Nowy komputer, szybko "zamulający się" system


(Piotrek Zarzycki) #1

Witam, złożyłem komputer o następujących parametrach:

QuadCore Intel Core i7-870, 3200 MHz (24 x 133)

Gigabyte GA-P55A-UD3R BIOS Version P55A-UD3R F14b

2x GeIL CL7-7-7 DDR3-1600 2GB

ATI Radeon HD 4850 (RV770)

4 dyski twarde:

WDC WD15EARS (Green) 1,5 TB

2x Samsung SP2004C 200GB

WDC WD100FAEX (Black) 1 TB

Posiadam 3 systemy operacyjne XP, Vista oraz 7. Zainstalowane wszystkie najnowsze sterowniki ze strony gigabyte do płyty głównej i najnowszy Bios F14B (wcześniej był F3). Niestety po instalacji każdego nowego systemu operacyjnego mam problem, że Windows (każdy) zaczyna szybko się mulić (po dniu, dwóch). Dioda dysków potrafi stale świecić na czerwono, jak coś uruchamiam, czasami nic nie robię i dysk/dyski szaleją. Dyski z poprzedniego komputera (Samsung) oraz nowe (Green i Black) Programy mam takie same jak na poprzednim komputerze, skype aqq, aplikacje do programów, kaspersky, więc nic nadzwyczajnego. Nie wiem w czym problem, może coś jest niekompatybilne? Dyski sprawdzone w HD Tune - informacja, że wszystko ok.


(igrek) #2

A po co ci 3 systemy że tak zapytam? Może problem leży w wydajności dysków?


(Piotrek Zarzycki) #3

Po to, że kolejno je kupowałem i mam je zainstalowane na wszelki wypadek. Wydajność wszystkich 4 dysków? Na 2 z nich do tej pory na starym komputerze wszystko było ok, więc wydaję mi się, że nie tu jest problem. Na WD Green jeszcze bym rozumiał (też sprawdzałem na nim Windowsa 7), ale na WD Black to już na pewno nie wydajność...


(Lenio132) #4

Może trzy systemy to już za dużo i może się jakoś " gryzą" #-o .

Zarzy i tak Cie nie mogę zbytnio zrozumieć aż trzy systemy? po co? jeszcze mógłbym Cie zrozumieć jak by chodź jeden linuks albo coś innego, a nie trzy windowsy :slight_smile: :slight_smile: ale twój świat twoje zabawki :smiley: :smiley:


(Piotrek Zarzycki) #5

Zawsze miałem 3 albo 4 systemy. Błagam, nie piszcie takich mądrości, że się gryzą.

To może tak. Na początku miałem jeden system i też mulił. Lepiej?


(system) #6

a jak byś tak wywalił tę viste

zrób im defragmentacje

http://www.dobreprogramy.pl/Defraggler, ... 13314.html


(Piotrek Zarzycki) #7

Viste postawiłem wczoraj jako trzeci system, bo myślałem, że może na niej będzie ok...


(system) #8

odnośnie visty to moge Tobie polecić to jak chcesz

Advanced Vista Optimizer

ale ja bym nie powiedział,że się systemy gryzą


(Piotrek Zarzycki) #9

Ok puszczę degragmentację i potem dam znać. Chciałbym żeby to było to, ale WD Green i Black są nowe...


(Qba Lukaszczyk) #10

Postaw tylko Windows 7, wszystkie partycje na NTFS i automatyczna defragmentacja.

Proponuję jeszcze dokupienie kolejnych dysków na różne wydania każdej wersji Windows. Win7 Ultimate, Win7 Pro, WinXP HE, WinXP Pro...


(Piotrek Zarzycki) #11

To nic nie da. Mam wszędzie NTFS, Windows 7 był przez 3 miesiące na początku sam.

Te mądrości proszę zostawić na swój komputer. To, że mam postawione 3 systemy chciałem zaznaczyć, że mam postawione po to żeby jakiś "mądry" nie napisał mi żebym postawił kolejno XP, Viste, 7, 98, DOSa, Ubuntu itp., bo i tacy się zdarzają.


(minox) #12

Po co 3 systemy?? Mogę się założyć, że używasz przeważnie jednego. Tak więc pozostaw tylko jeden (najlepiej Windows 7)... zainstaluj wszystkie sterowniki, niezbędne oprogramowanie i patrz jak działa... defragmentacja całego dysku też się przyda (na test proponuje O&O Defrag) i patrzeć na rozój sytuacji... w Windows 7 jak i Viscie działa w tle Indeksowanie jak i tworzenie kopii zapasowych (tzw ochrona systemu) wyłącz usługę indeksowania plików, jak i tą ochronę i zobacz czy dysk dalej mieli.


(Piotrek Zarzycki) #13

Do wczoraj miałem tylko XP i 7. Wcześniej miałem tylko 7. I od początku złożenia komputera mieli dysk. Na początku był tylko Windows 7. Z XP korzystam również ze względu na programy nie działające na 7. Wczoraj dodatkowo zainstalowałem Vistę na innym z kolei dysku żeby sprawdzić, czy na niej problem się powtarza i powtarza się, więc chcę ponownie zwrócić uwagę, że to nie wina 2,3,4 czy 10 systemów operacyjnych tylko albo oprogramowania albo hardware. A tu Państwo skupiliście się na ilości systemów operacyjnych, a nie w tym rzecz. Puściłem defragmentację wyżej wskazanym programem po dyskach i dalej to samo. Zresztą nie dziwię się, gdyż na nowych dyskach jak i na wcześniej używanych dyskach uprzednio sformatowanych pojawia się ten sam problem.


(minox) #14

Hmm, sprawdź kości ramu. Zostaw TYLKO jeden dysk twardy. Moze kontroler??


(Piotrek Zarzycki) #15

Sprawdzałem RAM w BurnInTest i nie było błędów. Po kolei sprawdzać każdy dysk z osobna?

Kontroler tzn.? Co Pan proponuje?


(minox) #16

sprawdź kable podłączone do dysków... to bankowo... zmieniaj sloty SATA/ATA... takie podstawy... a co do programów testujących ram... najprościej i najlepiej to zawsze jest metoda eliminacji (wyjmij jedną potem drugą itd)


(Piotrek Zarzycki) #17

W sumie cały czas myślałem o RAMie, ale te wyniki testów w programie mnie nieco uspokoiły. Posprawdzam oddzielnie kości RAM i kable dysków. Jeszcze myślałem, że to może wina starego biosu, ale dziś zaktualizowałem go do najnowszej wersji, ale nie pomogło.

Bardzo dziękuję za fachową i naprawdę solidną pomoc jakiej oczekiwałem. Postaram się jutro zastosować do Pana rad. Jak będę miał wyniki to dam tutaj znać czy pomogło. pozdrawiam serdecznie.


(system) #18

Tutaj masz jeszcze takie porady odnośnie systemów

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2905.html

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... a-583.html

Wyłącz automatyczną defragmentację

Wyłącz indeksowanie plików