Router jest urządzeniem przystosowanym do pracy ciągłej. Wyłączać możesz go tylko ze względu na oszczędność prądu jednak to będzie bardzo mala oszczędność.
Jak dbać? Nie zakrywać otworów wentylacyjnych, nie używać w wilgotnym pomieszczeniu, nie pozwalać na przegrzewanie w bardzo nasłonecznionym miejscu, reszta jest podana w instrukcji obsługi
Rób jak uważasz za stosowane, wszystko zależy od Twojego sposobu użytkowania, bo jeśli masz WiFi w np. telefonie i laptopie to trochę niewygodne ciągłe wyłączanie i włączanie
Przeczytaj to co pod linkiem, który podałem powyżej.
Czy wyłączysz, czy nie, na żywotność routera nie powinno mieć wpływu. Jak korzystałem z usług Netii na Cerberusie, to wyłączałem router na noc, ale tylko z dwóch powodów: 1. Stał u mnie w pokoju i był pod ręką, ale po co miał mi świecić w nocy i mnie denerwować; 2. Miał przełącznik od zasilania. Teraz korzystam z usług UPC, posiadam TP Linka bez przełącznika, który stoi w innym pokoju, więc go nie wyłączam, poza tym zasilacz i przedłużacz mam za komodą i musiałbym wyciągać wtyczkę z routera, a sam zasilacz i tak by prąd pobierał, po drugie musiałbym wyłączać modem od UPC, który też jest w trudno dostępnym miejscu
Pierwszy router działał 2 lata czy działa nadal, nie wiem, bo go sprzedałem, ale nie sprawiał problemów. Drugi też działa już jakieś dwa lata i nie sprawia problemów, tak więc moim zdaniem, nie ma to większego znaczenia czy router będziesz wyłączał czy nie.