Kupiłem laptopa i mam VIste HP na nim w wersji OEM…na spodzie lapka jest kod systemu i z tym jest problem. Jak mam zarejestrować ten system aby był legalny…nie wiem jak to się robi, szukałem na stronie microsoftu i nie mogę się tam połapać. Byłbym wdzięczny za porady i pokierowanie mnie w odpowiednie miejsce.
Jak włączasz system to nie wyświetla ci się jakieś info żeby aktywować system?? Jak nie to PPM na mój komp > właściwości i na dole masz żeby aktywować. Dajesz przez neta i już.
No biore tak jak kolega mówił we właściwościach i tam jest podany numer i że windows aktywowany już ale ten numer jest inny niż ten z nalepki ze spodu lapka…to o co chodzi? Mam go zmienić czy jak?
Podejrzewam, ze mimo wszystko system moze byc legalny.
Producent nie instaluje systemu osobno na kazdym komputerze, wprowadzajac przy tym klucz seryjny z nalepki na danym laptopie, a wrzuca gotowy obraz partycji przeznaczony dla danego systemu - dlatego tez numer seryjny moze sie nie zgadzac. Na Twoim miejscu wyslalbym 2 emaile z pytaniem o to: pierwszy do producenta, drugi do firmy Microsoft.
W ten sposob bedziesz mial pewnosc, ze wszystko jest OK (podaj w wiadomosci dane Twojego laptopa, klucz seryjny z nalepki i klucz seryjny pokazywany przez system, itp.).
W razie czego - byc moze istnieje mozliwosc zainstalowania systemu z innego nosnika, takie rozwiazanie jest najprawdopodobniej legalne, wiecej przeczytasz w watku viewtopic.php?f=1&t=274976
To nie wiem co mam zrobić…wpisać ten klucz w ta rubrykę czy zostawić?
Jak wyślę te maile to pewnie będę czekał Bóg wie ile.
Myślę że to jest tak…producent nagrywa obraz z jednego dysku instalacyjnego na kompy wszystkie a tam trzeba chyba wpisać swój indywidualny klucz co jest pod spodem…bynajmniej tak mi się wydaję.
Dodam że na dysku mam tzw. Recovery Disc który nagrałem na 2 płyty DVD jak mi sugerował system przy włączeniu.
Jeśli tak, to wszystko jest OK- system jest legalny (zapewne masz OEM). Chodzi o to, że identyfikator produktu nie jest taki sam jak klucz produktu- więc nie ma się czym martwić
to co pisze we właściwościach systemu na dole to nie jest klucz jakim system został aktywowany a identyfikator produktu który powstaje po aktywacji Windows.