Nowy sprzęt- czy się opłaca?

Witam. Zastanawiałem się ostatnio nad kupnem nowego komputera i nie jestem pewien czy się to opłaca. Obecnie mam komputer HP Pavilion a6230 ( z kolei tutaj mam inny problem ponieważ nie mogę znaleźć sterowników do płyty głównej ale o tym później) czyli: graf. GeForce 8500GT, proc. Intel Core 2 Duo E4500, 4gb pamięci RAM (3gb dokupiłem) i do tego wszystkiego MS Windows Vista Home Premium SP2. Teraz pytanie czy opłaca się inwestować w nowe części do tego komputera, czy kupić nowy, a jeśli kupić to jaki? (dodam że chodzi mi o wydajną i stabilną konfigurację dla gracza)

HP Pavilion a6230.pl sterowniki Vista

Pobierz sobie z neta Windows 7 (90dniowa wersja testowa) i poczekaj aż wyjdą karty graficzne Nvidia 300 :wink:

Ja nie pytam jaką kartę kupić tylko czy opłaca się cokolwiek inwestować w ten komputer, bo wydaje mi się że procesor też już trochę słaby jak na dzisiejsze kryteria.

Core 2 Duo E4500 2,20 GHz

4GB DDR2 667

HDD 320 GB

GeForce 8500GT 512MB

Nie wiem jak nawet będzie po wymianie np. procesora, jak jest w tych płytach HP coś lepszego rozpozna czy jednak nie bo to są troszkę dedykowane podzespoły. Niech ktoś podpowie koledze czy wymiana jest możliwa bo sam nie jestem pewien. A jak chcesz wymieniać to wstrzymaj się do Q1 2010.

A w co grasz i na jakim LCD i w jakiej rozdzielczości? Jak możesz spisz zasilacz.

A więc najczęściej gram w CoD 4, Borderlands i Dragon Age Orgins. LCD ma 19 cali. Zawsze staram się ustawiać rozdzielczość na 1440x900 (najwyższa możliwa rozdzielczość na tym monitorze 16:10). Na temat zasilacza nie wiem nic.

Dziwne są dla mnie takie pytania, bo chyba sam najlepiej wiesz czy komputer, który Ci służy spełnia Twoje oczekiwania? Jeśli tytuły, które wymieniłeś śmigają na wysokich detalach (a raczej tak jest) to chyba nie ma sensu wyrzucania pieniędzy w błoto. Natomiast jeśli nastawiasz się na grę w Cod MW2 czy OF:DR 2 to zmiana będzie wskazana.

Druga sprawa to budżet jakim dysponujesz, wtedy też można odpowiedzieć sobie na pytanie czy wystarczy na zmianę grafiki czy procesora, czy lepiej zmienić całą jednostkę. Co do procesora istnieje coś takiego jak OC, można z niego spokojnie wydusić +/- 0,7 GHz i wtedy masz sprzęt porównywalny do wyższych modeli Intela.

Podsumowując, nie widzę potrzeby zmiany tej jednostki w najbliższym czasie. Jak już ktoś wyżej wspomniał warto poczekać na wyjście / spadek cen chociażby nowych kart Radeona :slight_smile:

Co do overclockingu mógłby ktoś powiedzieć jak to zrobić krok po kroku?

poszukaj w googlach jakiegoś softwaru do OC i tyle podkręcasz powoli itd…

Czyli trzeba robić to przez jakiś program a nie przez BIOS’a tak? Jakie programy do overclockingu polecacie?

Najbardziej przyda się kalkulator :slight_smile: Jeśli chcesz dobrze podkręcić sprzęt to BIOS jest najlepszym narzędziem.

Jak masz pieniądze i chcesz wymieniać to zawsze warto wymieniać :).