Te GeForce już za drogie. Może z czasem chciałbym podkręcić cpu. Nie planuję grać w nic bardziej wymagającego niż najmocniejsze tytuły do 2013. 7790 byłby ewentualnie z myślą o przyszłości, ale to i tak tylko jakby była okazja. Najbardziej skłaniam się ku 7770, ale widziałem komentarze że 6850 lepsza.
wydajnościowo są prawie identyczne ale 7770 się bedzie znaczniej mniej grzał. moim zdaniem zdecydowanie lepiej 7770
Czyli skoro 7790 się nie opłaca to wezmę 7770, chyba że 6850 trafi się znacznie taniej. No to zaraz wymieniam cpu, mam nadzieje że wszystko pójdzie ok, bo robię to pierwszy raz.
Nic na siłę i będzie ok W razie czego poradników jest mnóstwo. Pamiętaj, żeby się uziemić przed dotykaniem procesora
czekamy na relację i krotki opis pierwszych wrażen
Dobra, jakoś poszło, najciężej było wcisnąć z powrotem chłodzenie, mam nadzieje że nie wypadnie… Na razie ciężko coś powiedzieć bo jeszcze nie odpalałem żadnej gry ani nie używałem wielu kart na przeglądarce, ale pierwsze spostrzeżenie to wyższa temperatura niż poprzedni. ED. Ta 7770 będzie ok? https://www.olx.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7770-1gb-CID99-IDwcuG7.html .
Wtedy była taka
Tak, Quady mają wyraźnie wyższe temperatury.
Tak, powinno być ok.
To była 7750. Teraz widzę że 7770 potrzebuje pci-e 6 pin, mój zasilacz tego nie ma. https://allegro.pl/adapter-zasilajacy-2-x-molex-na-pci-express-6-pin-i6943578722.html Takie coś wystarczy? Co do procka na razie nie widzę różnicy. Może bym podkręcił ale muszę zgłębić temat, bo nie chcę nic narobić.
tak, wystarczy.
Żeby go sensownie podkręcić potrzebujesz wydajnego chłodzenia. A to wydajne chłodzenie będzie Cię kosztowało kolejne pieniądze które lepiej odłożyć na nowego kompa… Zostań na boxie bez OC i odkładaj na coś współczesnego Uznaj, że ten zestaw na quadzie to jest max jego możliwości i tyle.
Dzięki wam za pomoc ogólnie :). Poza GPU, nie mam zamiaru już niczego kupować do tej platformy, jeśli wszystko będzie działać. Myślałem chwile o pamięci ram, ale na tej płycie raczej nie ma to sensu. Jeśli jakiś upgrade większości sprzętu to i tak nie przekraczałbym 1000 zł. Gdybym miał wydać więcej, wolę dozbierać do lapka.
Ja bym jednak coś jeszcze zaproponował. Coś, co spowoduje, że naprawdę poczujesz różnicę.
Nic nie napisałeś o dysku, zakładam że masz jakiś kilkuletni HDD. Proponuję dokupić tani SSD na system zostawiając HDD jako drugi. Odpowiednim programem przeniesiesz zainstalowany system na nowy dysk lub zainstalujesz system na nowo, jeśli się nie uda. Różnica w pracy na takim komputerze będzie kolosalna.
Dysk wymieniałem nie tak dawno, ale bardziej zależało mi na pojemności więc nie kupowałem SSD. Np coś takiego https://allegro.pl/najtanszy-dopalacz-sprzetu-ssd-64gb-sandisk-u110-i7427440206.html ?
szkoda kasy, za 30zl wiecej mozesz miec 120gb
Łap jest na promocji:
To już lepiej ten , taniej i marka normalna.
BTW, sam go używam, staniał z tego co kojarzę.
Dziwne, przesiadłem się z E6750 na Q8400 i temperatury spadły.
Może to dlatego że “E” miał kilkuletnia pastę a może dlatego że “Q” był mniej obciążony ale to nie wyjaśnia dlaczego w stresie nie chce przekroczyć 60 stopni.