Nowy komputer z morele


(adas2232) #1

Witam. Z dniem dzisiejszym przyszedł do mnie ostatnio zamówiony komputer z morele.net https://www.morele.net/komputer-morele-kaby-g2950-1375191/ niby wszystko na początku ok, odpakowałem podłączyłem i zacząłem instalować system windows. Poszedłem do kuchni, zrobić sobie herbatę wracam i komputer jest wyłączony. Mówie sobie, co jest wgrane? Próbuje go włączyć, nie uruchamia się. Wyłączyłem kabel zasilający od prądu, podłączyłem znowu się właczył i po jakiś 30 sekundach wyłączył. Tak jest w kółko, raz sie uruchamia a raz nie, i za każdym razem wyłącza się. Ma ktoś jakiś problem, co może być z nim nie tak? Bo niby wszystko gra, ale wyłącza się.


(pocolog) #2

Skontaktuj się z obsługą techniczną i ewentualnie reklamuj.


(marcin82) #3

Możesz zdjąć obudowę i sprawdzić czy po uruchomieniu wszystkie wentylatory działają, a zwłaszcza wentylator procesora?


(PawSta1990) #4

Ja bym raczej reklamował niż sam grzebał, bo potem nici z gwarancji :slight_smile:


(adas2232) #5

Grzebanie grzebaniem, w sumie to musiałem tak czy owak otworzyć go żeby wyjąć woreczki z powietrzem które były pomiędzy częściami.


(adas2232) #6

wlasnie chyba chodzily wszystkie wentylatory, zaraz podlacze go i sprawdze moze odpali


(thommy181) #7

Jeżeli komputer nie jest oplombowany możesz sam go diagnozować o ile czujesz się na siłach. W wielu płytach głównych tak objawia się nieprawidłowa konfiguracja biosu. Skoro nie ma jeszcze na komputerze systemu to odłącz zasilanie i wyjmij na około 30 sekund bateryjkę z płyty głównej a następnie włóż ją na miejsce i odpal komputer. Przejdź do konfiguracji biosu bo zakładam, że w ogóle nie była przeprowadzana. W najnowszej generacji komputerach tam właśnie konfiguruje się nawet pracę wentylatorów.


(Grzesiekk) #8

Może nie jest zaktualizowany bios? Sprawdź wersję biosu.