Nowy mikrofon/ciche nagrywanie/brak "sterowniki zaawansowane

Witam.

Kupiłem nowy mikrofon, podłączyłem go i niestety zbyt cicho nagrywa. Poszperałem w internecie trochę i kazano tam wejść w “sterowniki zaawansowane”, jednak ta funkcja jest nieaktywna. Wszystko jest podkręcone “na maxa” (znaczy się te suwaki). Jestem kompletnie zielony w sprawach komputera, dlatego byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś łopatologicznie wręcz wytłumaczy mi co mam zrobić aby ten mikrofon działał jak należy.

Pewnie będziecie potrzebowali jakichś informacji na temat komputera, dlatego napiszę wszystko co mam we “właściwościach systemu”:

Windows XP Home Edition

Service Pack 3

Komputer: AMD Athlon XP 2200+ 1.79 GHz, 256 RAM.

Jeśli jeszcze jakieś dane będą potrzebne to chętnie napiszę, jednak proszę o poinformowanie mnie gdzie szukać :wink:

Z góry dzięki za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Andrewsko

Wejdź w Panel Sterowania->Dźwięki,mowa i urządzenia audio->Dopasuj głośność systemu, zakładka ‘‘GŁOS’’ , niżej przy ‘‘Nagrywanie Głosu’’ kliknij na ‘‘GŁOŚNOŚĆ’’ i w kolejnym okienku suwak głośności przy mikrofonie przesuń na samą górę . Zamknij te okienko kliknij na ‘‘ZASTOSUJ’’ i OK.

To właśnie mam zrobione wszystko na maxa i nadal nic. Ale dzięki za próbę :slight_smile: Może jeszcze coś innego?

A w jakim programie testujesz ten mikrofon , w rejestratorze systemowym? Sprawdzałeś np. jak Cię słychać przez Skype?

Tylko rejestrator startowy i jeszcze w “testowanie sprzętu” w “Dźwięki i urządzenia audio”. W tym drugim było słychać głos dopiero po zbliżeniu mikrofonu na odległość 2 cm. Jak oddaliłem bardziej- nie wykrywał go wcale. Nie mam skypa ani żadnego innego komunikatora który rejestruje głos. Czy jest możliwe żeby na komunikatorach było dobrze a w systemie ciszej?

Możesz sobie zainstalować skype i przeprowadzić rozmowę testową ''ECHO" , możliwe też że to jakiś mikrofon do bani , podaj jakieś informacje o nim (marka, model itp.)

Już podaję co to za mikrofon, za chwilę napiszę jak z testem. Mikrofon to SFX pro 2 firmy media-tech.

– Dodane 09.07.2010 (Pt) 20:13 –

Skype również nie wychwytuje mojego głosu.

Wejdź w panel sterowania, dźwięk, nagrywanie, mikrofon, itd i ustaw zwiększ wydajność czy coś takiego, nie pamiętam już jak jest w XP, wrzucam screen z Visty żebyś wiedział o co chodzi.

30140218.th.jpg

Zwiększanie wydajności znajduje się w “Sterownikach zaawansowanych” do których nie mam dostępu. I tu jest ten problem- zaktualizowałem sterowniki i też mi tego nie odblokowało. Nie mam pojęcia co to może być…

Zwiększenie wydajności mikrofonu to jest jedyny sposób by mikrofon działał prawidłowo, to tyle.

Hmmm… A może wzmacniacz zewnętrzny by pomógł? Bo przed chwilą przeczytałem że jakiejś osobie to pomogło. Teraz tylko muszę się zorientować co to i za ile mi sprzedadzą :wink: Dzięki wielkie za pomoc :slight_smile:

Ja na każdym sprzęcie w domu co posiadam nie mam możliwości dostania się w te ustawienia o których mówisz i wszędzie mikrofony dobrze działają.

Autor, proponuje podłączyć inny mikrofon , lub ten nowy mikrofon podłącz do innego sprzętu w celu sprawdzenia.

co masz na myśli ?

Mam 2 komputery, jeden między innymi z XP i bez problemu wchodzę w te ustawienia.

owszem, tyle, że gdy zwiększymy wydajność mikrofonu - będzie działał lepiej, po to w końcu ta funkcja została stworzona.

No jak to co mam na myśli , każdy sprzęt to inny komputer.

Nie wiem jak mogą lepiej działać , jak działają bardzo dobrze , każdy z mikrofonów leży gdzieś za monitorem żeby nie przeszkadzał na biurku i siła głosu jest znakomita.

Witam.

Zainstaluj sterowniki od karty muzycznej - dołączone na płycie CD do płyty głównej komputera, a lepiej najnowsze ze strony producenta (które de facto nic nie dają jeśli chodzi o starsze płyty).

Pojawia się jeszcze jedna kwestia, czy kartę dźwiękową masz zintegrowaną czy jako osobne urządzenie wpinane do gniazda PCI.

Generalnie szukamy ustawień typu " + 20 dB mircrophone boost ", albo pomogą dedykowane sterowniki do karty, albo nie wiem :slight_smile: Próbuj; w razie wątpliwości pytaj …

Podaj model płyty głównej, coś poradzimy :slight_smile:

Trzeba podbić mikrofon, szukaj opcji mic boot.

Jeśli możesz to podaj markę tego majka.

Przeczytaj cały temat , a znajdziesz 8)

To ile Ty masz tych “sprzętów”, i co to za “sprzęt”, że w żadnym nie można ustawić jak należy.

A to mnie akurat nie dziwi, bo skąd masz wiedzieć jak

A ja na każdym sprzęcie (wg Twojej terminologii) bez problemu wchodzę w te ustawienia i w przeciwieństwie do Ciebie, wiem jak lepiej może działać.

A co to nie można mieć już więcej sprzętów jak jeden? :shock:

Kolego , to tylko mikrofon , to jak on ma jeszcze lepiej działać , przynajmniej u mnie możesz to wytłumaczyć ?

Rozumiem mikrofon muzyczny , ale nie jakiś badziew do zwykłych rozmów przez Skype itp.

Fakt , może sprzęt nie mam pierwszej młodości bo kupuje je sam za własne ciężko zarobione pieniądze i nie mam takiej wygody jak inni , że Mamo , Tato DAJ!

PS.Koniec OT (z mojej strony) bo w niczym to nie pomaga autorowi.

Nie mam pojęcia gdzie mogłoby być CD do płyty głównej- komputer mam już od dawna i zawsze to ojczym się zajmował różnymi rzeczami w nim.

Przez program Everest sprawdziłem moją płytę główną- nie ma model tylko id, czy to to samo? Jeśli tak, ID płyty głównej 05/19/2003-KT266A+8235-C-00, Nazwa płyty głównej Shuttle AK32V(N). W jaki sposób mnie to przybliża do ściągnięcia sterowników? :smiley:

Dodane 10.07.2010 (So) 11:44

Znalazłem płytę ze sterownikami, zaktualizowałem je. Nic to nie zmieniło. Może trzeba użyć opcji “usuń sterownik” i na nowo je zainstalować?