Dobry wieczór.
Kupiłem ostatnio nowego laptopa z firmy DELL. Model Inspiron 7577
Procesor Intel Core i7-7700 HQ CPU 2.80GHz
8 GB RAM.
Komputer gamingowy, więc sobie gram, a naprzykład w Diablo III. No i niby wszystko fajnie, gra chodzi perfect, lecz martwi mnie nieco grzanie się laptopa gdzie temperatury dochodzą do 80 stopni.
Wydaje mi się to niepokojące. Kupiłem podstawkę chłodzącą ale nie warto było, bo to totalny syf. Nie polecam. Co zrobić by ten laptop się nie grzał? Kurczę no nowy, super sprzęt za 4 tyś zł… a grzeje się niemiłosiernie.
Czekam na pomysły.
Pozdrawiam serdecznie
Aaa tylko błagam nie mówcie żebym procesor wymieniał, bo nie mam kasy na kolejne zakupy
Jeszcze jedna rzecz. Kiedy gram w Diablo III to w godzinach popołudniowych laptop nie grzeje się tak bardzo (temperatura 60 stopni), dopiero jak gram w nocy czy wieczorem to tak się grzeje.
Nic się nie grzeje. Są to standardowe temperatury dla laptopa. O ile nie występuje thermal throttling (zmniejszenie taktowania procesora/karty) nie masz się czym przejmować. Laptopy mają to do siebie że ich naturalna temperatura pracy jest dość wysoka.
Wiem, że do 90 stopni jest spoko, ale wolałem jednak zapytać.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.
Przełącz w opcjach zasilania na oszczędność energii i zobacz jak zachowa się gra i jakie będą temperatury i kup sobie nóżki gumowe pod spód takie ze 2 cm. Podstawka nic nie daje. Temperatury masz trochę za duże - powinno być około 70 st ale ni się nie powinno stać. Bardzo pomaga wyłączenie cieci w grze
Po Pana poradach temperatura spadła do max 70 stopni. Nóżki też kupione.
Wielkie dzięki!
Wesołych Świąt!