Nowy Laptop procek szaleje


(Achilleus12) #1

Witam kupilem dzis laptopa Lenovo z50-70, procek dziwnie skacze mnostwo procesów w tle okolo 60~, procesy w zakladce "uruchamianie" wyłączylem. Włączam gre dokładnie wow;a :slight_smile: wszystko ładnie pięknie, i nagle gra staje - zawiesza sie... 


(mrFreeze) #2

Co tam instalowałeś bo albo zawirusowałeś już system albo jakaś wadliwa sztuka Ci się trafiła. Rozumiem nowy ze sklepu z systemem czy sam go stawiałeś?

 

 

Przy okazji screen z HDTune zakładka Health dla wszystkich dysków. Ściągnij zainstaluj HWINFO odpal zakładkę Sensors nie zamykaj odpal grę pograj z 5 min wyjdź zrób screeny (klika zapewne) żeby było całe okno Sensors wszystkie temp. 

 

http://www.hdtune.com/files/hdtunepro_560_trial.exe

http://dpcdn-s02.pl/narzedzia/hw32_502.exe


(Achilleus12) #3

System win 8.1 byl zainstalowany, tak nowu ze sklepu sciagnalem jedynie avasta ze strony dobre programy :slight_smile: juz sie biore za skany

przedstawiam zdjecia, niestety pograc jedynie udalo mi sie przez 5 minutek~ bo znowu gra zlapala zawieche :) Jestem tez ciekaw skad tyle procesow w tle skoro tylko avasta zainstalowalem i gre, ze strony producenta, jakies pomysly? moge odinstalowac te programy?

HD Tune

http://i.imgur.com/MJJNhQL.png

 

HWINFO

http://i.imgur.com/32PnGoA.jpg

http://i.imgur.com/AMy2tgm.jpg

http://i.imgur.com/f3uv30E.png

http://i.imgur.com/FZ3R2e3.png


(mrFreeze) #4

Może coś ze sterownikami bo nic się nie grzeje tak samo dysk ideał.

 

zainstaluj po instalacji każdego restart.

http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-z-series-laptops/lenovo-z50-70/downloads/DS100002

http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-z-series-laptops/lenovo-z50-70/downloads/DS100010


(Achilleus12) #5

a powiedz mi co zrobic z tymi programami w tle? systemowych jest tylko 28 a w tle innych 58, zjadaja mi sporo % procka i ramu, gra sie dalej scina czasami, co moze byc problemem?


(bobbi) #6

A nie pomyślałeś, że skoro nowy sprzęt to pewnie pobierają się wszyskie aktualizacje do systemu ?


(Achilleus12) #7

nic sie nie pobiera/pobieralo :slight_smile:

dziwne rzeczy sie w ogole dzieja, klawisze funkcyjne dzialaja bez crt, alt’a, po prostu jak nacisne f4 zamyka mi program itd itp, ktos ma jakis pomysl na to?

za to jak nacisne Fn+f4 na przyklad, wtedy brak reakcji :slight_smile: mozna to jakos zmienic, zeby reakcja byla z przyciskiem Fn? 


(Inkoo) #8

Pewnie razem z systemem masz zainstalowane sporo crapwaru, odinstaluj to co niepotrzebne.

 

Spróbu7j także w zawansowanych opcjach zasilania i dalej zarządzanie energią procesora ustawic minimalny stan procesora na ok 20%

a maksymalny na 100


(Achilleus12) #9

nigdzie nie moge znaleźć tych zaawansowanych opcji zasilania :slight_smile: wie ktos moze o co chodzi z tymi klawiszami funkcyjnymi od f1 do f12, wystarczy ze klikne je bez Fn i one mi sciszaja itd. (np. jak klikne samo f4 to zamyka mi programy, strony www itp.) jak zrobic zeby dzialalo ale z przyciskiem Fn? :slight_smile:


#10

Witam, spróbuj odinstalować cały crap od producenta. Zostaw notebooka na całą noc, niech sobie na spokojnie zainstaluje aktualizacje. Powinno pomóc. Co do klawiszy to jeszcze poszperam. 


(Achilleus12) #11

Refresh, prosze o pomoc z tymi klawiszami funkcyjnymi


(MacGregor) #12

W biosie musisz zmienić ustawienia klawiszy funkcyjnych. Poza tym avast był pobierany przez asystenta? Odintaluj też cały pup preinstalowany przez producenta