Nowy ROM dla Xiaomi Redmi Note 4

TWRP według instrukcji wgrywasz bezpośrednio plik twrp-3.5.2_9-0-mido
Zmień mu tylko nazwę na np. recovery, łatwiej wpisać. Poza tym włącz sobie pokazywanie rozszerzeń plików w tym Windows, bo MS ma dziwną politykę domyślnego ukrywania rozszerzeń.

Bzdura, że nie ma trybu oszczędzania baterii, bo jest i to dosyć rozbudowany, LineageOS też tak ma i w zasadzie większość ROMów AOSP, które testowałem. W sumie w Antku 11 nie używam tego trybu, bo dobrze zarządza aplikacjami w tle, bazując na moim sposobie użytkowania smartfona.
https://www.youtube.com/watch?v=PTc1viWXsuE

Więcej opcji dostosowywania UI systemu + kilka dodatkowych aplikacji.
Jak instalujesz to warto wgrać wersję „Plus”, bo zwykła może wydawać się dosyć wykastrowana względem np. nakładki MIUI od Xiaomi.

Nie patrz na opinie, bo ludzie potrafią wgrywać custom ROMy mając wcześniej nieodpowiednią wersję poprzedniego oryginalnego ROMu. Potem z tego powodu różne dziwne rzeczy się dzieją.
Praktycznie sterowniki zostają z poprzedniego ROM i obraz jest patchowany przez TWRP.
Poza tym wersję z Androidem 11 masz „stabilną”, a nie „beta”, a poprzednia jest bez kontynuacji, więc bez sensu instalować starszą.

Dziesiątka od jedenastki różni się system uprawnień, że możesz przydzielić na pewien czas tylko i jak nie używasz aplikacji to uprawnienia mogą zostać odebrane jak tak zaznaczysz. Poza tym system powiadomień bardziej rozbudowany. Lepszy tryb ciemny i parę innych korzystnych zmian.

Ja tam próbowałem różne ROMy. Bardzo podobał mi się HavocOS, ale bywało, że zawieszał mi urządzenie, bez powodu i niestety wywaliłem.
Długi czas używałem MIUI Polska/MIUI.eu i w zasadzie, gdyby nie decyzja, że kończą wsparcie dla Xiaomi Mi5 (/Mi 5 Pro) to dalej bym używał.
W jakieś mniejsze projekty custom ROM się nie bawiłem, bo zwykle, albo tracą wsparcie, albo mają irytujące błędy.

Obecnie mam LineageOS 18.1 z microG i w zasadzie ten mi odpowiada. Działa ładnie, można powiedzieć, że dużo lepiej niż oficjalny ROM, ale PixelExperience Plus też był świetny, a że chciałem smartfon „deGoogled” to padło na LineageOS.

Rób tak jak w instrukcji, którą Ci zlinkowałem i powinno być wszystko ok.
Jak coś Ci nie będzie odpowiadać to po prostu przywróć sobie przez TWRP kopię zapasową i wrócisz do punktu wyjścia.

1 polubienie

Dziękuje za wyjaśnienie.

Gdzieś znalazłem na forum XDA, teraz ciężko mi znaleźć gdzie to było. Ale skoro jest inaczej, to nie ma co zawracać sobie tym głowy.

Sprawdzam i porównuje na podstawie różnych poradników, filmików aby później nie mieć niespodzianek. Czasami mała głupia, prosta rzecz spowoduje, że zatrzymam się i dalej nie pójdzie, lub mogę uwalić telefon. Tym bardziej, że to mój jedyny i w razie komplikacji będzie później problem.

Ściągam plik i rozpakowuje raz, czy rozpakowany drugi raz? Ma zostać żółty folder jak na pierwszym zdjęciu które udostępniłem i później ten folder instaluje, czy drugie zdjęcie (rozpakowany żółty folder)?

Czy na tym TWRP z linku mogę teoretycznie zainstalować każdy rom do mego telefonu?

Mówiłeś i na oficjalnej stronie też tak jest, że LineageOS skończył wsparcie dla Redmi 4 Note. Ale znalazłem film który pokazuje, że ktoś jednak ten rom zainstalował.
Best Custom ROM for Redmi Note 4 | Android 11 Lineage OS 18.1 2021 Best ROM | Mido - YouTube

Generalnie nie potrzebuje aż tak rozbudowanego softu, bo z wielu rzeczy nie będę korzystał a zbędne wodotryski tylko zamulają i są pożeraczami baterii. Bardziej skłaniałby się właśnie w rom oszczędny, bez błędów, dopracowany, szybki.
Rozumiem, że w takim układzie jak na moje wymagania zostaje tylko Pixel Experience i Pixel Experience Plus? LineageOS nie wspiera już mego telefonu, inne mogą być ryzykiem?
Gdzieś wyczytałem, że najbardziej oszczędny jest OmniROM. Ale sprawdzałem na ich stronie i na Redmi 4 Note mają tylko z A10, ale nadal jest wspierany.
OmniROM

Jeżeli chodzi o trzymanie baterii, to jak ma się MIUI z takim LineageOS czy Pixel Experience?

Edit. Jeżeli chodzi LineageOS, to jest wątek na XDA z tym telefonem.
[OTA-May 05 2021][4.9][ Fully Stable- High Perf. ROM][Android 11] LineageOS 18.1[MIDO]-Vanilla By Zeelog | Page 40 | XDA Developers Forums (xda-developers.com)

Edit. Oczywiście rozumiem, że jeżeli mam teraz zainstalowanego Globala mogę na to już wszystko instalować? Nie będzie później żadnych błędów itp?

A ile masz plików o dokładnie takiej nazwie, jak podałem? Pomyśl trochę.
Dokładnie ma to być „twrp-3.5.2_9-0-mido.img” - dlatego mówiłem, żebyś w systemie odsłonił sobie rozszerzenia plików!!

Nie nie możesz. Tylko kompatybilne z twoim smartfonem. Najlepiej bardziej znane jeżeli nie jesteś przynajmniej średnio zaawansowany.

Za bardzo kombinujesz. Nieoficjalnych LineageOS nie instaluj, bo Ci potem nikt nie będzie potrafił pomóc w razie jakiś problemów.
OmniROM - nie testowałem.
Pixel Experience i Pixel Experience Plus powinien spełniać twoje kryteria.
Będzie dużo lżejszy niż oryginalny MIUI Global. Bateria może Ci nie trzymać już wystarczająco długo, bo telefon nie jest pierwszej nowości.
Jeżeli czas na baterii będzie krótki to rozważ wymianę baterii na nową. (najlepiej zamiennik, żadne Green Cell, czy niby oryginały, bo zwyczajnie najczęściej są to baterie kiepskiej jakości, regenerowane)

Tego nikt Ci nie zagwarantuje, dlatego kopia zapasowa wszystkich partycji w smartfonie przy pomocy TWRP obowiązkowa i przenieść w bezpieczne miejsce na komputer.
Zanim zainstalujesz nowy ROM, odepnij/wyloguj konta Google, Xiaomi itp.
Możesz instalować normalnie mając poprzednio najnowszego Globala.
Formatuj spod TWRP dokładnie to, o co prosi instrukcja.

Wróciłem. W wolnym czasie poczytałem poradniki, pooglądałem filmiki z instalacją, męczyłem się, ale zainstalowałem TWRP. Tylko że po instalacji TWRP chciałem wyjść z tego i z powrotem wejść do starego systemu, włożyć kartę SD z romami. Nic tam nie robiłem, kliknąłem tylko reboot system i stanęło mi na logo Mi. Nie mogę z tego wyjść. Doradzicie coś? Mogę także wejść do fastboot.

Stary ROM Ci w tym smartfonie nie zadziała w połączeniu z custom recovery jakim jest TWRP.

Zrobiłem czyszczenie i format data i pojawił się błąd:
„error opening ‘/ data / media’ (no such file or directory)”
Zrobiłem reboot do recovery, kolejne czyszczenie, format data i po tym już nie było w porządku. Zainstalowałem nowy rom i jak na razie wszystko działa.
Dziękuje za pomoc.