Witam serdecznie. Nie jestem pewien czy temat umieszczam we właściwym dziale, ponieważ kompletnie nie znam źródła problemu.
Sprawa wygląda następująco - złożyłem sobie nowy komputer wszystko hula jak ta lala prócz prędkości internetu. Chciałbym podkreślić, ze na poprzednim komputerze łącze działało z pełną prędkością zamontowanego światłowodu 100mb.
Problem zauwazyłem dopiero następnego dnia, bo pierwszego dnia zignorowałem problem uznając, że to randomowy typowy zdarzający sie czasem problem. Okazało się że nie i prędkośc pobierania jest jakby na stałe zablokowana na poziomie 1 mb na sekunde i więcej nie pójdzie. Temat założyłem w dziale windows, ponieważ obiło mi się o uszy że po instlacji świerzego systemu zdarzały się takie problemy tylko że ja swojego nijak nie potrafie rozwiązać. bardzo proszę o pomoc i pozrawiam.
Tak na początek co przychodzi do głowy:
Masz jakiegoś antywirusa?
Zrób test dysku crystal disk markiem
Zrób print screent z menadzera zadań jak coś pobierasz z zakładki procesy i wydajność
Puść ping przez cmd na np. wp.pl i wstaw
Puść przez cmd tracert na np. wp.pl i wstaw
Zobacz czy kabel nie jest uszkodzony gdzieś po drodzę
Pytanie czy korzystasz z ethernetu czy wifi?
Zmieniałeś tylko komputer czy coś jeszcze?
Prędkość sprawdzałeś na speed teście? wrzuć screena
Podaj model płyty głównej/ ewentualnie jak masz kartę sieciową.
Masz aktualne sterowniki dla karty sieciowej?
Zostaw włączony na noc, rano sprawdź po wszystkich aktualizacjach. On może, zależnie od zainstalowanej wersji, trochę ściągać sobie. Chyba, że już dałeś mu spokój i czas na uaktualnienie?