Nowy laptop ASUS - co zostawić, a co usunąć

Tutaj jest zrzut z aplikacjami z ASUS w nazwie preinstalowanymi na tym kompie. Pytanie, które z nich można zostawić, a które lepiej usunąć. Chodzi głównie o to czy dana aplikacja nie sprowadza na komputer niebezpieczeństwa ataku (luki) albo nie spowalnia go znacznie.

Ogólnie są programy od ASUS’a te co tu wrzuciłem oraz jeszcze WinFlash na końcu listy (do flashowania UEFI). Był też McAfee i Office 365, ale je usunąłem, bo to były triale.

Gdybyś na tym laptopie zainstalował samodzielnie system “na czysto”, to byś nie miał żadnej aplikacji od Asusa, a system byłby działał normalnie. Myślę, że już to coś samo mówi!? Piszę o aplikacjach, a nie sterownikach firmowych laptopa, zawierających niekiedy niezbędne oprogramowanie. Zwróć uwagę na dodatek “driver” w nazwach aplikacji.
Słusznie usunąłeś te triale! Na Windowsie 10 zdaj się na Windows Defender, no a Office to już Twoja sprawa.

1 polubienie

Bardzo śmiała teoria niczym nie poparta i w dodatku błędna.

Niektóre z tych aplikacji/programów odpowiadają za klawisze funkcyjne, touchpad i zapewne inne rzeczy. Nie wszystko co od producenta to syf.

System dociągnie sobie z WU wszelkie sterowniki i ew. soft do obsługi klawiszy funkcyjnych itp. Sam mam Asusa, system instalowany na czysto i wszystko sobie sam pobrał, wszystko działa.
Instalacja na czysto to najlepsze rozwiązanie na nowym laptopie.

3 polubienia

Tylko przed tym warto wykroić sterowniki na usb :wink: Jakby czegoś w sieci brakło :stuck_out_tongue:

Odpal CCleaner, przejdź na zakładkę Narzędzia > Odinstaluj programy następnie kliknij prawym przyciskiem na myszce i wybierz opcję Zapisz do pliku tekstowego. Następnie wrzuć plik na pastebin.com a w odpowiedzi podaj adres do wklejki, dziękuję.

Proszę: https://pastebin.com/EpNdtp2F

Pytanie czy w ogóle jest sens coś usuwać, skoro po usunięciu McAfee komputer przestał mulić.

Do usunięcia ASAP - śmieci od ASUSA

|ASUS Device Activation|ASUSTeK COMPUTER INC.|31.12.2018|429 KB|1.0.5.0|
|ASUS GIFTBOX|ASUSTeK COMPUTER INC.|01.01.2019||3.1.5.0|
|ASUS GiftBox Service|ASUSTeK COMPUTER INC.|01.01.2019|3,42 MB|3.2.3.0|
|ASUS Hello|ASUSTeK COMPUTER INC.|01.01.2019|15,1 MB|1.1.4.0|
|ASUS Live Update|ASUSTeK COMPUTER INC.|30.12.2018|3,62 MB|3.5.4|
|eManual	ASUSTeK COMPUTER INC.	30.12.2018		2.0.3.0

Jak nie korzystasz z innych urządzeń ASUS usuń też

|ASUS Sync|Screenovate Technologies.|01.01.2019||2.3.6528.0|
|ASUS Sync Drivers|Screenovate Technologies Ltd.|01.01.2019|376 KB|2.3.5715|

Ciekawostka, nie mam pojęcia czy w ogóle coś daje:

|ASUS Battery Health Charging|ASUSTeK COMPUTER INC.|30.12.2018||1.0.7.0|

https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1032726/

Resztę zostaw tak jak jest.

Ten soft do synchronizacji współpracuje z wszystkimi fonami z Androidem. Pozwala SMSować i dzwonić z komputera, ale strasznie rozładowuje baterię w fonie. I co z WinFlash do flashowania BIOSu?

Ten do baterii to jest coś takiego:

Zostaw aplikację do aktualizacji firmware UEFI. co jakiś czas Asus wydaje aktualizacje.

A to nie lepiej flashować z poziomu UEFI? W sensie bezpieczniej? Mam tam opcję EZ Flash. Zresztą nie czekając i tak ją usunąłem.

Ja używam apki w win do aktualizacji firmware. Działa jak należy.

Aha. Ale ogólnie ASUS sam pisze, że nie zaleca robić bez powodu update’u firmware. A i tak mam najnowsze UEFI aktualnie. Jak to w końcu jest? Robić te update’y jak są czy nie?

Masz 300zł na zbyciu? Jak tak, to rób każdy jeden update bez powodu, coś padnie i tyle wydasz za programowanie BIOS minimum. Nie ma sensu tego robić póki nie ma istotnych zmian np. do wymiany procka…

To jest laptop. Tam procka nie wymienisz. Jest lutowany.

Nie róbcie z flashu UEFI rosyjskiej ruletki. Szczególnie że to laptop (trudno o zanik zasilania), nieudany upgrade jest mało prawdopodobny.

Nie robić updatu BIOS? Bo? Czarnowidztwo się szerzy. Producent nie zaleca? A nie wyrwałeś części zdania z kontekstu? Firmware często naprawia problemy ze źle działającymi wentylatorami, stabilizuje działanie czy to CPU, czy GPU, poprawia działanie Wi-Fi. Producenci wręcz zalecają aktualizację by załatać jakieś luki w szczególności odkryte Meltdown czy Spectre.

Nieudany update dzisiaj jest bardzo mało prawdopodobny i trzeba się nieźle postarać. Zainstalowanie niewłaściwego BIOS z innego urządzenia jest trudne, tym bardziej przy pomocy oficjalnych narzędzi producenta spod Windowsa.

1 polubienie

Ogólnie jak odpalam ASUS WinFlash, to jest taki komunikat. Co prawda piszą tam o “ustawieniach BIOS”, ale komunikat pojawia się przez programem do flashowania.

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co tam piszę zanim następnym razem zaczniesz robić bezsensowne zamieszanie.

Jasno piszę że chodzi o ustawienia bios a nie wgrywanie/aktualizowanie.

Wiesz, ten komunikat może łatwo zmylić, zważywszy, że pokazuje się w programie do updatowania BIOSu.