Nowy sposób chłodzenia

Mam pytanie czy ktoś próbował przykleić radiator aluminiowy do procesora za pomocą Super Glue?
Ja po uprzednim wyszlifowaniu (na kartce papieru :grinning: ) przykleiłem radiator i jakież było moje zdziwienie gdy temperatura spadła o 10C.
Niestety odkleić tego się już chyba nie da :nauseated_face:
Warunkiem dobrego chłodzenia są równoległe powierzchnie czy to chipsetów czy procesorów.

Osobiście nie próbowałem (i nie polecam), ale generalnie, to ameryki nie odkryłeś - w przyrodzie znane są już takie przypadki.

Znam takich majstrów, co chłodzenie dawali na pastę do zębów, albo majone… :smiley:

1 polubienie

Norma. Super Glue to żywica głównie, a te przewodzą ciepło. Podobnie jak silikony.
Wiec do sytuacji “bez” musi byc lepiej. Natomiast dając najgorsza pastę dedykowana/termopad efekt pewnie byłby lepszy.

Uważaj tylko żeby pod wpływem gorąca nie kapnęło coś/nie wżarło się w procka. Prawie na 100% to padnie po tym eksperymencie. :wink:

Nie 10 C niżej w porównaniu z radiatorem ze starą pastą.

Takie rzeczy można robić jak się spisuje już procesor na straty. Bo jak zacznie się grzać to by założyć nową pastę odklejenie go od radiatora będzie bardzo problematyczne i prawdopodobnie skończy się uszkodzeniem procesora. Nigdy nie odważyłbym się nakładać klej na nowy procesor który właśnie wyjąłem z pudełka. Natomiast taki eksperyment w przypadku procesora który już kończy i tak żywot OK.

Są na rynku kleje termoprzewodzące, i poradzą sobie lepiej od super glue, więc to nic nowego.

Majonez ma bardzo dobre właściwości termoprzewodzące, tylko efektywną żywotność krótką.

Wcale niegłupie. To jest polimer. I świetnie przewodzi ciepło. A odklejenie od procka uważnie, to przypuszczam tylko odkręcenie lekko.
inna sprawa, że pompują w nas pasty za 50 zł warte 3 centy , ale to już na inny temat.
O ile nie rozlejesz poza procka, to nic się nie stanie.

Ja procek mam przylutowany do płyty głównej i reballingu nie planuję. Czasami natomiast miałem wątpliwości czy radiator rzeczywiście przylega do procka i czy mocowanie sięnie poluzowało.

A nie prościej wykorzystać klejenie adhezyjne?
Jeśli wyszlifujesz na gładko IHS i radiator to nie będzie potrzebny żaden klej żeby trzymały się razem.