.
Może po prostu poczekaj dłużej na pojawienie się obrazu. Parę miesięcy temu składałem koledze komputer na Ryzenie i płycie Gigabyte, po złożeniu te same objawy co u Ciebie, okazało się, że pierwszy start po włożeniu RAM trwa z dwie minuty, następne starty są już ekspresowe.
Podłączałem głośniczek, ale po włączeniu cisza, nie daje głosu. Zauważyłem, że jak odpalam komputer to przez sekundę wentylatory chodzą trochę szybciej, a potem od razu zwalniają i już nie przyspieszają.
Jak bez RAMu nie piszczy, to widocznie, albo płyta jest walnięta, albo CPU jest wadliwy lub źle siedzi w gnieździe. Wyjmij i włóż go ponownie jeśli tego nie robiłeś. Gdzie kupowałeś sprzęt?
P… jak łysy o kant kuli.
Beep były, są i jeszcze długo będą.
Diodki mają jedną podstawową wadę. Trzeba patrzeć a w przypadku sygnałów możesz skupić uwagę na to co pojawi się na ekranie.
A beep nie tylko zadziała podczas startu, są komunikaty w czasie pracy np: o krytycznej temperaturze czy awarii baterii w laptopach.
To może być dobry trop, starsze rewizje zasilacza Chieftec Smart 500W (GPS-500A8) miały złącze EPS jedynie 4-pinowe, nowsze mają już 8-pinowe. Jak jest w twoim egzemplarzu?
To bez znaczenia. Piny są na płycie połączone, będzie działać z wtyczką 4 pin. Wprowadzono 8 pin, aby uniknąć spadku zasilania na słabszych zasilaczach, trochę na wyrost.
Wielokrotnie spotkałem się z sytuacją gdy komputer nie uruchamiał się po podpięciu 4-pinowej wtyczki w miejsce 8-pinowego gniazda EPS. Taka występowała zawsze przy mocniejszych modelach procesorów lub przy procesorach ze zintegrowaną grafiką. Podłączenie innego zasilacza lub w niektórych przypadkach (ale nie zawsze) nawet adaptera do 8-pin rozwiązywało problem. Dlatego warto to sprawdzić, bo jak widzę BIOS powinien procesor spokojnie obsłużyć od strzała.
Niezależnie gdzie podłączamy, nawet zamieniając wtyczki, mamy 12V.
Jedyna sytuacja, gdy płyta nie startuje, występuje w nielicznych przypadkach, gdy nie wszystkie piny są wlutowane. Jednak, nawet wtedy płyta ruszy, o ile wsadzimy wtyczkę w drugą, 4 pinową część gniazda.
Płyt, które miałyby wlutowane z prawej np. tylko plus, a z lewej minus, lub odwrotnie, nie spotkałem, aczkolwiek, nie wykluczam istnienia takich dziwolągów.