Sam mam laptopa z oryginalnym systemem i płytą recovery.Nigdy mnie takie rzeczy nie zastanawiały,dla mnie to jest śmieszne te całe straszenie ludzi.
Tutaj masz linka do strony która wyszukuje promocje na programy w sieci.Firmy w promocjach jednodniowych udostępniają komercyjne programy na e-mail dostajesz klucz,nie ma pudełka ,nie ma płyty,nie ma paragonu :lol:
Masz legalny - laptop ma określony model i numer seryjny. W nim jest informacja na temat czy był sprzedany z licencją czy nie (w razie problemów kontakt z producentem i sprawa wyjaśniona). Tak naprawdę na naklejce masz pewnie też, że naklejka jest dla danego producenta sprzętu.
BTW. w razie kontroli i tak jak jest widoczna naklejka to nikt nie będzie Cię prosił o nośnik czy fakturę… chyba, że masz więcej komputerów i coś się nie zgadza
A kto powiedział, że inne formy stosują takie same potwierdzenie legalności jak Microsoft? Dla niektórych firm wystarczy klucz połączony z adresem email.
Po pierwsze istnieją dwa typy licencji czyli box ta w pudełku i oem czyli bez pudełka
po drugie do licencji zarówno oem jak i box nie potrzeba ani pudełka, ani faktury, ani rachunku tylko naklejka COA
po trzecie jeżeli nie masz nośnika to możesz system zainstalować ze zwykłej płyty od komputera stacjonarnego tylko wcześniej ściągnij sobie sterowniki do laptopa
Nie istnieją dwa rodzaje licencji Po pierwsze są jeszcze licencje grupowe, uczniowskie, NFR, itp, po drugie należy dodać, że chodzi o produkty Microsoftu
W wypadku naklejki i systemie operacyjnym MS mówimy o OEMie.