Witam, zastanawiam się na drobną modernizacją komputera, z racji tego że trochę kasy wpadło do kieszeni i bliską premierą Rome 2 total war i troche dalszą gta, pomyślałem ze przydało by się przyinwestować (choć obecnie wszystkie pozycje mi działają, w CoDzie BO 2 srednio 30 fps w multi,a metro na medium detalach w 1920x1080), oto mój config:
Płyta główna M61P-S3 (chyba socket AM2+)
Geforce gtx 260 896 mb
AMD phenom x4 9650 4x2,3 GHz
4 gb ddr2
zasilacz 500W
Budżet którym dysponuje 1700 w porywach do 2000 zł, jako że jestem laikiem w tych sprawach i nie jestem na bieżąco z nowościami i trendami, zapytuję, co i na co przydało by się wymienić by przywitać wojnę totalną i przyszłoroczne gta v.
a nie lepiej Ci wziąć zamaist tego amd fx intel core i5 2500k ? wydaje mi się że lepiej poradzi sobie z grami bo ten fx w grach będzie słabszy ( tak mi się wydaję )
– Dodane 03.08.2013 (So) 0:07 –
Chłodzenie możesz wybrać Silentium PC Fera lub Silentium PC Spartan pro i do tego obudowe silentium pc brutus 410 pure black
Czytałem trochę opinii o tym niby zasilaczu, ale do tej pory (przeszło 3 lata) nie miałem żadnych problemów z nim.
Co do procesora, to właśnie nie wiem, czy intelowskie 4x3,3ghz jest lepsze od 8x4ghz, ani od czego to zależy, zatem poczekam na odpowiedź kogoś mądrego
Falcon Ci złożył zestaw prawie, że doskonały. Zmieniłbym tylko jedną rzecz - zamiast 1 kości Goodram bez radiatora weź:
Patriot 8GB (4x2GB) 1333 MHz Dual Channel DDR3 z radiatorami - cena 257 zł, tylko o 15 zł wyższa niż Goodram. Polecam bo sam mam takie pamięci, spisują się świetnie.
Reszta bierz tak jak Falcon napisał, będziesz zadowolony. I wymieniaj zasilacz tak jak mówili, a I-BOXa wywal przez okno
Nie warto dopłacać do Patriotów. GoodRAM ostatnio wstawia dobre kości do swoich modułów. Radiator przy DDR3 jest zbędny, te kości się w ogóle nie grzeją.
Różnicy pomiędzy 4x2GB, a 1x8GB nie zobaczysz, a w przyszłości będziesz mógł wcisnąć drugi taki moduł.