Nowy procesor, komputer sie nie wlacza


(Kamas186) #1

Witam, a więc po zamontowaniu nowego proceseora, wszystko jest ok ale po włączeniu systemu mam czarny ekran i tylko takie 2 sygnaly "Pip Pip" Wszystko podlaczalem od nowa, prosze help:)


(rgabrysiak) #2

Cześć

Podaj jaką masz płytę główną i jaki procesor zamontowałeś.

Wcześniej wszystko działało poprawnie?

Procesor jest poprawnie zamontowany?

Sprawdzałeś pamięci?


(pstrowsky) #3

Czy wersja BIOS, który jest zainstalowany na płycie na pewno wspiera twój procesor?


(Kamas186) #4

asus p4pe2-x

procesor dzialac powinien z nią. Poza tym próbowałem włączyć kompa ze starym CPU i mam to samo. :confused: co może być przyczyna? Bios phoenix dźwięk mam taki jak jest jeden sygnał jak sie włącza normalnie to mam takie dwa (pip pip).


(rgabrysiak) #5

Cześć

Gniazdo procesora nie jest uszkodzone?


(Kamas186) #6

Czytaj wyżej stary na pewno jest sprawny a mimo to komputer nie odpala.


(rgabrysiak) #7

Cześć

Nie pytam się czy procesor stary bądź nowy jest sprawny tylko czy przy instalacji nowego nie uszkodziłeś przypadkiem gniazda od proceosra.


(Kamas186) #8

Nie ma takiej opcji wszedł luźno. To akurat umiem robić:/


(KamWi) #9

A odłączyłeś komputer od zasilania, kiedy wkładałeś nowy procesor??


(Kamas186) #10

Tak, na chwilę chodził bez radiatora bo piny nie dopiely sie ale po chwili poprawilem i ■■■■.

Dodane 10.01.2013 (Cz) 18:58

Spalona płyta główna?


(Rradek22) #11

To masz odpowiedź… coś zjarałeś/uszkodziłeś… możliwe że socket razem z procesorem

Dla mnie dziwne jest to że jak to piny się nie dopięły?

Jak coś się nie dopina i nie jest w 100% odpowiednio zamontowane to się nie włącza kompa, a bez radiatora na nowych prockach odpalać to już porażka


(Michał_misiek) #12

Poczekaj poczekaj, komputer Ci wstaje ale system się nie uruchamia? Bo napisałeś że wszystko ok, tylko przy włączeniu systemu restartuje się z dwoma piknięciami??


(fastfiber) #13

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.

1 długi - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Powtarzający - błąd pamięci RAM

Zmienny niski i wysoki - błąd procesora

Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora :slight_smile:

20130110194338.png


(Kamas186) #14

Jak to bez radiatora na nowych prockasz? Wsadzilem do gniazda i wyglądało ok ale wentylator od procka nie działal to szybko wyłączylem i podpiąłem jeszcze raz.

Komputer mi wstaje ale nie nie mam obrazu nic. Tylko dwa pikniecia. Prawdopodobnie system sie resetuje, ale nie jestem pewien.

Dodane 10.01.2013 (Cz) 19:45

Mam phoenixa, żaden z tych co wymieniles.


(fastfiber) #15

2 krótkie piknięcia na BIOS-ie Phoenix to błąd procesora ( patrz screen , pierwsza pozycja 1-1-2) , lub jak jest niski ton ( nie piszczący) to błąd płyty głównej , nic innego.

Napisz jaki to dokładnie procesor - nazwa i model.

Tutaj lista wspieranych modeli procesora do tej płyty , sprawdź czy obsługuje ten co włożyłeś , jeśli go nie ma to nie obsługuje go i są problemy.

Pasta termo chłodząca na procesor była nałożona ?

http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_S … PE2X/#CPUS


(Michał_misiek) #16

Spróbuj podłożyć “stary” procesor o ile jeszcze go masz, i zobacz czy komp wstaje na starym procku


(Kamas186) #17

P4 2.66GHz 512/533

stary: Intel Celeron 1.7GHz

Dodane 10.01.2013 (Cz) 19:58

juz pisalem ze zamontowanie starego który na pewno był sprawny nic nie daje


(fastfiber) #18

Nie ma żadnych komunikatów na monitorze na tym “czarnym ekranie” ?


(Kamas186) #19

Nie, jak odłączyłem ram to komputer się ich domagał włożyłem i 2 sygnały wrocily. Jak odłączyłem GPU to na ekranie coś tam miałem żeby kable wsadzic.


(fastfiber) #20

Aktualizowałeś BIOS przed zmianą procesora , przeważnie tego wymaga płyta główna.

Wyłącz komputer, znajdź baterię na płycie głównej, wyciągnij na 10 minut, wsadź z powrotem i odpal kompa. Zobacz efekt i napisz co i jak.