Nowy RAM crashuje komputer

Witam, kupilem ostatnio nowy ram od Corsaira. Lecz jedyny problem jest taki ze kiedy np. odpalam gre caly komputer mi sie wylacza. Probowalem zmniejszyc napiece lub zwiekszyc nic nie zmienialo i tak samo z predkoscia. A RAM ktory kupilem to Corsair Vengeance RGB Pro 2x16GB DDR4 3600MHz (CMW32GX4M2Z3600C18).

Plyta glowna: Asrock A320M-HDV R4.0
CPU: AMD Ryzen 7 3700X
GPU: Nvidia Geforce 1660TI
PSU: Sharkoon WPM 700W Bronze

Z gory dziekuje za pomoc.

(Podalem wczoraj w nocy zly ram tne jest wlasciwy CMW32GX4M2Z3600C18)

Sprawdź pamięci za pomocą Memtest86. Sprawdź też koniecznie model i markę tego zasilacza, Bandit Power też potrafi mieć teoretycznie 750W, a jest mniej stabilny od 400W zasilacza marki Chieftec.

Pamięci CMW32GX4M2E3200C16 nie ma na liście kompatybilnych z tą płytą główną więc nie można wykluczyć braku kompatybilności - musiałbyś mieć w tym przypadku mega pecha. Pamięci poszły z automatu na 3200 MHz?

Sprawdzalem wczoraj memtest86 i przez 2 godziny 0 bledow. Czy jest to mozliwe ze nowy ram by zuzywal o tyle wiecej energi ze zasilacz by nie wyrabial?

Nierozumiem jak ten RAM moze byc nie kompatybilny jesli ta plyta wspiera 32GB i maksymalnie 3200MHz, jesli wiesz to chcialbym sie dowiedziec jak to dziala. RAM przy pierwszy uruchomieniu automatycznie na 2800MHz chodzil i nie pamietam dokladnie ale jakies 1.35V chyba. Na XMP tez nie dziala (3600MHz 1.35V).

Dodalem tez nazwe zasilacza

Zwróć to, nie lubią się Ryzen 7 3700X.

Możesz też próbować jak ludek w tym wątku, trochę inna rev ale na to samo wychodzi:

Pomylilem sie z nazwa CMW32GX4M2Z3600C18 ta jest poprawna, czy to samo sie tyczy tego ramu?

Możliwe, jakoś Corsair ma często problemy z AMD.
Kilka lat temu walczyłem u siebie z podobnym problemem, że z automatu bzdury ustawiało a ręcznie było ok.

Ten model pamięci też nie znajduje się na liście kompatybilnych z twoją płytą. Możesz spróbować jeszcze ręcznie ustawić parametry pamięci w BIOS, miałem taki sam problem z Ryzenem 5 2600X i pamięciami Patriot PV416G320C6K na płycie Gigabyte B450 AORUS ELITE. Na innej płycie problem nie występował, po ręcznym wklepaniu nastawów pamięci problem ustąpił.

Problem jest w tym ze patrzylem na timingi jakie powinny byc i wszystko jest dobrze a sam sie nie znam zbytnio na tym wiec raczej niestety RAM idzie na odsylke. Dziekuje za pomoc

Spróbuj może jeszcze zaktualizować BIOS do najnowszej wersji. Tylko najlepiej jakbyś to zrobił jeszcze na poprzednim RAM-ie albo na wyłączonym profilu XMP.

A wiem wlozylem stary ram i wszystko dzialalo dobrze wiec wrocilem do nowego i ustawilo sie samo 2667MHz i jak narazie przez jakies 30 min komputer sie nie wylaczyl. Ale za to w grze wylacza mi sie odbiornik do sluchawek jakby tracil zasilanie. I mam jedna plyte glowna na oku (MSI MAG B550 TOMAHAWK) poprawilo by to dzialanie ramu?

Płyta na pewno lepsza ale też dość droga. Do tego pamięć CMW32GX4M2Z3600C18 nie widnieje na liście kompatybilnych z tą płytą główną. Tutaj dużo zależy od kontrolera pamięci w procesorze. Ten Ryzen natywnie obsługuje pamięci DDR4 3200 MHz, natomiast powinien bez problemu łykać większość pamięci o taktowaniu 3600-3733 MHz. Nikt nie da Ci gwarancji, że na innej płycie te konkretne pamięci pójdą od strzała. To one mogą być źródłem problemu. Sugerowałbym jednak w pierwszej kolejności wykonanie aktualizacji BIOS w obecnej płycie do najnowszej wersji i sprawdzenie czy to coś pomogło. Jak nic się nie zmieni to wtedy warto szukać alternatywnych rozwiązań.

Zwróć jednak uwagę, że na twojej obecnej płycie przy procku z rodziny Matisse (czyli także twoim Ryzenie 7 3700X) pamięci mogą działać z maksymalnym taktowaniem 3200 MHz - tak wynika ze specyfikacji technicznej płyty głównej na stronie producenta. Może być konieczne ręczne wpisanie ustawień dla taktowania 3200 MHz jeżeli pamięć nie posiada profilu XMP dla taktowania 3200 MHz lub nie działa on prawidłowo.

Dzieki za pomoc, zdecydowalem sie oddac ram i kupic nowa plyte. I po szukam jakiegos innego RAM. Mozesz cos polecic? Chce 2x16GB=32GB i zeby bylo w miare szybki czyli jakies 3000Mhz +/-.

Płyty Asrcoka to ściek… sam już miałem te płyty i więcej już bym ich nie kupił. Niestabilny bios, niekompatybilność, piszczące kondensatory lub cewki.