Nowy procesor

Witam mam problem z komputerem przyszedł mi nowy procesor Xeon E5440 gdy go włożyłem na chwilę wiatraki się właczyly i się wtłoczyły i pikną dwa razy gdy procesor obrocilem komputer się włączył ale nie było obrazu gdy wsadziłem stary procek jest tak samo

A gzie kupiłeś nowy procek, bo od 10 lat ich nie ma…
Czyli teoretycznie mógł być uszkodzony. Jednak brak startu na quadzie wskazuje na spapraną aktualizację modowanego biosu, powyginanie pinów lub doprowadzenie do zwarca.
Piny ocenisz na oko i od tego zaczynaj.

Procesor jest z allegro używany ale przed wysłaniem sprawdzali czy działa bios restartowałem zmodyfikowałem płytę główną aby procek wchodził a piny tak na oko są proste możliwe żeby płyta główna się spaliła potem podepne inna płytę i sprawdzę
Dodam że nie mogłem wejść do biosu na starym procku bo chciałem go trochę podkrecic i nie dało się wejść

Przed, czy PO modyfikacji wejsc nie mogłeś?

Tzn najpierw włożyłeś go odwrotnie? Płyta główna mogła się trwale zepsuć, tak piszą na forach. Zrób Clear CMOS i włącz ze starym procesorem. Wgrywałeś w ogóle odpowiedni bios do tego Xeona?

W ogóle co to za bełkot? Wiatraki się wtłoczyły?

Przed

Nie najpierw wsadziłem go dobrze ale nie dział to wsadziłem go odwrotnie

Tylko to ci zostało. Wcześniej działało, więc jeśli teraz nie będzie działać to płyta do wymiany.

Oki dzięki za porady