Obecna konfiguracja (po DSL): Internet -> Asus DSL-N55U_D1 -> TP-Link Archer C7 (jako AP)
Oba routery ostatnie aktualizację otrzymały pod koniec 2019 roku i teraz chciałbym wymienić przynajmniej ten, który wychodzi do Internetu.
Z wymagań to:
WI-FI w formacie ax (pódźmy w przyszłość)
Ethernety na 1 Giga
4 porty switcha
Serwer VPN
Chciałbym urządzenie, które będzie długo wspierane.
To, co zaproponował @roobal to świetne urządzenie z dobrym supportem, ale za takie się płaci niestety (za ~930zł kupisz)
Jeżeli budżet jest nie do przeskoczenia to możesz iść na kompromis:
(~155zł /(aliexpress)) - 2x2 MU-MIMO
-> jest też lepszy model AX6 - ~217zł (aliexpress) bardziej nadający się do pokrycia sygnałem większych powierzchni - 4x4 MU-MIMO
ROM bazuje na zmodyfikowanym OpenWRT i raczej pod względem aktualizacji jest ok.
Nie będzie to niestety nic na poziomie Microtik, ale w tych pieniądzach lepsze niż jakieś Asusy/TP-Linki itp.
-> https://www.youtube.com/watch?v=ZwecQCBxdtg
-> https://www.youtube.com/watch?v=g0y2oKURQ1g
Na YT jest więcej testów - możesz sobie zobaczyć.
Ja miałem do czynienia z AX5, ale AX6 jest podobno jeszcze lepszy, szczególnie jeżeli chodzi o sygnał 5GHz.
Pod względem hardware są ok (Qualcomm).
Jakiś czas temu za namową roobala zakupiłem Mikrotika i nie żałuję tej decyzji - Ty też będziesz z takiego wyboru zadowolony.
Ponownie staję przed wyborem routera do innej sieci i wybór ponownie padnie na Mikrotika.
Pozwolicie, że podepnę się pod temat: sieć około 30 końcówek (routery, telewizory, telefony, laptopy, Unifi). Do tego monitoring wizyjny, który potrzebuje 24/h około 5-6 Mbit na upload do chmury (Hikvision).
Łącze na chwilę obecną 200/20 Mbit - istnieje możliwość zwiększenia.
Na pewno rozważam RB4011iGS+RM - lecz cena jest trochę wysoka.
Zastanawiam się czy RB2011iL-RM lub RB3011UiAS-RM też by tego nie obsłużył (?)
Jeśli obsługa vpn nie jest kluczowa to jak najbardziej możesz postawić na rb2011. RB3011 z tego co kojarzę ma 1 rdzeniowy procek. Względem rb4011 tracisz 5 portów gigabit na rzecz fast ethernet, wsparcie dla sprzętowego IPsec i gorsze bebechy. Niemniej na takie łącze i ilość klientów spokojnie sobie poradzi.
Moim zdaniem kupowanie RB2011 nie ma już sensu. Z innych propozycji to jeszcze może hEX S, ewentualnie RB450, ale do niego trzeba dokupić sobie obudowę.
Chyba żadnego z tych nie ma już za bardzo sensu, chyba, że potrzebujesz POE out (HEX S).
RB450 to jakiś staruszek, ma też porty FE, do łącza 200Mbps nie bardzo
Oba nadadzą się przy takich transferach, ale 4011 jest znacznie wydajniejszy od 3011.
Generalnie do takich zastosowań wystarczy nawet HAP AC2, spokojnie zmieści 1Gbps.
4011 jest bardzo przyszłościowym wyborem i daje więcej portów.